Στην πώληση της εταιρείας επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου Terra Creta στη Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ προχωρά ο όμιλος IOGR συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου αποδεχόμενος την σχετική πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η πρώτη.

Μία κίνηση που αφενός ενδυναμώνει τη Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ στην στρατηγική της για επέκταση και σε άλλες κατηγορίες στον τομέα των τροφίμων και αφετέρου επιτρέπει τον όμιλο IOGR, με «ναυαρχίδα» εταιρεία την Sky Express, να στραφεί κυρίως στο χώρο των υποδομών.

«Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την Terra Creta και τους ανθρώπους της στην οικογένεια της Μέλισσα Κίκιζας. Η είσοδος μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής», επισημαίνει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ κ. Αλέξανδρος Κίκιζας. «Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Όραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Απ’ την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου IOGR Γιάννης Γρύλος δήλωσε:

«Από σήμερα η Terra Creta περνά σε νέα χέρια. Στη Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ, μια υγιή ελληνική εταιρεία, καταξιωμένη στο χώρο των τροφίμων. Η πρόταση που μας κατατέθηκε για τη μεταβίβαση της εταιρείας δεν αποτελούσε για εμάς απλώς μια επικερδή εμπορική συμφωνία.

Ήταν επίσης η αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών μας να εξυγιάνουμε, να αναπτύξουμε και να δώσουμε πρόσθετη αξία σε μια εταιρεία με σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία των Χανίων και όλης της Κρήτης. Και αυτό μας κάνει πολλαπλά χαρούμενους. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνεργαστήκαμε δημιουργικά επί σχεδόν μια δεκαετία. Τα στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους παραγωγούς και όλους τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και να ευχηθώ στους νέους ιδιοκτήτες να κρατήσουν την εταιρεία ψηλά και να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις».

Αν και πληροφορίες αναφορικά με το τίμημα της συμφωνίας δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη, πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν πως η πλευρά του Γιάννη Γρύλου ικανοποιήθηκε θεωρώντας πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κλείσει έναν κύκλο περίπου 9 ετών ως ιδιοκτήτης της Terra Creta και να επικεντρωθεί σε άλλα πρότζεκτς που τον ενδιαφέρουν.

Σημειωτέον πως σε αυτή την περίοδο η εταιρεία με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, εξυγιάνθηκε, αφού κάλυψε ένα χρέος 6 εκατ. ευρώ το οποίο και πλέον έχει μηδενιστεί, και παράλληλα κατάφερε να τετραπλασιάσει τον τζίρο της, που από 5 εκατ. ευρώ το 2012 πέρυσι έφθασε στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το 95% προέρχεται από εξαγωγές που κάνει σε 30 χώρες! Η εταιρεία μάλιστα παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά εδώ και χρόνια.

Η Terra Creta δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο καθετοποιημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου στηρίζοντας την κρητική οικονομία και ιδιαίτερα τους παραγωγούς της Κρήτης.

Είναι μια εταιρεία διεθνώς καταξιωμένη, με πάνω από 200 βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα των προϊόντων της και τις αρχές της αειφορίας που ακολουθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το παρθένο ελαιόλαδο Grand Cru της εταιρείας βραβεύτηκε ως το καλύτερο στον κόσμο στην κατηγορία του, στον ετήσιο διαγωνισμό Mario Solinas που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (IOC). Πρόσφατα, κατέκτησε την 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πιο πολυβραβευμένων ετικετών ελαιολάδου για το 2021, θέση που κατακτά για πρώτη φορά ελληνικό ελαιόλαδο στην συγκεκριμένη αξιολόγηση του EVOO WR.

Πλέον η εταιρεία θα περάσει κάτω απ’ την ομπρέλα της Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ, μία οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 70 ετών που αποτελεί τη Νο.1 παραγωγό ζυμαρικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές της καταστάσεις το 2020 έκλεισε με τζίρο 70 εκατ. ευρώ έχοντας επενδύσει στη χώρα μας περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Σημειώνεται ότι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός και νομικός σύμβουλος της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ για τη συναλλαγή.

Διαβάστε ακόμη:

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Τα 100 χρόνια της ιστορικής εταιρείας, οι εορτασμοί και οι νέες επενδύσεις (pics)

ΟΑΕΔ: 20.000 προσλήψεις με το voucher των 2.520 ευρώ

EY: Οι καταναλωτές επιλέγουν να ζήσουν με λιγότερα – Επαναξιολογούν τις αγορές τους παγκοσμίως