Μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων «σε αναμονή» για τον όμιλο Quest θεωρούνται τα ήδη συμβασιοποιημένα, χρηματοδοτούμενα από το RRF, έργα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα συνολικής αξίας πάνω από 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πληροφορικής.

Πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλυφθεί ότι η θυγατρική Uni Systems δεν είχε εγγράψει «ούτε ευρώ» στους ισολογισμούς της από τα συγκεκριμένα project, για τα οποία έχει υπογράψει συμβάσεις (δεν είναι, απλώς, κατοχυρωμένα από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς δηλαδή), αλλά η πρόοδος που υπάρχει από αυτό το μέτωπο εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή.

Όπως ανέφερε ο CEO του ομίλου, Απόστολος Γεωργαντζής, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023, το ποσό ανέβηκε μόλις στα… 2 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα χρήματα, σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, θα μπορέσουν να εισπραχθούν στο άμεσο μέλλον, με την προϋπόθεση να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των μεγάλων αυτών έργων στην Ελλάδα, άρα και της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται αυτά που διεκδικούνται σε άλλους διαγωνισμούς, ένα «πακέτο» δημοπρατήσεων 2 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ανεκτέλεστο στην πληροφορική, αν αθροιστούν οι συμβάσεις της Uni Systems από τον ιδιωτικό τομέα και από το εξωτερικό (από όπου προέρχεται το 50% των εσόδων της), κυμαίνεται μεταξύ 500-550 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι θέμα ότι η συνεισφορά από τα έργα του RRF στον κύκλο εργασιών του κλάδου των υπηρεσιών πληροφορικής ήταν και παραμένει πολύ χαμηλή…

«Περιμένουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης και από αυτήν την κατηγορία έργων τα επόμενα 3-4 χρόνια. Αν και συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δύο πρώτα χρόνια είναι τα πιο δυνατά. Θα προστεθούν όμως σταδιακά και άλλα έργα στο pipeline της εταιρείας. Μια πρόκληση είναι να διαθέτουμε το κατάλληλο (σε αριθμό) προσωπικό για να τα εκτελέσουμε…», απάντησε ο κ. Γεωργαντζής όταν δέχθηκε ερώτηση για τα έσοδα του ομίλου από τον τομέα του ΙΤ.

Αν και οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων από τις δραστηριότητες της Quest δεν ήταν τόσο ισχυροί στο 3ο τρίμηνο (με πωλήσεις 827 εκατ. ευρώ και αύξηση 11,8% στο εννεάμηνο), όσο στα δύο πρώτα, όπως παραδέχθηκαν και τα στελέχη της διοίκησης, μίλησαν με αισιοδοξία για ένα καλύτερο 4ο τρίμηνο, με μια γενικότερη ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά. Στα μεγέθη του ομίλου για το finish του 2023 θα προστεθούν και οι επιδόσεις της χονδρικής λόγω Black Friday, που καταγράφονται αρκετά θετικές.

Προοπτικές σε όλους τους τομείς

Οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αφορούν κυρίως το 2024. Μια χρονιά με πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για τον όμιλο, με επικεφαλής του τον Θεόδωρο Φέσσα, σε 4 διαφορετικούς τομείς και με δεδομένη την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών πλάνων.

Στον σχεδιασμό της διοίκησης συμπεριλαμβάνεται και η εμπορική (εξαγωγική) επέκταση της θυγατρικής ΓΕ Δημητρίου στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας, στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (με δημοφιλή brand στο portfolio της από τον κλιματισμό, όπως τα Toyotomi, μα όχι μόνο), όπου «πάτησε» από φέτος η Quest και με την πώληση των τεχνολογικών προϊόντων της Xiaomi.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Επενδυτικών Σχέσεων του ομίλου, Αλέξανδρο Ρούστα, η δραστηριότητα της Xiaomi στη Ρουμανία ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο 2023, διαγράφει μια θετική πορεία και κάθε χρονιά αναμένεται να πηγαίνει καλύτερα, χαρακτήρισε δε ως «growth generator» και τη ΓΕΔ. Υπολογίζεται ότι από την δραστηριότητα της Xiaomi σε Ελλάδα και Ρουμανία προέρχεται κατά προσέγγιση πάνω από το 20% του κύκλου εργασιών (90-100 εκατ. ευρώ) του εμπορικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Quest επενδύει και στην επέκταση του δικτύου των καταστημάτων λιανικής της iStorm, έχοντας αναβαθμίσει την σχέση του με την Apple (iPhone) σε Premium Partner. Για διψήφια ανάπτυξη (αν και χαμηλότερη στο 3ο τρίμηνο) μίλησε στους αναλυτές και ο CFO/αν.CEO Μάρκος Μπιτσάκος, προσθέτοντας στις νεοεισελθείσες εταιρείες του ομίλου και την Έπαφος στην πληροφορική, η οποία εξαγοράστηκε τον Μάιο και ως εκ τούτου τα έσοδά της θα ενοποιηθούν σε ετήσια βάση από τη νέα χρήση.

Απόστολος Γεωργαντζής

Υψηλότερη ανάπτυξη προσδοκά η Quest και από τη θυγατρική στις ταχυμεταφορές, την ACS, όπου κατευθύνθηκε μια επένδυση ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου logistics hub στο Αιγάλεω και προγραμματίζει άλλες, με προϋπολογισμό επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, όπως τονίστηκε στην πρόσφατη παρουσίαση των εγκαταστάσεων. Τα αποτελέσματα της ACS ακολουθούν αναπόφευκτα την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, που σαφώς δεν ήταν το 2022 και 2023 αυτή του 2020 και του 2021 επί εποχής πανδημίας.

Τα αποτελέσματα του 2023 για τον κλάδο των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών/Ταχυμεταφορών επηρεάστηκαν αρνητικά από έκτακτα κυρίως μεταφορικά έξοδα, οφειλόμενα στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην κεντρική Ελλάδα και νωρίτερα από τον δύσκολο και λόγω των πυρκαγιών στη χώρα, Αύγουστο. Οι προαναφερόμενοι παράγοντες επηρέασαν την ψυχολογία των καταναλωτών και την αγορά γενικότερα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, ενώ παράλληλα
υπήρχαν οι πιέσεις στα εισοδήματά τους από τον πληθωρισμό.

«Εκτιμούμε ότι την επόμενη χρονιά οι ρυθμοί του e commerce θα αυξηθούν, με ό,τι αυτό θα σημαίνει και για τα αποτελέσματα της ACS, μετά από την ολοκλήρωση του νέου της hub, όπου ακόμα γίνονται κάποιες μικρότερες επενδύσεις, κυρίως σε αυτοματισμούς και robots…», σχολιάσθηκε. Επιβράδυνση παρατηρήθηκε και στον επενδυτικό σχεδιασμό του ομίλου (13 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ίσο με το 40% του ποσού των 30 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε προϋπολογισθεί για το 2023).

Η απάντηση σε αυτό είναι ότι «παραμένουμε πάντα ενεργοί επενδυτικά, κοιτάζουμε συνεχώς για νέες επενδύσεις. Εξετάζουμε στόχους και αναζητούμε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Μας ενδιαφέρει μια εξαγορά σε περιοχές που θα μας ενδυναμώσουν, θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε πιο γρήγορα και να πετύχουμε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Υπάρχει μια ισχυρή ρευστότητα που μας επιτρέπει να υλοποιούμε απρόσκοπτα το επενδυτικό μας πλάνο».

Υπόθεση Κωτσόβολου και νέες εξαγορές

Οι εξαγορές άλλων εταιρειών βρίσκονται πάντα στα πλάνα της διοίκησης του ομίλου Quest. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του μπήκε πρόσφατα η περίπτωση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος, που αποκτήθηκε τελικά από τη ΔΕΗ. Αναφερόμενη στη στρατηγική με την οποία κινήθηκε στην υπόθεση της συγκεκριμένης εταιρείας, η διοίκηση δεν έκρυψε ότι στόχευε μέσω μια τέτοιας εξαγοράς στη διεύρυνση του αποτυπώματός της στο retail, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα όχι μεγάλο ποσοστό των εμπορικών δραστηριοτήτων της.

Από την άλλη, δεν κινήθηκε τόσο «επιθετικά» για ένα deal που δεν θα της απέφερε ουσιαστικά υψηλή κερδοφορία και περιλάμβανε ορισμένα ρίσκα. Πολλά υποσχόμενο θεωρούν στον όμιλο τον κλάδο των κλιματιστικών και των ηλεκτρικών συσκευών, για τον οποίο αναμένουν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά τα προσεχή χρόνια.

Θέμα συζητήσεων αποτελεί άλλωστε αυτήν την εποχή το λανσάρισμα νέων brand ηλεκτρικών ειδών ή το επαναλανσάρισμα υφιστάμενων (ΙΖΟΛΑ) στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕ Δημητρίου. Ενδεχομένως να τεθεί στο τραπέζι κάποια εξαγορά στο κομμάτι της διανομής ή και στις ταχυμεταφορές, όπως τουλάχιστον είχε ακουσθεί τον Οκτώβριο στα επίσημα εγκαίνια του νέου logistics hub της ACS.

Διαβάστε ακόμη

Πέρα από την Αφρική: 5 κορυφαία καταφύγια για σαφάρι

Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε

Κ. Δενδρινός (L. Marine) για την νέα μαρίνα στην Νότια Κέρκυρα: «Πώς ο Καλυβιώτης θα γίνει… Μονακό» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ