Στην υλοποίηση ενός σχεδίου συνολικής κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του Ομίλου που πέραν της αύξησης κεφαλαίου θα περιλαμβάνει κοινοπρακτικό δανεισμό από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την έκδοση νέου ομολόγου (επίσης σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες) προχωρά η Intralot με στόχο να βελτιώσει την χρηματοοικονομική της εικόνα, να απελευθερώσει ταμειακές ροές και συνεπακόλουθα να εξέλθει από το καθεστώς επιτήρησης.

Το πλάνο που περιλαμβάνει επίσης την αποπληρωμή του ομολόγου της εταιρείας λήξεως 2024, θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις με εγχώριες τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση. Το ακριβές ύψος της ΑΜΚ αλλά και του δανεισμού που θα αναληφθεί δεν έγιναν γνωστά στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, ωστόσο εκτιμάται πως η ΑΜΚ που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του σχεδιασμού θα κινηθεί στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ και θα έχει ως στόχο και την είσοδο νέων θεσμικών επενδυτών, με παράλληλο σχεδιασμό και για placement.

O αναπληρωτής CEO κ. Χρυσόστομος Σφάτος ανέφερε πως η ΑΜΚ έχει αναπτυξιακή προοπτική και θα οδηγήσει το δείκτη καθαρής μόχλευσης κάτω από το 3 (καθαρός δανεισμός / LTM EBITDA) και συγχρόνως θα απελευθερώσει κεφάλαια και ροές.

Μέσα στο Σεπτέμβριο

Ο κ. Κόκκαλης ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση θα υλοποιηθεί μέσω ΑΜΚ και σύναψης δανεισμού με ελληνικής τράπεζες, καθώς και με την έκδοση νέου ομολόγου με ελληνικές τράπεζες. Οι συζητήσεις επανέλαβε έχουν ήδη ξεκινήσει και χρονικά η δομή της αναδιάρθρωσης θα κλειδώσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να αποπληρωθεί το ομόλογο του 2024. Στόχος, είπε, είναι ο σχεδιασμός για τη συνολική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και ως αποτέλεσμα να εξέλθει η εταιρεία από την επιτήρηση. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν σήμερα πολύ καλύτερους όρους από ότι οι αμερικανικές, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως δρομολογούνται επαφές με 2-3 εταιρείες – παρόχους στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών για συνεργασία με στόχο την ανανέωση των συστημάτων τους.

Αναφορικά με την προοπτική εισαγωγής σε κεφαλαιαγορές πέραν του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε πως η ανάπτυξη και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Intralot, καθώς και οι νέες συνεργασίες οδηγούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, είπε, η αμερικανική αγορά βρίσκεται σε αβεβαιότητα, αλλά εκτίμησε πως η οικονομία την ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρή που η υπάρχουσα κατάσταση θα ξεπεραστεί. Έτσι η INTRALOT Inc. θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ευκαιρία για είσοδο στην αμερικανική αγορά. Τόνισε, δε, πως η αμερικανική θυγατρική θα έπρεπε να είναι η μητρική του ομίλου και να έχει εισαχθεί σε χρηματιστηριακή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως στόχος είναι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς και νέες αγορές όπως η Βραζιλία.

Περαιτέρω, ο αναπληρωτής CEO Χρυσόστομος Σφάτος κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε εστίασε στην σταθερή αύξηση του περιθωρίου EBITDA άνω του 30% που εμφανίζει πλέον η εταιρεία, καθώς έχει επικεντρωθεί σε συμβόλαια για λοταρίες και σε συμβάσεις τεχνολογίας με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Όπως τόνισε, η βελτίωση της εικόνας του ομίλου είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια , όπως και η μείωση του δανεισμού και της μόχλευσης αλλά και στη βελτίωση των επιδόσεων στην αμερικανική αγορά κυρίως, αλλά και στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Ν. Νικολακόπουλος, επικεφαλής της INTRALOT Inc., προέβλεψε πως η αγορά τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να εμφανίζει ανάπτυξη, ενώ για την αγορά των ΗΠΑ η ανάπτυξη τοποθετείται στα επίπεδα του 5%. Τόνισε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες καθώς σε επίπεδο τεχνολογία και ψηφιακού μετασχηματισμού υπολείπεται της Ευρώπης και εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέοι διαγωνισμοί για συμβόλαια.

Ιδιαίτερα στις ΗΠA, σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος, βγαίνουν συμβόλαια μέσα στο επόμενο διάστημα σε 14 πολιτείες στις οποίες η εταιρεία δεν είναι παρούσα και τα οποία θα διεκδικήσει. Αναφέρθηκε επίσης στο αθλητικό στοίχημα στις ΗΠΑ, αγορά στην οποία επιδιώνει να αυξήσει την παρουσία της η INTRALOT, με έμφαση στις πολιτείες όπου έχει παρουσία.

Διαβάστε ακόμη

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις κυβέρνησης, παραχωρησιούχων για τα διόδια

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα)

Morgan Stanley: Tι σημαίνει για τη Mytilineos μια πιθανή εξαγορά της Imerys Βωξίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ