Συναλλαγές «κόκκινων» δανείων, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, τόσο πρωτογενώς από τις τράπεζες, όσο και στη δευτερογενή αγορά, αναμένουν για το επόμενο 18μηνο οι εταιρείες διαχείρισης, αναθεωρώντας, ωστόσο, τις εκτιμήσεις για ένα νέο «κύμα» αθετήσεων λόγω επιτοκίων, παραδεχόμενες πως ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός κλάδος επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική παρουσίαση του Ομίλου doValue, η ελληνική θυγατρική του οποίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των servicers από άποψη μεριδίων αγοράς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή τα οφέλη των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων. «Παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τα υψηλά επιτόκια που ασκούν πιέσεις στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κόστος κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό, σε συνδυασμό με έναν χαμηλό δείκτη NPE που προκύπτει μετά από μία εκτεταμένη διαδικασία de-risking που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε όλη τη Νότια Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο προκλήσεων για τους servicers και τους επενδυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 9μηνο του 2023 που επεξεργάστηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών:

  • Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net interest margin – NIM) διαμορφώθηκε σε 1,56% για τις 109 σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις τέσσερις συστημικές να… σκοράρουν πολύ πάνω από το μέσο όρο (3,20%), κατακτώντας την πέμπτη θέση μετά τις τράπεζες σε Λετονία (3,90%), Εσθονία (3,77%), Λιθουανία (3,58%) και Σλοβενία (3,30%).
  • Το κόστος κινδύνου (Cost of risk-CoR) «άγγιξε» το 0,43% για το σύνολο της Ευρώπης και το 0,50% για τη χώρα μας.
  • Τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε 345,28 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους τέσσερις συστημικούς Ομίλους να διαθέτουν ένα στοκ, ύψους 8,27 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο ποσοστό τους επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, αυτό μη λαμβάνοντας υπόψη τα ρευστά διαθέσιμα στις Κεντρικές Τράπεζες «άγγιξε» το 2,27% και το 5,16% σε Ευρώπη και Ελλάδα αντίστοιχα, ενώ με τα διαθέσιμα οι δείκτες μειώνονται σε 1,85% και 4,15%.

«Παρά τις παραπάνω προκλήσεις, οι οικονομικές προβλέψεις για την Ευρώπη παραμένουν επιφυλακτικές, με μέτρια αύξηση του ΑΕΠ, κρίση στα εμπορικά ακίνητα και αύξηση των πτωχεύσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», προσθέτει η doValue, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα γνωρίζει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, οι τράπεζες βρίσκονται ακόμη στη μέση της διαδικασίας de-risking.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιταλικός Όμιλος εκτιμά πως στη Νότια Ευρώπη κυοφορούνται deals, ύψους 42 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά, εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ αφορούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, όπως έχει γράψει το newmoney, φιγουράρουν τα εξής:

Alphabet: Πρόκειται για τη «σπονδυλωτή» πώληση τριών χαρτοφυλακίων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία «τρέχει» η PQH, αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, που αφορά σε «κόκκινα» δάνεια περίπου 40.000 δανειοληπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικό ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει οι Bain-Fortress-DK, Bracebrigde Capital, Lone Star, CarVal και EOS, με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται σε περίπου ένα μήνα.

Φορέας Ακινήτων, δύο δισ. ευρώ: Σε διάλογο με τέσσερα funds και συγκεκριμένα τα Bain Capital, Christofferson (CRC), Fortress και KAICAN Hellas – Beaumont βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, μετά το πέρας του οποίου θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με στόχο ο Φορέας Ακινήτων να τεθεί σε λειτουργία το γ’ τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατο Νόμο δίνεται η δυνατότητα αγοράς των ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών με έκπτωση 30% επί της εμπορικής τους αξίας, βελτιώνοντας έτσι, σημαντικά τους δείκτες απόδοσης της επένδυσης, γεγονός που την καθιστά πιο ελκυστική προς τους επενδυτές.

«Κόκκινα» δάνεια Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας: Mέσα στο Μάρτιο αναμένεται να υποβληθεί το αίτημα των δύο τραπεζών για ένταξη μέρους των «κόκκινων» δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», με τις πληροφορίες να θέλουν το ένα δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων – από τα συνολικά δύο δισ. ευρώ του προγράμματος – να κατευθύνεται στον 5ο πυλώνα. Αμφότερες, πάντως, συνεχίζουν την προσπάθεια τακτοποίησης του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου. Ενδεικτικά, η Attica Bank προχώρησε πρόσφατα στην επαναπόκτηση του Omega που είχε εκχωρήσει παλαιότερα στην εταιρεία ειδικού σκοπού Artemis Securitization, «μοιράζοντας» τη διαχείριση σε Cepal και doValue.

Την ίδια στιγμή, «στροφές» φαίνεται πως ανεβάζει το τελευταίο διάστημα και η δευτερογενής αγορά. Η μεταπώληση των δανείων από τους επενδυτές μπορεί να γίνεται για λόγους είτε χαμηλής απόδοσης είτε στρατηγικής, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί στο αρχικό business plan. Οι επενδυτές στην πρώτη περίπτωση συνήθως προχωρούν σε αντικατάσταση του servicer, ενώ στη δεύτερη ο νέος κάτοχος του χαρτοφυλακίου διατηρεί το υπάρχον καθεστώς διαχείρισης, με τον servicer να κερδίζει, τόσο το bonus για την επιτυχή μεταπώληση, όσο και το νέο συμβόλαια ανάθεσης. Η doValue, για παράδειγμα, ολοκλήρωσε πέρυσι deals, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης συναλλαγής reperforming δανείων.

Διαβάστε ακόμη

Πουλήθηκε το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ – Από τη βρετανική L+R στον όμιλο Χατζηλαζάρου (pic) (upd)

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Σημαντική πηγή ανάπτυξης οι επενδύσεις, μάστιγα η ακρίβεια στα ακίνητα (γράφημα)

Στην 3η θέση παγκοσμίως σε αξία στόλου η Ελλάδα με 169,3 δισεκατομμύρια (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ