Επιχειρήσεις

Pfizer: Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%

  • newsroom


Υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι του COVID-19 σε διάστημα 29 ημερών μετά την πρώτη δόση, ανακοίνωσαν οι εταιρείες - Στο 94% η αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους - Εντός των ημερών η αίτηση παροχής έγκρισης

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ότι στην τελική ανάλυση δεδομένων διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα 95% στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που αναπτύσει ενώ επιπλέον κρίθηκε αποτελεσματικό και στην αποτροπή βαριάς νόσησης από την ασθένεια.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται BNT162b2, αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό έναντι του ιού 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση και η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιώθηκε σε όλες τις ηλικίες, φυλές και εθνικότητες, ανέφεραν οι εταιρείες. Επιπλέον, στους ηλικιωμένους, οι οποίοι θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον Covid-19, καταγράφηκε αποτελεσματικότητα άνω του 94%, πρόσθεσαν.

«Η τελική ανάλυση υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της θετικής ενδιάμεσης ανάλυσης αποτελεσματικότητας που ανακοινώθηκε στις 9 Νοεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μας… μπορεί να προκαλέσει υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι του COVID-19 σε διάστημα 29 ημερών μετά την πρώτη δόση. Επιπλέον, το εμβόλιο παρατηρήθηκε ότι ήταν καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με κυρίως ήπιες έως μέτριες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή δόση».

Το εμβόλιο φάνηκε επίσης να αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση σε εθελοντές. Υπήρξαν 10 περιπτώσεις σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 που παρατηρήθηκαν στη δοκιμή φάσης 3, με εννέα εξ αυτών να καταγράφονται στην ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι εταιρείες. Επιπλέον ανέφερεν ότι δεν καταγράφηκαν «σοβαρές» ανησυχίες για την ασφάλεια, με τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να υποχωρούν λίγο μετά τον εμβολιασμό

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 3% στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις στη Wall Street.

Πως προκύπτει η αποτελεσματικότητα ττου 95%

Η τελική ανάλυση αξιολόγησε 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 ανάμεσα σε περισσότερους από 43.000 συμμετέχοντες στη δοκιμή τελευταίου σταδίου. Όπωςε μεταδίδει το CNBC οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι 162 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έναντι οκτώ κρουσμάτων στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο σε δύο δόσεων. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνουν την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%, πρόσθεσαν.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση στη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων «εντός ημερών» για την παροχή έγκρισης έκτακτης ανάγκης . Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα ασφαλείας ώστε να υποβάλει το εμβόλιο για έλεγχο.

Οι εταιρείες επανέλαβαν τις εκτιμήσεις τους για παραγωγή έως και 50 εκατομμύριων δόσεων φέτος και έως 1,3 δισεκατομμύριων δόσεων το 2021. Εξέφρασαν επίσης την βεβαιότητά τους για την δυνατότητά τους να να διανέμουν το εμβόλιο, το οποίο απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης στους -70 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να αποθηκευτεί για έως και έξι μήνες στους -4 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για δόση €765 εκατ. στην Ελλάδα

«Ταφόπλακα» για το εμπόριο αν χαθούν και τα Χριστούγεννα

Pfizer: Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%

Απόρρητο Απόρρητο