Μέσα από το μηχανισμό χρηματοδότησης του υπουργείου Ανάπτυξης που ανακοινώθηκε χθες θα μπορούν να ενισχυθούν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει συνολικά ο κλάδος από την αναστολή πληρωμής λογαριασμών το επόμενο διάστημα.

Το ύψος του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού (θα περιλαμβάνει πόρους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ κ.α) θα προσφέρει σε πρώτη φάση εγγυήσεις 1 δις. ευρώ για την σύναψη δανείων, την ίδια ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και για πρόσθετη αλλά μικρότερης κλίμακας χρηματοδότηση ύψους περίπου 200 έως 300 εκ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι αν τελικά προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός (σ.σ όσο ανοίγει η ψαλίδα των δικαιούχων, τα περιθώρια στενεύουν), δεν θα αφορά ένα ξεχωριστό ταμείο εγγυοδοσίας, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά ένα μικρό κουμπαρά (ένας είδος «υποταμείου») που θα απευθύνεται στον ενεργειακό κλάδο.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε την ανάγκη να στηριχθεί ο ενεργειακός κλάδος της χώρας. Σχετικά μάλιστα με τον μηχανισμό στήριξης της ΔΕΗ και των υπόλοιπων ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ και ορισμένοι άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και προχώρησαν σε αυτά «διότι υπήρχε διαβεβαίωση από εμάς ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας για αυτές τις εταιρείες». Όπως είπε, σήμερα ή αύριο αυτός ο μηχανισμός θα ανακοινωθεί και «είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Θα δίνει εγγυήσεις για ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που θα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να έχουν την άνεση, προκειμένου να περάσουν αυτή την κρίση και να υποστηρίξουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες». Σημείωσε δε την συμβολή του κλάδου στην οικονομία, υποστηρίζοντας αν οι εταιρείες αυτές καταρρεύσουν, όχι μόνο δεν θα υπάρχει οικονομία αλλά δεν θα υπάρχει ούτε δημόσια υγεία.

Ωστόσο, χθες ο κ. Χατζηδάκης δεν δίστασε να κρούσει και το καμπανάκι για τα μέτρα στήριξης. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σκεπτόμενη όμως ότι είμαστε και σε μία κούρσα αντοχής, όχι σε μια κούρσα ταχύτητας. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε οικονομία δυνάμεων με την έννοια ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους Έλληνες».