search icon

Επιχειρήσεις

Πως η κλιματική αλλαγή αλλάζει την ροή των κεφαλαίων σε εταιρείες με καθαρή ενέργεια

Οι δραματικές προειδοποιήσεις του Mark Carney και οι επισημάνσεις τριών Ελλήνων επιχειρηματιών για την κλιματική αλλαγή και τις ΑΠΕ

Οι δραματικές προειδοποιήσεις του απερχόμενου διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μark Carney για την κλιματική αλλαγή -για την αύξηση της θερμότητας κατά 4 βαθμούς- και ότι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εταιρείες, τομείς που επιμένουν στα ορυκτά καύσιμα, αλλά και οι τράπεζες που επενδύουν σ’ αυτές θέτουν νέα δεδομένα στις επενδύσεις διεθνώς.

O κ. Carney που αναλαμβάνει θέση στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή δεν είναι ο μοναδικός που επιμένει να ληφθούν μέτρα. Την περασμένη Κυριακή τρεις Έλληνες επιχειρηματίες από την βιομηχανία και την ενέργεια (κ.κ Γ. Περιστέρης, Ε. Μυτιληναίος, Μ. Στασινόπουλος) επανέλαβαν γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να επιμείνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τι μας είπε ο κ. Carney; “ Εαν είχαμε να κάψουμε όλα τα πετρέλαια και τα αέρια, δεν θα υπήρχε τρόπος να συναντήσουμε τους στόχους για τον άνθρακα. Μέχρι και 80% των asset του άνθρακα θα απομονωθούν και μέχρι τα μισά αποθέματα των ανεπτυγμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων.

H ερώτηση για κάθε εταιρεία, κάθε οικονομικό οργανισμό, κάθε διαχειριστή μετοχών ή ασφαλιστικών ταμείων ή ασφαλιστή. Ποιό είναι το σχέδιο σας;

Ο κ. Carney – του οποίου η Τράπεζα είχε προχωρήσει σ’ ένα stress test εταιρειών για την κλιματική αλλαγή συμπληρώνει ότι, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να το δικαιολογούν.

Επενδύσεις στις εταιρείες με ΑΠΕ

Η διέξοδος στα χρηματιστήρια είναι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν σε Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας ή χρησιμοποιούν την ενέργεια των ΑΠΕ για την παραγωγή των προϊόντων τους. Το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα αναγκαστικά θα τεθούν στο περισκόπιο των διαχειριστών επενδυτών.

Exit mobile version