Απορρίφθηκε από το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του δήμου Ταύρου Μοσχάτου με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ που ανακήρυξε πλειοδότη την εταιρεία MRP TAVROS στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των πρώην εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του (4252/2023) έκρινε πως η επιχειρηματολογία του δήμου Ταύρου Μοσχάτου πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη ελλείψει έννομου συμφέροντος.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση αναφέρεται πως δεν αρκεί η γενική αναφορά ότι είναι (σ.σ. ο δήμος) επιφορτισμένος με την προστασία του τοπικού πολιτισμού και των μνημείων που βρίσκονται στην εδαφική του περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένου και του επίδικου ακινήτου.

Ούτε, αναφέρεται στην απόφαση, το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ακινήτου κατά τρόπο που δεν συμβαδίζει με το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μπορεί να θεωρηθεί ως άμεση και προσωπική βλάβη που υφίσταται το ενάγον ώστε να είναι δυνατή η θεμελίωση έννομου συμφέροντος του λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι η εναγόμενη (σσ ΤΑΙΠΕΔ) προέβη απλά σε πώληση του εν λόγω αστικού ακινήτου, από την οποία ουδόλως προκύπτει αξιοποίηση αυτού κατά τρόπο επιβλαβή προ το πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Η απόφαση καταλήγει πώς δεν συντρέχει έννομο συμφέρον για να γίνει αποδεκτή η η αγωγή.

Η επένδυση των Ολλανδών

Να σημειωθεί πως η υπόθεση χρονολογείται πρακτικά από το Μάιο του 2022, όταν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου το οποίο περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Το ακίνητο αποτελείται από πέντε κτίρια που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1930 και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών από τη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Στο διαγωνισμό η MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP, κηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής έναντι συνολικού τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο ολλανδικός όμιλος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στη χώρα, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία. Η MRP Development ανήκει στην οικογένεια Meijer που διαθέτει πάνω από εκατό χρόνια δραστηριότητας στην αγορά ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στη χώρα της και αλλού.

Ο ολλανδικός όμιλος επιδιώκει την ανάπλαση του ακινήτου το οποίο καλύπτει έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 3, κάτι που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ.

Το ακίνητο ενδείκνυται για κτίρια γραφείων, κατοικίες, καθώς και υπηρεσίες υγείας, δεδομένης και της πλεονεκτικής θέσης του σε κοντινή απόσταση από δύο σταθμούς μετρό, Ταύρο και Πετράλωνα, και ένα σταθμό του Προαστιακού. Επιπρόσθετα, η εύκολη πρόσβαση από μεγάλους οδικούς άξονες (Πειραιώς, Χαμοστέρνας) και η εγγύτητα με αυτούς, ενισχύει τη δυνατότητα εμπορικής χρήσης του ισογείου.

Ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου παρότι είχε προσκληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της δημοτικής αρχής στον διαγωνισμό, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχή κατάληξη για άλλα ακίνητα που διεκδικούνταν από Δήμους ουδέποτε προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να το διεκδικήσει εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών. Αντίθετα κατέθεσε αγωγή στις 16 Νοεμβρίου 2022 επιμένοντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ απειλεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προχωρήσει η επένδυση. Σε μία από τις διαμαρτυρίες οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τα λουκέτα της εισόδου και μπήκαν στον χώρο του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, ο δήμος αποφάσισε να τροποποιήσει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο, δηλαδή να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και να μετατραπεί σε κοινωφελή χώρο.

Σε αυτόν εξέφρασε την πρόθεση να γίνει και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, υποστηρίζοντας πως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη ιστορική πηγή.

Τέλος, να σημειωθεί πως το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ μεταβιβάστηκε το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη από το 2006 το Υπουργείο Πολιτισμού απεφάνθη ότι δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή του στις «Περί Προστασίας» διατάξεις του Ν. 3028/2002, καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία. Το 2020 πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον ίδιο λόγο. Μετά την ολοκλήρωσή της, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε ένα (το κεντρικό κτίριο) από τα συνολικά πέντε κτίρια που βρίσκονται στο ακίνητο ως νεότερο μνημείο.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια που ανακοινώνει η κυβέρνηση

Ο χρησμός για το κόμμα Τσίπρα και ο ΓΑΠ, ο Πλεύρης και ο… μπαμπάκας του, η Λινού έκοψε λάσπη και τα σύννεφα στην Παγκρήτια

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να εισέλθει η Public

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ