Την έγκριση τους στο μετασχηματισμό του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης (ΣΥΝΚΑ) και κατ’ επέκταση το ντιλ με την «Μασούτης» παρείχαν η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων.

Κατά τη χθεσινή ΓΣ ποσοστό άνω του 96% επί των 730 περίπου συμμετεχόντων μετόχων υπερψήφισε την πρόταση απόσχισης του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου του Συνεταιρισμού και ένταξης του στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία υπό τον τίτλο «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε». Στην τελευταία το 50% θα ελέγχει η Μασούτης, η οποία πλέον αποκτά δυναμικό αποτύπωμα στην αγορά της Κρήτης – και όχι μόνο – που σήμερα η ΣΥΝ.ΚΑ. εμφανίζεται να ελέγχει ως και 20%. Με βάση τη συμφωνία ο Συνεταιρισμός θα διατηρήσει το management και θα ορίζει τα τρία απ’ τα πέντε μέλη του ΔΣ.

«Είμαστε στο ξημέρωμα μιας νέας εποχής, στο κατώφλι μιας στρατηγικής συνεργασίας που θα ταράξει τα νερά», σημείωσε κατά την τοποθέτηση του ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Αλεξάκης. «Η συνεργασία με τον Μασούτη Α.Ε. την μεγαλύτερη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα  σούπερ μάρκετ θα φέρει τον συνεταιρισμό σε ένα όμιλο με κύκλο εργασιών 1,1 δισ και 400 καταστημάτων και πάνω από 9.000 εργαζομένους. Θα δημιουργήσει τον 4ο μεγαλύτερο όμιλο λιανικό εμπορίου στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο ίδιος νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μονοπωλιακά δεδομένα στην αγορά του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι οι 3 μεγαλύτερες εταιρείες στην ελληνικά αγορά κατέχουν μερίδιο 70%, ενώ το μερίδιο του ΣΥΝ.ΚΑ ανέρχεται μόλις στο 2% περίπου. «Η αναζήτηση συνεργειών είναι μονόδρομος πρωτίστως για τη θωράκιση και διατήρηση των οικονομικών μεγεθών του Συνεταιρισμού», σημείωσε ο κ. Αλεξάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι «Ο συνεταιρισμός όχι μόνο θα διατηρήσει το ποσοστό 50% επί του κεφαλαίου, αλλά θα διατηρήσει και τη διαχείριση και η εταιρία θα παραμένει στα Χανιά (…) Με τα νέα κεφάλαια που θα εισέλθουν θα μηδενιστεί ο δανεισμός και θα μπορούμε να εξελιχθούμε στη μεγαλύτερη αλυσίδα στην νησί και θα υπάρξουν νέεις θέσεις εργασίας. Σας καλώ να εγκρίνετε αυτό το πρώτο, αλλά σημαντικότερο βήμα για τη νέα εποχή του συνεταιρισμού».

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Απόστολος Αλεξάκης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή υπενθυμίζοντας πως έχουν δοθεί περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ σε μερίσματα τόνισε πως «η συνεργασία με τον Μασούτη θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια, μας εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 με 15 έτη».

Στις επίμονες ερωτήσεις μετόχων για το ενδεχόμενο πλήρους εξαγοράς της ΑΕ απ’ την Μασούτης, το προεδρείο διαβεβαίωσε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣ του Συνεταιρισμού.

Οι ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές ανακοινώσεις για τη συμφωνία, έπειτα και απ’ την έγκριση της ΓΣ του ΣΥΝ.ΚΑ αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην ημέρα. Είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση της διοίκησης του Συνεταιρισμού και του επικεφαλής της «Μασούτης» κ. Γιάννη Μασούτη, το περασμένο Σάββατο στον τοπικό Τύπο της Κρήτης διαβεβαιώνοντας τους μετόχους για την επιτυχία του εγχειρήματος ενόψει της σύγκλησης της ΓΣ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες, που ενισχύουν την ελληνική οικονομία ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν νέα δεδομένα στον χώρο των σούπερ-μάρκετ.

Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας του ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Π.Ε. και της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. είναι η πλήρης πανελλαδική κάλυψη των τομέων δραστηριοποίησης τους, τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και της χονδρικής.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΝ.ΚΑ θα προχωρήσει σε απόσχιση κλάδου δημιουργώντας την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. ακολούθως, υπό την προϋπόθεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων, η Μασούτης Α.Ε. θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας με ποσοστό 50%, ενώ ο ΣΥΝ.ΚΑ Π.Ε. θα κατέχει το υπόλοιπο 50% και θα διατηρήσει το management.

Το διοικητικό συμβούλιο θα είναι πενταμελές δύο εκ των μελών θα ορίζονται από την Μασούτης ΑΕ.

Μέσω της συμφωνίας, θα διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις στο άμεσο μέλλον και ο ΣΥΝ.ΚΑ θα αποκτήσει ένα δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην γεωγραφική περιοχή της Κρήτης όπου και θα παραμείνει η δραστηριότητά του.

Δέσμευση αποτελεί η δημιουργία ενός ευέλικτου εταιρικού σχήματος με επίκεντρο τον σεβασμό στον πελάτη, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών.

Ο Ιωάννης Μασούτης, Δ/νων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. δήλωσε:

“H ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ έκλεισε με επιτυχία το 2021 διατηρώντας τον κύκλο εργασιών του 2020 και παρουσιάζοντας αυξημένα κέρδη σε μια οικονομική συγκυρία με αυξημένα έξοδα λόγω του Covid 19. Πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργειών μας, ξεκινάμε το 2022 με μια στρατηγική συνεργασία με την Κρητική αλυσίδα SYNKA super markets από την οποία προκύπτει ένα ισχυρό εμπορικό σχήμα που καλύπτει γεωγραφικά σχεδόν όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για την συνεργασία δύο Ελληνικών Αλυσίδων super market, με ιστορία άνω των 40 ετών και πολλά κοινά στοιχεία στην φιλοσοφία τους, όπως η έντονη κοινωνική τους παρουσία, ο ανθρώπινος προσανατολισμός τους και η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία.”

Ο Δημήτρης Αλεξάκης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των SYNKA super markets, σημείωσε σχετικά:

«Ο ΣΥΝ.ΚΑ για πάνω από 40 χρόνια δραστηριότητας στην ελληνική αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται προσηλωμένα στις ίδιες αρχές, με σεβασμό στους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους πελάτες και κυρίως τα μέλη του. Η απόφαση λήφθηκε με άξονα τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη προς την οικογένεια Μασούτη αλλά και κυρίως τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΝΚΑ, να καταστεί η κυρίαρχη Αλυσίδα στην Κρήτη, όπου και θα επικεντρωθεί η δραστηριότητά του στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι με το νέο εταιρικό σχήμα θα δημιουργήσουμε υπεραξία τόσο για τον τελικό καταναλωτή, προσφέροντας value for money υπηρεσίες και προϊόντα, τους προμηθευτές και παραγωγούς της Κρήτης στους οποίους δίνουμε πρόσβαση σε ένα ισχυρό, πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων, αλλά κυρίως στα μέλη του συνεταιρισμού, ενισχύοντας τις επενδύσεις τους και κατ’ επέκταση το ύψος των μερισμάτων”.»

Ο ΣΥΝΚΑ

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης (ΣΥΝ.ΚΑ) ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το δίκτυο του σήμερα σε Κρήτη, Κέρκυρα (μέσω της εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Δήμητρα Μαρκάτο) και Κυκλάδες (μέσω της εξαγοράς της Βιδάλης) φθάνει τα 77 καταστήματα και έχει πάνω από 1.600 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2020 ο τζίρος ανήλθε στα 186,2 εκατ. ευρώ από 189,18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στις 524 χιλ. ευρώ, από 688 χιλ. ευρώ το 2019. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2021 έκλεισε με σαφή άνοδο των πωλήσεων χάρη στην «εκτίναξη» της τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που υπογράφουν οι ορκωτοί ελεγκτές για την απόσχιση της δραστηριότητας χονδρικού – λιανικού εμπορίου και ένταξη του στην υπό σύσταση ΑΕ, η καθαρή θέση του κλάδου “χονδρικού και λιανικού εμπορίου” του Συνεταιρισμού εκτιμήθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στα 3,61 εκατ. ευρώ περίπου.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα ακρίβειας έως 300 ευρώ σε 1.000.000 νοικοκυριά – Τα κριτήρια επιλογής

Sotheby’s Realty: «Η Ελλάδα στις χώρες με μεγάλη αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα»

Τα τρία σενάρια κυβέρνησης και ο… Καρνάβαλος – Πρωθυπουργός, το γαλλικό φλερτ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ο γάμος Στασινόπουλου και το παιχνίδι στις τράπεζες