Η μετοχική είσοδος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού, στην Box Now, την εταιρεία ανάπτυξης lockers, της Emma Capital του γνωστού Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή για τη συνεργασία των δύο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Όπως λέει στο newmoney ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Olympia κ. Ρόμπυ Μπουρλάς, μπορούν να αναζητηθούν νέα πεδία συνεργασίας σε πολλούς τομείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Ο Όμιλος Olympia και η Emma Capital έχουν συζητήσει στο παρελθόν και γι άλλα πράγματα. Αυτό (σσ το ντιλ για την Box Now) τυχαίνει να είναι το πρώτο που γίνεται. Νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή πρώτη συνεργασία και ότι μπορούμε να δούμε από κοινού και άλλα πράγματα στο μέλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αφήνει δε να εννοηθεί πως εκτός του κλάδου consumer τον οποίο αφορά το συγκεκριμένο ντιλ, θα μπορούσε να υπάρξει πεδίο συμφωνιών και στους άλλους τομείς που επενδύει σημαντικά ο Όμιλος Olympia, τον κλάδο της ενέργειας (με την Sunlight), και τον κλάδο του λογισμικού (με την SoftOne).

«Αυτή δεν είναι μία one off συμφωνία. Όπως και ο Όμιλος Olympia, έτσι και η Emma Capital έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική και αρκετές επιτυχίες. Και δραστηριοποιείται ευρύτερα στο Region της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και σε τομείς όπως ο καταναλωτικός, όπως και ο Όμιλος Olympia, οπότε το πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης είναι μεγάλο. Θα έλεγα ότι ταιριάζουμε σαν επενδυτές. Οπότε ξεκινάμε με αυτό και βλέπουμε», προσθέτει.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει, το ντιλ για την Box Now έχει τα χαρακτηριστικά μίας επένδυσης που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας, οπότε και δεν περιορίζεται στα της δραστηριότητας και της εμπορικής συμφωνίας που έχουν ήδη Public Media Markt με την εταιρεία.

«Σαν Όμιλος Olympia επενδύουμε συνολικά. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι και η Κροατία και η Βουλγαρία όπου δραστηριοποιείται η Box Now. Είναι κομμάτι της στρατηγικής που ούτως ή άλλως ξεδιπλώνουμε και με τις άλλες εταιρείες του Ομίλου. Μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε μέσω της Sunlight μία μεγάλη συμφωνία εξαγοράς στη Γερμανία, επίσης με την SoftOne κάναμε κάποιες εξαγορές πολύ δυνατές».

Το ντιλ για την BOX Now

Σε ο,τι αφορά το ντιλ για την Box Now, ο Όμιλος Olympia, μέσω του επενδυτικού βραχίονα PCP, εξαγόρασε μειοψηφικό μερίδιο. Αν και ο κ. Μπουρλάς δεν αποκαλύπτει το ποσό ή το ακριβές ποσοστό του μεριδίου που εξαγοράστηκε αρκείται να πει ότι το τελευταίο «είναι διψήφιο».

Όπως λέει στο newmoney η επένδυση αυτή έγινε διότι θεωρήθηκε ότι ‘κουμπώνει’ στην ευρύτερη στρατηγική του Ομίλου Olympia. «Κοινώς να επενδύει γύρω από οικοσυστήματα στους τομείς που δραστηριοποιείται». Και όπως υπογραμμίζει το οικοσύστημα γύρω απ’ την αγορά Λιανικής και την Public Media Markt είναι κάτι που ενδιαφέρει σημαντικά τον Όμιλο, παράλληλα με αυτόν της ενέργειας, ή του λογισμικού.

Ο ίδιος μάλιστα δεν αποκλείει και νέα επένδυση στο Last Mile. «Είναι ένα τεράστιο κομμάτι και σίγουρα δεν σταματάμε με την Box Now. Συνολικά όμως θα έλεγα πως γενικά η εφοδιαστική αλυσίδα του ecommerce είναι ένα τεράστιο κομμάτι το οποίο κοιτάμε διεξοδικά επενδύοντας στις δικές μας αποθήκες», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η BOX NOW αποτελεί μία καινοτόμα υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με στόχο την ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου Αυτόματων Μηχανημάτων Παραλαβής Δεμάτων στην Ελλάδα. Σήμερα ελέγχει περί τα 1.200 lockers. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κροατία αποτελεί θυγατρική του Emma Capital Group το οποίο έχει κάνει μερικές «ηχηρές» επενδύσεις στην ελληνική αγορά, όπως στον ΟΠΑΠ, την Τρ. Πειραιώς και την Profarm.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο

Οι κατοικίες που σαρώνουν τα βραβεία αρχιτεκτονικής στην Αμερική

Γιατί το Castiglion del Bosco στην Τοσκάνη αναδείχθηκε Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο