Με γεμάτα ταμεία μετά από άλλη μια πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο και για τα έσοδα τους, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής εξακολουθούν να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους και στις ξένες αγορές, πέρα από αυτές που τους προσφέρει η εγχώρια.

Μια φράση η οποία ακούσθηκε από τον CEO της Entersoft, Αντώνη Κοτζαμανίδη, συγκεκριμένα ότι η εισηγμένη κοιτάζει πιο επιστάμενα στην Ρουμανία για κάποια εξαγορά -όπως κάνει και στην Ελλάδα- και πιθανόν να υπάρξουν σύντομα νέα, δίνει ένα συνολικότερο στίγμα.

Διότι, η Entersoft –πρωταγωνιστής στον τομέα του λογισμικού για επιχειρήσεις- δεν είναι η μόνη που αυτή την εποχή «σκανάρει» επενδυτικούς στόχους στο εξωτερικό, με προφανές ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των επόμενων κινήσεων των… Greeks της πληροφορικής αφορά πλέον το 2022.

Άμεση υποψηφιότητα για νέες στρατηγικές εξαγορές άλλων εταιρειών από ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει άλλες δυο εισηγμένες, η Profile Software και η νεοεισελθούσα –από τις αρχές Αυγούστου- στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ Real Consulting.

Η πρώτη, η πιο διεθνοποιημένη του κλάδου ίσως με παρουσία σε 45 χώρες και ηγετική θέση στο χρηματοοικονομικό λογισμικό, εξαγόρασε τον περασμένο Μάρτιο την εξειδικευμένη στην ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων Σκανδιναβική Euronext Centevo (με μονάδες στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και το Όσλο της Νορβηγίας) και είχε συμπεριλάβει στα σχέδια της να πετύχει άλλο ένα τέτοιο deal από την Δυτική ή Βόρεια Ευρώπη μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο newmoney ο διευθύνων σύμβουλος της Profile, Ευάγγελος Αγγελίδης, έδωσε ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την δεύτερη εξαγορά της λέγοντας χαρακτηριστικά «η διοίκηση εξετάζει όλα τα δεδομένα, ο στόχος παραμένει το 2022».

Η Real Consulting πραγματοποίησε «άνοιγμα» στην αγορά της Γερμανίας με την εξαγορά του 60% της Cloudideas, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων Salesforce και διερευνά την προοπτική άλλης μιας διεθνούς εξαγοράς, που πλην απροόπτου θα προέλθει επίσης από την Κεντρική Ευρώπη.

Περίοδο αναζήτησης ευκαιριών διανύει και η Uni Systems του ομίλου Quest, από τις κυρίαρχες δυνάμεις του κλάδου της πληροφορικής, με πιο πρόσφατη κίνηση της την εξαγορά ποσοστού 20% στην start up Optechain (με το βλέμμα σε καινοτόμες λύσεις για το retail και την ηλεκτροκίνηση) και προηγουμένως του 60% της Intelli Solutions με τίμημα 3,8 εκατ. ευρώ. Η ίδρυση νέα θυγατρικής τον Ιούλιο στην Βαρκελώνη (μετά από αυτές σε Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Λουξεμβούργο, Μιλάνο) έδειξε ότι διατηρεί γενικότερα ανοικτά τα «ραντάρ» της και στο εξωτερικό…

Στο «μέτωπο» των στοχευμένων εξαγορών μας έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί και η Performance Technologies, μετά και από την επιτυχή κάλυψη της ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορισθεί γεωγραφικά το που σκοπεύει να κινηθεί – ή που ήδη κινείται.

Η Ideal -ως… Holdings πλέον- διατηρεί στον σχεδιασμό της την διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και σε άλλους κλάδους και μέσα από εξαγορές, με την πληροφορική να αποτελεί ως σήμερα την «δύναμη πυρός» της και ως εκ τούτου τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί…
Space Hellas και Epsilon Net έκαναν την αρχή στο φετινό ελληνικό «σερί» των εξαγορών με την από κοινού απόκτηση της ιστορικής Singular Logic, τον Ιανουάριο με ποσό άνω των 18 εκατ. ευρώ και παραμένουν επενδυτικά απολύτως ενεργές. Ένα «σερί» που οδηγήθηκε, όπως είχε εγκαίρως γράψει το newmoney, σε έναν διψήφιο αριθμό deals μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το 2021 και αναμένεται να συνεχισθεί με έντονους ρυθμούς και το 2022.

Προκλήσεις και προτεραιότητες

Οι επενδύσεις των εταιρειών πληροφορικής δεν στρέφονται, φυσικά, μόνο στις εξαγορές, αλλά και στη δημιουργία κέντρων υλοποίησης λογισμικού –με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Πάτρας για την Entersoft-, κέντρων τεχνολογίας ή clusters.

Η συμπληρωματικότητα, οι συνέργειες σε νέα προϊόντα και λύσεις, η ενίσχυση των πωλήσεων και των κερδών, η διείσδυση σε νέο πελατολόγιο και νέους κλάδους ή αγορές θεωρούνται βασικά κριτήρια για την «συμπόρευση» με άλλους experts.

Στις κορυφαίες προτεραιότητες των διοικήσεων παραμένει πάντα η οργανική ανάπτυξη, με την αύξηση των μεγεθών να κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά για την πλειοψηφία των ισχυρών «παικτών» του χώρου και τις προσδοκίες για τις επιδόσεις των προσεχών ετών να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Η αξιοποίηση των ευκαιριών του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που προκύπτει και από το εξωτερικό, ενισχύουν το αισιόδοξο κλίμα.

Τρεις εταιρείες πληροφορικής (Space Hellas, Byte, Uni Systems) έχουν περάσει –με διαφορετικά κοινοπρακτικά σχήματα- στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, ενώ, ακολουθούν άλλα μεγάλα projects (π.χ. η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων των υποθηκοφυλακείων πήρε παράταση, οι e πολεοδομίες είναι προ των πυλών κ.α.) ή μικρότερα, ικανά να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Η ρευστότητα και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση προσφέρουν την δυνατότητα «θωράκισης» των εταιρειών μέσω των επενδύσεων τους, σε μια εποχή που οι τεχνολογίες εξελίσσονται, η «πίτα» των εσόδων μεγαλώνει, αλλά ταυτόχρονα «εκτινάσσεται» και ο ανταγωνισμός. Με συμμάχους ή και αντιπάλους ενίοτε, τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.

Όσοι από τον κλάδο της πληροφορικής διεκδικούν ρόλο leader στην εν εξελίξει ψηφιακή «επανάσταση» θέτουν ως μια από τις κύριες προϋποθέσεις την εκπαίδευση και ενσωμάτωση νέου προσωπικού με την «ταχύτητα» που το ζητά η ίδια η αγορά, για να καλύψουν τις ανάγκες της και να φέρουν σε πέρας τον όγκο των έργων και αυτό δεν το λέει μόνο ένας…

Διαβάστε ακόμη:

Ρεκόρ: Αυτή η μετοχή σημείωσε κέρδη σχεδόν 7.000% μέσα στο 2021 

15 Ελληνες επιχειρηματίες μιλούν για τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων   

Ο πλανήτης γιόρτασε την έλευση του 2022 στη σκιά της πανδημίας