Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε τα ξημερώματα ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Raycap, Κώστας Αποστολίδης έπειτα από άνιση μάχη με την καλπάζουσας μορφής ασθένειας που τον ταλαιπώρησε.

Εκπρόσωπος της Ελλάδας που καινοτομεί και μπορεί να παράγει ή να συμμετέχει σε έργα υψηλής τεχνολογίας ο Κώστας Αποστολίδης κατάφερε να αναδείξει την εταιρεία του σε μία απ’ τους εκπροσώπους – πρότυπα ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό χτίζοντας ένα απ’ τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτρικής προστασίας.

Η Raycap σήμερα είναι μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας 100% ελληνικής ιδιοκτησίας και κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιακών και βιομηχανικών υποδομών, παρέχοντας λύσεις βιομηχανικής προστασίας από υπερτάσεις, συνδεσιμότητας και διαχείρισης ενέργειας για τηλεπικοινωνίες. Τα προϊόντα της εξάγονται σε 50 χώρες.

Ο Κώστας Αποστολίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1948 από πρόσφυγες γονείς. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με μεταπτυχιακές σπουδές από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και στο McGill. Μυαλό τετραπέρατο έπιασε εξαρχής ότι οι ευρεσιτεχνίες σε δύσκολα τεχνικά θέματα θα του άνοιγαν μια επιχειρηματική δίοδο. Έτσι το 1987 επέστρεψε στην γενέτειρα του και ξεκίνησε την Raycap. Το αρχικό δυναμικό της εταιρείας ήταν μόλις τρία άτομα.

Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί επτά εργοστάσια ανά τον κόσμο, τα δύο στην Ελλάδα (σε Δράμα και σε Αττική). Επίσης ένα στη Γερμανία (σσ Μόναχο), ένα στη Σλοβενία και τρία στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μονάδες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εξοπλισμού για την ανάπτυξη ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ειδικά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς – 5G) και βρίσκονται σε Αϊντάχο, Νότια Καρολίνα και Νιού Τζέρσι.

Ο Κώστας Αποστολίδης ήταν ευεργέτης της γενέτειρας του, Δράμας παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια τόσο στα δύσκολα χρόνια της κρίσης όσο και μετέπειτα μέσα από σειρά κοινωνικών παροχών, προσφέροντας στον πολιτιστικό και στον αναπτυξιακό τομέα της πόλης, και στην εν γένει μεταμόρφωση της. Στις τελευταίες χορηγίες του – προσφορά προς την πόλη ήταν η αγορά του Σαντιρβάν τζαμί, το οποίο μετέτρεψε σε ένα εξαιρετικό χώρο πολιτισμού καθώς και οι μελέτες που χρηματοδότησε για το Κολυμβητήριο της πόλης, την ανάπλαση του κέντρου της πόλης κοκ. Ήταν απ’ τους σταθερούς υποστηρικτές των δράσεων του Δήμου, αλλά και της Δόξας Δράμας βοηθώντας την οικονομικά σε κάθε δύσκολη περίοδο. Το ίδιο έκανε αθόρυβα για δεκάδες φτωχές οικογένειες της πόλης.

Ο Κώστας Αποστολίδης άφησε πίσω του τη σύζυγο του Πέννυ, την κόρη του Καλίσσα και τα εγγόνια του.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινα» δάνεια: Στο «pipeline» deals €11 δισ. – Η ανθεκτικότητα των τραπεζών και οι προσδοκίες των servicers

Pantelakis: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

Ερευνα: Κερδίζουν έδαφος οι ψηφιακές πληρωμές: 7 στους 10 Έλληνες τις επιλέγουν (γράφημα + pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ