Με αρκετά ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, τόσο με την προκήρυξη νέων έργων προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον δημόσιο τομέα μετά από τις εμπλοκές που υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο και –αντίστοιχα- με τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών χιλιάδων επιχειρήσεων, παράλληλα, στον ιδιωτικό σε συνεργασία με τις εταιρείες πληροφορικής.

Αν και καθιερωμένη αντίληψη για πολύ κόσμο είναι ότι το καλοκαίρι πολλοί τομείς… υπολειτουργούν, στο μέτωπο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών του κράτους η εικόνα μέσα στο τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου ήταν διαφορετική.

Από την πλευρά της Κοινωνίας της Πληροφορίας ανακοινώθηκαν μόνο στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα νέοι διαγωνισμοί συνολικού budget 242 εκατ. ευρώ.

Και ακόμα, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τον ίδιο φορέα και άλλοι με προϋπολογισμούς που αγγίζουν το διπλάσιο μέγεθος, δηλαδή άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι ανακηρύχθηκαν στα μέσα Ιουλίου οι προσωρινοί ανάδοχοι στα 4 από τα 5 τμήματα του mega διαγωνισμού των 309,8 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 630 εκατ. σελίδων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας (οι ΟΤΕ, Vodafone/Cosmos Business Systems/ Geoanalysis /Q&R, Wind/Iron Mountain και Uni Systems/Onex, ενώ από τον Μάϊο η κοινοπραξία Netcompany-Intrasoft/Profile Software είχε «πάρει» το πρώτο) και επιπλέον επαναπροκηρύχθηκε πρόσφατα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (λόγω προσφυγής διαγωνιζόμενου σχήματος προς την ΑΕΠΠ και ακύρωσης της διαδικασίας) το άλλο μεγάλο έργο των 226,1 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης για την μετατροπή των οικοδομικών αδειών σε digital μορφή (Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας-Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους) που στοιβάζονται επί δεκαετίες στα… ράφια των πολεοδομιών (σ.σ. 16/9 είναι η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών στο σύστημα), το 2022 οδηγείται σε ένα δυνατό finish.

Στην περίπτωση της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων μάλιστα, αν δεν προκύψουν ενστάσεις ή προσφυγές συνυποψηφίων ικανές να επιφέρουν καθυστερήσεις, εκτιμάται –όπως αναφέρουν στο newmoney ενημερωμένες πηγές – ότι μετά από τους ελέγχους των δικαιολογητικών οι σχετικές συμβάσεις μπορεί να υπογραφούν και εντός του 2022.

Μεταξύ άλλων, προχώρησε και ο ΕΦΚΑ στην προκήρυξη διαγωνισμού για την Ψηφιοποίηση της Ασφαλιστικής Ιστορίας του (χαρτώα αρχεία περιόδου 1980 – 2002) με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

Οι γενικότερες εξελίξεις του καλοκαιριού ως προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό διαφόρων φορέων αφορούν ψηφιακά projects άνω του 1,2 δισ. ευρώ, άλλα μεγαλύτερα, άλλα μικρότερα τα οποία ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και καταλήγουν σε… εκατοντάδες εκατομμύρια!

Ανάλογοι, φυσικά, θα είναι και οι προβλεπόμενοι τζίροι για τις εταιρείες πληροφορικής ή τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που εμπλέκονται στα χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης ή και ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα.

Ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φορέας, η ΚτΠ, επιταχύνει τους ρυθμούς για πάνω από 50 διαγωνισμούς προϋπολογισμού πλησίον του 1,4 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την προώθηση των ψηφιακών έργων του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Τα projects που τρέχουν ή θα τρέξουν εντός του έτους έχουν εκτιμηθεί στα 2 δισ. ευρώ, από ένα «πακέτο» 6-7 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου έως το 2026.

Στην αναμονή βρίσκεται, πάντως, και η ανάδειξη αναδόχου σχήματος στον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ταυτοποίησης, σε συνδιασμό με την προμήθεια ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), μετά από την απόρριψη των προσφυγών τον Ιούλιο, με την συμμετοχή σημαντικών ομίλων της πληροφορικής και του ΟΤΕ…

Big Data, CRM, G-Cloud

Ποιοι είναι, όμως, οι νέοι διαγωνισμοί των 242 εκατ. ευρώ; Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου δημοσιεύθηκε η διακήρυξη της Διενέργειας Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο για το Έργο Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (Big Data), προϋπολογισμού 27.798.630 ευρώ με Φ.Π.Α. και δικαιώματα προαίρεσης.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα (5/8) συνέβη το ίδιο με το μεγαλύτερο project του καλοκαιριού, Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM), με Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 26/09/2022 και προϋπολογισμό – εκτιμώμενη αξία σύμβασης ύψους 134.042.400 ευρώ (με Φ.Π.Α. και δικαιώματα προαίρεσης).

Αρχές της θερινής περιόδου (7/6) προκηρύχθηκε άλλο το έργο Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της υφιστάμενης on-premises υποδομής του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (G-Cloud) και δημιουργία δεύτερου κόμβου και παροχή υπηρεσιών Public Cloud & Πλατφόρμας αυτοματοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών ως υπηρεσία (Automation as a service), αξίας 57.800.182 ευρώ (με ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης).

Εχουν ήδη προκηρυχθεί, επίσης, από τον Ιούνιο διαγωνισμοί για μικρότερα έργα (5/8) όπως:

  • Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων» (3.720.000 ευρώ, με Φ.Π.Α.).
  • Μηχανισμός Υποστήριξης για την εφαρμογή και παρακολούθηση της απόδοσης της πρωτοβουλίας Έξυπνες Πόλεις (3/8, 1.350.000 ευρώ, με Φ.Π.Α.).
  • Ανάπτυξη Μητρώων και Ψηφιακών Υπηρεσιών για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς -ΕΜΖΣ) (28/7, 3.124.800 με Φ.Π.Α.).
  • Ενέργειες Δημοσιότητας και προώθησης Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (7/7, 331.008,08 ευρώ με Φ.Π.Α.).
  • Επόπτης Ασφάλειας και Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) του Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (4/7, 2.083.510 ευρώ με ΦΠΑ).
  • Αλληλεπιδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης πόρων, δομών και δεδομένων προδικασίας – on line ενημέρωση φορέων, δικηγόρων, πολιτών (4/7, 8.163.167,98 ευρώ με ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης).
  • Αναβάθμιση και υπηρεσίες συντήρησης του πληροφοριακού συστήματος: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης (6/6, 2.997.080 ευρώ με ΦΠΑ).
  • Μελέτη για την επέκταση της λειτουργικότητας και αναβάθμιση της ασφάλειας των ψηφιακών εφαρμογών (6/6, 491.040 ευρώ με ΦΠΑ)

Δικαιοσύνη και Υγεία

Μέσα στο καλοκαίρι άρχισε (ή και ολοκληρώθηκε για κάποιους) η δημόσια διαβούλευση και για άλλους διαγωνισμούς με προϋπολογισμούς 416 εκατ. ευρώ από την ΚτΠ, όπως αυτοί για τα έργα εκ των οποίων ξεχωρίζουν η Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν σε 145 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ.

Στην λίστα προστέθηκαν, όμως, και τα εξής (με Φ.Π.Α. και δικαιώματα προαίρεσης):

  • Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης (προϋπολογισμός 26.998.272 ευρώ).
  • ΥΕ1 Σύστημα Υποστήριξης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών
    (7.872.000 ευρώ).
  • Παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την λειτουργία υποστηρικτικού μηχανισμού της δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ (26.114.400 ευρώ).
  • Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών (37.644.000 ευρώ).
  • Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας μέσω της προμήθειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή (3 εκατ. ευρώ).
  • SUB2. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης και Οργάνωσης Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (10.219.336 ευρώ).

442,44 εκατ. για τις επιχειρήσεις

Εδώ και 2,5-3 μήνες –από τις 8 Ιουνίου- η ΚτΠ έχει ανακοινώσει και το έργο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με budget ύψους 442.440.000 ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. κατανέμεται σε τρία επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

– Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»

– Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

– Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Διαβάστε ακόμη  

Εξοικονόμηση ενέργειας: Έρχονται τρία νέα προγράμματα στήριξης σε νοικοκυριά (vids)

Σούλα Λιάκου: Η άγνωστη ιστορία της κυρίας Cavo Tagoo  

Graff Diamonds: Το απόλυτο success story του «βασιλιά των διαμαντιών»