Επιχειρήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Μία μόνο δεσμευτική προσφορά για την Εγνατία από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS

  • Μαριάννα Τζάννε


Οι προσφυγές στο ΣτΕ Ακτωρ-Roadis, Vinci- Mυτιληναίος μεταθέτουν την αποσφράγιση της προσφοράς για τις 21 Δεκεμβρίου

Μόνο μια δεσμευτική προσφορά, αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS Projects κατατέθηκε την Παρασκευή στο ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

Από τους επτά συνολικά ενδιαφερόμενους ομίλους οι τέσσερις αποσύρθηκαν.

Τα υπόλοιπα δύο σχήματα ROADIS- Άκτωρ Παραχωρήσεις και Vinci- Μυτιληναίος κατέθεσαν πριν δύο μέρες, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν παράταση του διαγωνισμού.

Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε να μην δοθεί άλλη αναβολή στο διαγωνισμό αλλά να ανοίξει η προσφορά όταν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ υπήρξαν μεγάλες πιέσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, να μετατεθεί ο διαγωνισμός, που σέρνεται για χρόνια με συνεχείς αναβολές και έχουν περάσει ήδη 2,5 χρόνια από την προεπιλογή των υποψηφίων.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

Δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα προβεί στην αποσφράγιση της ανωτέρω Δεσμευτικής Προσφοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις από 10.12.2020 προσωρινές διαταγές της Προέδρου του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χορηγήθηκαν κατόπιν των ασκηθεισών, ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από τους Προεπιλεγέντες Επενδυτές «ROADIS Transportation Holding S.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» και «VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESIONES S.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε».

Η συζήτηση των παραπάνω αιτήσεων έχει οριστεί για την 21/12/2020.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη