Επιχειρήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση στο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ

  • newsroom


Την παράταση του διαγωνισμού παραχώρησης στοιχείων ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ αποφάσισε και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση, το Ταμείο γνωστοποίησε πως η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι παρατείνεται ως την 1η Φεβρουαρίου του 2021, αντί της αρχικής προθεσμίας που είχε οριστεί στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Αντίστοιχη παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί και για το δεύτερο διαγωνισμό που διενεργείται για τη ΛΑΡΚΟ από τον ειδικό διαχειριστή και που αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς. Η προθεσμία για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι η 8η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32 / 14.02.2020) η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση από τις 28.02.2020 και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%. Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%.

Διαβάστε ακόμη:

Καλύτερα από το αναμενόμενο ο Νοέμβριος με +€863 εκατ. στα κρατικά έσοδα

Ελλάκτωρ: H μάχη διαδοχής και η αδράνεια – Τεράστιο το κόστος για την εταιρεία

Γιώργος Χατζηγεωργίου: Ο άνθρωπος που έκανε τους Έλληνες… skroutz