Η Tesla θα πρόκειται να παραδώσει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της (Model 3) στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ η παράδοση αφορά τα πρώτα μοντέλα που φτιάχτηκαν στο καινούργιο εργοστάσια της εταιρείας στη Σανγκάη.

Οι πρώτοι 15 πελάτες που θα λάβουν τα αυτοκίνητα είναι εργαζόμενοι της Tesla, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters.

Η ημερομηνία παράδοσης στα τέλη του χρόνου σημαίνει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη μέρα που το εργοστάσιο άρχισε να κατασκευάζεται, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα.

Το Model 3 κοστίζει 50 χιλ. δολάρια, ωστόσο ο CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ είχε ανακοινώσει ότι ενδέχεται να μειωθεί η τιμή του αυτοκινήτου έως 20%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ ποντάρει πολλά στο νέο εργοστάσιο της Σανγκάης, το πρώτο εκτός ΗΠΑ, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών της όπως είναι οι BMW AG και Daimler AG, οι οποίες επίσης στρέφονται προς την κινεζική αγορά με τα νέα μοντέλα EV. Η κίνηση αυτή αναμένεται να πιέσει επίσης και τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η NIO Inc. και η Xpeng Motors να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla με περικοπές τιμών στα δικά τους αυτοκίνητα.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει προσθέσει το Model 3 στον κατάλογο των νέων ενεργειακών οχημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο αγοράς (10%).

Το Υπουργείο είχε πει τον Αύγουστο ότι είχε εξαιρέσει όλα τα μοντέλα της Tesla από τον φόρο.

Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία με ανακοίνωση της επιβεβαίωσε ότι έλαβε νέο δάνειο 1,6 δισ. για την χρηματοδότηση του εργοστασίου. Η μετοχή της έκλεισε με άνοδο – ρεκόρ 1,3% στα 430,94 δολ. την Πέμπτη, ενώ αυτή την ώρα είναι στο -0,06%.