Κοινωνοί της πρότασης του CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνονται σήμερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, λίγες ημέρες μετά την υποβολή από τους Αμερικανούς της νέας πρότασης που λάμβανε υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας έτσι όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο επικαιροποιημένο business plan, το οποίο αποκάλυψε το newmoney.gr και κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η διοίκηση της ΕΤΕ είναι σε θέση να φέρει το ζήτημα στο… τραπέζι του Δ.Σ. «Η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση», παραδέχονται πηγές της τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα μέσα στον Νοέμβριο.

Με τα περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, αφού στα τέλη του τρέχοντος έτους λήγει η παράταση που είχαν δώσει οι Ευρωπαίοι στην ΕΤΕ να αποεπενδύσει από τον ασφαλιστικό της «βραχίονα» (σ.σ. για να δεχθεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν την νέα παράταση επέβαλε στην ΕΤΕ να αυξήσει το ελάχιστο ποσοστό πώλησης σε 80% από 75% προηγουμένως), η διοίκηση του κ. Παύλου Μυλωνά καλείται να αποφασίσει εάν:

Θα αποδεχθεί την προσφορά του CVC, η οποία φέρεται να κινείται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα με εκείνη του περασμένου Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως τότε η ΕΤΕ την είχε απορρίψει, κρίνοντας ότι το τίμημα, ύψους 480 εκατ. ευρώ, δεν ήταν ικανοποιητικό. Δεδομένου, ωστόσο, ότι αφενός, το επικαιροποιημένο business plan δείχνει τα οικονομικά μεγέθη του ασφαλιστικού της βραχίονα και δη, στο κομμάτι του bancassurance, να έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και αφετέρου, η απομείωση της αξίας της, που έχει υπολογίσει η τράπεζα στα βιβλία της – από το ένα δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ – αλλάζουν τα δεδομένα.

Να επιλέξουν τη λύση του ΙΡΟ, εισαγωγή, δηλαδή, ποσοστού των μετοχών της στο χρηματιστήριο το α’ τρίμηνο του 2021. Πρόκειται για το plan b που σχεδιάζει η τράπεζα, με αρμόδιες πηγές, ωστόσο, να εστιάζουν στην όχι και τόσο ευνοϊκή για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά συγκυρία.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν την εξέλιξη της υπόθεσης και στην ασφαλιστική αγορά. Η Εθνική Ασφαλιστική, άλλωστε, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο, ενώ και το CVC έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες στον τομέα της ιδιωτικής υγείας στην χώρα μας, επενδύοντας την τελευταία τριετία τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ και έχοντας αποκτήσει από την ΜΙG το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το ΙΑΣΩ General και το Metropolitan.