Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη.  Το «παρών» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

«Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την ξεχωριστή στιγμή για την Pfizer, την πόλη, αλλά και για τον Άλμπερτ, που διέπρεψε εκτός Ελλάδος. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοιού φέρει την δική του σφραγίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα ο ‘Αλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση σταθμό για την Θεσσαλονίκη και την χώρα γενικότερα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Πιστεύω πως ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στην Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης. Πρόκειται για τα ελληνόπουλα, που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν στην πόλη τους».

 Η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα της εξωστρέφειας – Το συνολικό όφελος για την πόλη θα ξεπεράσει τα 600 εκατ ευρώ σε βάθος 10ετίας

«Ταυτόχρονα όμως πηγή του ανθρωπίνου δυναμικού των δύο κέντρων της Pfizer είναι τα δημόσια πανεπιστήμια της πόλης» συνέχισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer. «Η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα της εξωστρέφειας, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο και ευημερία. Το αποτύπωμα αυτό πηγαίνει πέρα και πάνω από την απασχόληση, το ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι το συνολικό όφελος για την Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 10ετίας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μέρος αυτού θα επιστρέψει στην πόλη ως καλύτεροι μισθοί».

Μιλώντας στη συνέχεια για τις εγκαταστάσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ενθουσιάστηκα από τους χώρους που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον, προάγει τη συνεργασία, δίνει έμφαση στην ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο» για να συμπληρώσει: «Εδώ δεν μιλάμε για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά και για την ποιότητα της εργασίας και αυτό είναι εξ ίσου σημαντικό με τις απολαβές που παίρνει κανείς από την δουλειά του. Και εμείς θα δρομολογήσουμε σε μία 5ετία τη μετεγκατάσταση πολλών Υπουργείων σε έναν χώρο στην ΠΥΡΚΑΛ και έτσι θέλουμε να είναι και οι χώροι, όπου θα εργάζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτό είναι το όραμα μας. Η κυβέρνηση μας στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία. Ο κόμβος καινοτομεί και στο εργασιακό περιβάλλον απασχολώντας περισσότερες γυναίκες από το μέσο όρο».

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά – Η Θεσσαλονίκη να βελτιώσει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια έκανε αναφορά και στα ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμήσει με τη σειρά της την Pfizer, έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του covid, με το να βελτιώσει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι ανεμβολίαστοι είναι σήμερα οι πρώτοι στόχοι του κορονοϊού. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ας κάνουμε βίωμα μας αυτό που είπε πριν ο Άλμπερτ, ας ακούσουμε την επιστήμη. Δυστυχώς στην χώρα μας πεθαίνουν καθημερινά 20,30,40 άνθρωποι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ανεμβολίαστοι. Εγώ προσωπικά θα πάω να κάνω τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως μου έχουν υπαγορεύσει οι ιατροί. Ας μην αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το δώρο της επιστήμης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Μπουρλά: Η Ελλάδα αλλάζει με τις επενδύσεις στην πόλη

Για επένδυση που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας έκανε λόγο ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά. «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τη Pfizer. Είμαι πολύ συγκινημένος που είμαι στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη αλλάζει και με τις επενδύσεις της εταιρείας στην πόλη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και βάζοντας δυνατά την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη.

«Οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Pfizer ήδη έχουν ξεπεράσει τους 500 και τι 15% αυτών είναι Έλληνες του εξωτερικού που γύρισαν στην Ελλάδα για να εργαστούν εδώ», είπε και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ η επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη θα αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,4%. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα θα προσφέρει περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε, «οι επενδυτικές κινήσεις της Pfizer είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας». «Είδαμε μέσα στην πανδημία η Ελλάδα επιτάχυνε τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς όπως ο ψηφιακός μεταχηματισμός που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάκαμψη της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ένα νέο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας» παρατήρησε, διαβεβαιώνοντας πως «η Pfizer είναι και θα είναι παρούσα σε αυτή την εθνική προσπάθεια».

 

Τόνισε ακόμη πως για την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζονται επενδύσεις και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επισήμανε στη συνέχεια πως οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην εθνική και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους: «δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης με εκατοντάδες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών στη χώρα, υπογραμμίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική της χώρας τοποθετώντας δυνατά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να δημιουργήσει μία οικονομία βασισμένη στη γνώση. «Τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή τη δυναμική», πρόσθεσε.

 

Πρόκειται για ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακευτικής εταιρείας στον κόσμο. Το χρονικό της επένδυσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση στην πλήρη της εξέλιξή της θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

 

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, και η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο CEO της εταιρείας, Θεσσαλονικιός Άλμπερτ Μπουρλά, και ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της πολυεθνικής.

Διαβάστε ακόμα

MyData: Ποιοι και πώς πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια εσόδων από 1η Νοεμβρίου

Μετακόμιση: Πώς να δηλώσετε τη νέα σας διεύθυνση στην εφορία με λίγα… «κλικ»

ΡΑΕ: Στενό μαρκάρισμα στους προμηθευτές ενέργειας για να αποφύγει συστημικό κίνδυνο στην αγορά