Σχέδια νέων επενδύσεων έως 400 εκατ. ευρώ σε νέες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) και επέκταση δραστηριοτήτων, όπως σε ψυχόμενα logistics, αποθήκες ενέργειας και διαχείριση επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοαερίου, χώματος ή λιπάσματος, μέσω κοινοπραξιών, συμπεριλαμβάνονται στο master plan της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., η οποία κατάφερε πέρυσι για πρώτη φορά να καταγράψει καθαρά κέρδη.

Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης για τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για τις βιομηχανικές περιοχές και εγκαταστάσεις και καθώς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρείται να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις στη μεταποίηση, ξεκινώντας από το Χωροταξικό και τις υποδομές, ο κ. Θάνος Ψαθάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ξεδιπλώνει τα σχέδιά του και καταθέτει τις προτάσεις του στον δημόσιο διάλογο.

Το νέο πλάνο επενδύσεων

Οπως λέει ο κ. Ψαθάς, το επενδυτικό σχέδιο για τις νέες ΒΙ.ΠΕ. υπολογίζεται να βασιστεί χρηματοδοτικά κατά το ήμισυ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο σε ίδια κεφάλαια της εταιρείας και δανεισμό.

«Είμαστε σε επαφή με τους μετόχους μας, την Τράπεζα Πειραιώς και το Υπερταμείο, προκειμένου να προχωρήσουμε με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία καλών και σύγχρονων ΒΙ.ΠΕ.», αναφέρει ο κ. Ψαθάς επικροτώντας την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε νέες προτάσεις υπαγωγής στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ηδη, όπως εξηγεί, η εταιρεία προχωρά μια σειρά από πρότζεκτ. «Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η Θεσσαλονίκη, την οποία θεωρούμε και “βιομηχανομάνα της χώρας” λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης και ζήτησης που υπάρχει. Εκεί εξετάζουμε ήδη τρεις εκτάσεις, με δύο από αυτές να έχουν προοπτικές σύντομης ανάπτυξης σε βιομηχανική περιοχή. Η τρίτη έκταση έχει καλές προοπτικές, αλλά και πολλές δυσκολίες, αφού το ιδιοκτησιακό είναι πολύπλοκο. Είναι πολλοί ιδιοκτήτες, που ο καθένας κατέχει και ένα μικρό κομμάτι».

Οπως αποκαλύπτει, και οι τρεις εκτάσεις βρίσκονται κοντά στην υφιστάμενη ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., στην περιοχή της Σίνδου, όπου σήμερα δεν υπάρχει οικόπεδο προς διάθεση ούτε για δείγμα! Από εκεί και πέρα η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, σχεδιάζει επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές περιοχές στο Λιτόχωρο, στην Κόρινθο, στη Μεγαλόπολη, στο Βελεστίνο, στη Λαμία, στην Κέρκυρα, ακόμα και στην Αττική, όπου θα μπορούσε, όπως λέει ο ίδιος, να αναπτυχθεί μια ΒΙ.ΠΕ. μεσαίας περιβαλλοντικής όχλησης.

Για καθένα από αυτά η εταιρεία ήδη φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος. «Στη Μεγαλόπολη, την οποία θεωρούμε καλή περίπτωση λόγω της σημαντικής ζήτησης που υπάρχει στη γειτονική ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, αλλά και λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον δήμο για μια έκταση 1.800 στρεμμάτων. Επίσης, στο Βελεστίνο υπογράψαμε με τον δήμο συμφωνία για να διενεργήσουμε μια μελέτη σκοπιμότητας για την εκμετάλλευση 7.500 στρεμμάτων. Πρόκειται, επίσης, για ένα πρότζεκτ με προοπτική, αφού και οι δύο ΒΙ.ΠΕ. του γειτονικού Βόλου έχουν εξαντληθεί και υπάρχει ζήτηση. Σε καθεμία από τις πόλεις που προανέφερα ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε τις εκτάσεις, ξέρουμε τους φορείς και τους ιδιοκτήτες της γης και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η απουσία της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υποτίθεται ότι με τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, όπως στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, θα πριμοδοτηθεί επιπρόσθετα λόγω των κινήτρων που θα δοθούν για την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών.

«Δυστυχώς, η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι αρκετά περίπλοκη. Αφενός λείπουν αρκετές υποδομές που συνήθως καθιστούν μια Βιομηχανική Περιοχή πετυχημένη, όπως πρόσβαση σε σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνι, εκπαιδευμένο προσωπικό κ.ο.κ. Αφετέρου τα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό πάρκο είναι ακατάλληλα για να στήσεις βιομηχανικές περιοχές. Ολα αυτά ήταν ανοιχτού τύπου ορυχεία, τα οποία κάλυπτε μετά χώμα ή τέφρα που ποτέ δεν πατήθηκαν. Αρα δεν χτίζονται παρά μόνο κάνουν, π.χ., για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Θα μπορούσαν να γίνουν κινήσεις αναβάθμισης των υποδομών και εκπαίδευσης του κόσμου, αλλά ως εγχείρημα φαντάζει πολύ δύσκολο. Ελπίζω να πετύχει!».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ανέλαβε την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Κοζάνης. «Δυστυχώς, ενώ όλα είναι έτοιμα, για κάποιον λόγο η αδειοδότησή της εδώ και δυόμισι χρόνια είναι κολλημένη στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με το πρόσχημα ότι πάντα κάτι λείπει από τον φάκελο. Ετσι όμως επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν», τονίζει. Γι’ αυτό και επισημαίνει την ανάγκη το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί να απλοποιεί σημαντικά και τις διαδικασίες. «Επίσης, να άρει αδικίες, όπως το δικαίωμα άλλων φορέων διαχείρισης που τυχόν συγκροτηθούν να χρησιμοποιούν ατελώς τις υποδομές μας. Αυτό είναι άδικο και δεν σας κρύβω από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση το πέρασε έχουμε πατήσει φρένο σε επενδύσεις που θέλαμε να κάνουμε. Δεν γίνεται να δαπανάς κεφάλαια για υποδομές και έπειτα να έρχεται κάποιος και να τα οικειοποιείται ατελώς», διαμαρτύρεται ο κ. Ψαθάς.

Επέκταση σε νέες δραστηριότητες

Την ίδια ώρα, το σχέδιο προβλέπει και την επέκταση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε νέες δραστηριότητες μέσω κοινοπραξιών και χρήσης οικοπέδων των ΒΙ.ΠΕ.

Μεταξύ αυτών, τη δημιουργία δομών για ψυχόμενα logistics, όπου, σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, υπάρχει σημαντικό κενό στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας. «Το σχέδιο είναι για κάποιες μεγάλες ψυχόμενες αποθήκες, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και θα βοηθούσαν, π.χ., ακόμα και στην αύξηση της ετήσιας αγροτικής παραγωγής». Υπό το ίδιο πρίσμα, υπό εξέταση είναι η δημιουργία μονάδας που θα μπορούσε να εκμεταλλεύεται τη λάσπη που παράγουν οι μονάδες καθαρισμού αποβλήτων των βιομηχανιών. «Είτε για να παράγουμε βιοαέριο, είτε να προβαίνουμε σε φυσική ξήρανση και απόθεση της», αναφέρει ο κ. Ψαθάς, αν και εξετάζεται επίσης και η παραγωγή λιπασμάτων.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον πρότζεκτ που εξετάζεται είναι η δημιουργία αποθηκών ενέργειας. Οπως εξηγεί, αυτά θα γίνουν χωρίς να διαταράσσεται το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. μετά τη μεγάλη αναδιάρθρωση που προηγήθηκε, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κι άλλων επενδυτών στο σχήμα. Δεν κρύβει μάλιστα πως ήδη γίνονται συζητήσεις με κάποιους ενδιαφερομένους.

Το Θριάσιο

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρότζεκτ του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου που είχε κατακυρωθεί στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. – Goldair ο κ. Ψαθάς εκτιμά ότι έως το τέλος της χρονιάς ίσως επικυρωθεί η νέα σύμβαση με το Δημόσιο μετά τις αλλαγές που ζήτησε η DG Comp.

Πάντως, για το εξαιρετικά σημαντικό έργο που μπορεί να αναδείξει την Αττική σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο, με πρώτους απ’ όλους τους μεγάλους retailers της χώρας, καθώς η Βιομηχανική Περιοχή θα έχει ασυναγώνιστο συντελεστή δόμησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ίδια την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., όπως λέει ο κ. Ψαθάς, το 2020 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που κατέγραψε καθαρή κερδοφορία.

Αν και για τα λεπτομερή στοιχεία παρέπεμψε στις οικονομικές καταστάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν εντός του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος στέκεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας, στον περιορισμό των εξόδων μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση, που περιόρισε σχεδόν κατά 50% το προσωπικό, αλλά και στη διάθεση βιομηχανικών οικοπέδων ως βασικούς άξονες της πρώτης κερδοφόρας χρήσης της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη

Αδειάζει το Δημόσιο: Κύμα από μαζικές συνταξιοδοτήσεις αναμένεται το 2021

4+1 ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία

Oι μεγάλοι παίκτες του real estate στρέφονται στα οικιστικά projects