Επενδύσεις

Oι μεγάλοι παίκτες του real estate στρέφονται στα οικιστικά projects

  • Στεφανία ΣούκηΗ ευρύτερη περιοχή προς το παραλιακό μέτωπο είναι αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες νέες κατασκευές με πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απευθύνονται και στο ξένο αγοραστικό κοινό

Πεδίον δόξης λαμπρόν στον τομέα της κατοικίας φαίνεται ότι βλέπουν -πέραν των μικρότερων- και οι μεγάλοι παίκτες του εγχώριου real estate, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε σύγχρονα οικιστικά projects που μπορούν να πιάσουν υψηλές τιμές σε μια συγκυρία όπου η αγορά έχει δείξει, εν μέσω πανδημίας, αξιοσημείωτη αντοχή.

Βασικότερες αιτίες, η απόλυτη… ανομβρία σε επίπεδο νέων κατασκευών καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών λόγω και της δημοσιονομικής κρίσης, με την πανδημία και την ανάγκη για τηλεργασία και παραμονή στο σπίτι να έχουν αναδείξει μία ακόμη τάση, αυτή για τη στροφή του ενδιαφέροντος σε κατοικίες με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Οι λεγόμενες καλές περιοχές και τα νότια προάστια της Αθήνας πρωταγωνιστούν, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους αγοραστές.

Ειδικά η ευρύτερη περιοχή προς το παραλιακό μέτωπο είναι κι αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες νέες κατασκευές με πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απευθύνονται και στο ξένο αγοραστικό κοινό.

Dimand, Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, ΤΕΝ Brinke, Avax, Ηines- Henderson Park, R.E.D.S. είναι κάποια από τα μεγάλα ονόματα που ποντάρουν πλέον και αυτά στην αγορά κατοικίας, την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας μικρότεροι παίκτες -εγχώριοι αλλά και ξένοι-, κυρίως κινεζικών και ισραηλινών κεφαλαίων, βλέπουν τώρα να αποδίδουν οι επενδύσεις που είχαν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε παλιά κτίρια για τη μετατροπή τους σε σύγχρονα διαμερίσματα.

Φυσικά, επίκεντρο των νέων επενδύσεων είναι οι πολυσυζητημένες κατοικίες στο mega project του Ελληνικού από τη Lamda Development, από τις οποίες μάλιστα αναμένεται να προέλθει και σημαντικό μέρος των εσόδων της πρώτης κρίσιμης πενταετίας του project, με το ενδιαφέρον να είναι πάνω από τις αρχικές προσδοκίες, αν ληφθεί υπόψη ότι όλα τα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών των 45 ορόφων και οι 27 πολυτελείς βίλες με θέα στο απέραντο γαλάζιο αναμένεται να έχουν πουληθεί έως τις αρχές του 2022, αν όχι νωρίτερα.

Ενδεικτικά, όσον αφορά τις 27 παραθαλάσσιες βίλες, με συνολική επιφάνεια 20.900 τ.μ. και εκτιμώμενη αξία έως 360 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη πουληθεί οι 21, με συνολική επιφάνεια 16.300 τ.μ., με μέση τιμή στα 17.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το αρχικό πλάνο έκανε λόγο για τιμές μεταξύ 12.500-15.200 ευρώ ανά τ.μ.

ΤΕΝ Brinke

Πέραν των έργων που προχωρά από μόνη της η Lamda, την πόρτα της εταιρείας (που ούτως ή άλλως έχει δηλώσει ότι επιδιώκει συνεργασίες για τη μεγάλη επένδυση) έχουν χτυπήσει και άλλα ονόματα, με αιχμή τις οικιστικές επενδύσεις, όπως η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard, που συνδέεται με τον κ. Τρύφωνα Νάτση και φέρεται ως επικεφαλής επενδυτικού σχήματος για τμήμα οικιστικής ανάπτυξης.

Τα νέα μεγάλα projects

Εκτός από το μεγάλο project του πρώην αεροδρομίου, από την περιοχή του Ελληνικού ξεκινά τώρα και την πρώτη της σημαντική οικιστική επένδυση στην Αττική η μεγαλύτερη εγχώρια επενδυτική ακινήτων, με νέο project για πράσινο συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ. σε ακίνητο που έχει αγοραστεί για τον σκοπό αυτό. Πρόθεση της Prodea Investments AEEAΠ είναι, μετά τα επαγγελματικά και τα τουριστικά ακίνητα, να ενεργοποιηθεί τώρα περισσότερο στον οικιστικό τομέα, εκτιμώντας ότι τα οικιστικά, ιδιαίτερα οι καλές κατοικίες στα καλά σημεία, θα έχουν ανάπτυξη προσεχώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Αριστοτέλης Καρυτινός θεωρεί ότι η κατοικία είναι ένας τομέας που θα αναπτυχθεί έτι περαιτέρω μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά η Golden Visa και υπάρξει η κινητικότητα με την προσέλκυση νέων αγοραστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό λόγω και του νέου project του Ελληνικού. Εξ ου και η Prodea εξετάζει προσεκτικά τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, με έμφαση κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες περιοχές, επιλεκτικά, με στόχο «να δημιουργήσει κατοικίες υψηλής ποιότητας και αρχιτεκτονικής αισθητικής και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος τις οποίες θα διαθέσει προς πώληση στην ελληνική και διεθνή αγορά». Ενδεικτικά η ΑΕΕΑΠ, από κοινού με την Dimand, με την οποία ούτως ή άλλως συνεργάζεται και σε άλλα projects στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, έχουν δρομολογήσει και μεικτή επένδυση στα Χανιά που θα περιλαμβάνει, εκτός των επαγγελματικών χρήσεων, και οικιστικές.

Επίσης, στα νότια της Αττικής έχει επικεντρωθεί και το δίδυμο των ξένων μεγαλοεπενδυτών, ιδιαίτερα κινητικών τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά, των Hines – Henderson Park, με το μεγάλο οικιστικό project που προωθεί στη Βούλα και πήρε το πράσινο φως προ ημερών από τη Διυπουργική για την ένταξή του σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και την εν συνεχεία έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Το project εξακολουθεί να συναντά τις σφοδρές αντιδράσεις του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που κάνει λόγο για υπέρμετρη δόμηση στην περιοχή έχοντας ήδη γνωμοδοτήσει για μείωση του Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) στο 0,3 από 0,6 και, μεταξύ άλλων, διεκδικώντας αντισταθμιστικά για πράσινο ένα κομμάτι περί τα 10 στρέμματα από το σύνολο των 71 στρεμμάτων. Το Project Voula της VHPH Properties, των Hines και Henderson Park, έχει προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ (και επιπλέον 51 εκατ. ευρώ που φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι επενδυτές με το Μουσείο Μπενάκη για την αγορά των 71 στρεμμάτων). Ο χρονικός ορίζοντας του έργου είναι σε βάθος τετραετίας και περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών υψηλών προδιαγραφών με Σ.Δ. στο 0,6.

Στον ίδιο δήμο, ενδεικτική του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κατασκευή νέων κατοικιών είναι και η ανταπόκριση στην πρόσκληση που απηύθυνε η Εκκλησία για την αξιοποίηση ακινήτων της, συνολικής επιφάνειας 190 στρεμμάτων, με δεκάδες προτάσεις αξίας αρκετών εκατομμυρίων ακόμη και για ατακτοποίητα οικόπεδα (182 στρέμματα από το σύνολο των 190 στρεμμάτων) από όλες τις κατηγορίες των επενδυτών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στο οποίο επίσης αντιδρά ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με την Εκκλησία να έχει αφήσει τελικά στην άκρη το πλάνο για τα αρρύθμιστα οικόπεδα και να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διαγωνισμούς δεσμευτικού ενδιαφέροντος από το φθινόπωρο για τα τακτοποιημένα. Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμος και «μετά από τεχνική και νομική προετοιμασία πέντε ετών στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου, εισηγήθηκε την επανεπιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Lamda Development

«Αποκλειστικός στόχος της βούλησης αυτής της πόλης είναι να αντισταθμιστεί και να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου)». Με βάση τη σχετική απόφαση που αφορά αρρύθμιστα ακίνητα, εγκρίθηκε η επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε τμήματα οικοδομικών τετραγώνων, με χαρακτηρισμούς των χώρων για κοινόχρηστους, αθλητικές χρήσεις, πάρκινγκ, σχολείο, παιδικό σταθμό.

Προς τα νότια -αλλά και όχι μόνο- έχει στρέψει το βλέμμα της για νέα οικιστικά έργα η ΤΕN Brinke Ελλάς, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια από τους πλέον κινητικούς παίκτες στην αγορά με ουκ ολίγες επενδύσεις σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Η θυγατρική του φερώνυμου ολλανδικού ομίλου αποφάσισε το 2018 να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα οικιστικά ακίνητα, με το πρώτο οικόπεδο που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό στην περιοχή του Ελληνικού, πλησίον του παλαιού αεροδρομίου, και την κατασκευή τελικά 15 διαμερισμάτων τα οποία πουλήθηκαν ήδη κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Εκτοτε, αγοράστηκαν και άλλα ακίνητα σε Γλυφάδα και Ελληνικό, με αποτέλεσμα στα έργα που τρέχει η εταιρεία αυτή την περίοδο να περιλαμβάνονται στη Γλυφάδα το Meropis Project και το ακόμη μεγαλύτερο Αntheon Project, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. με πισίνα. Επίσης, στο Ελληνικό η εταιρεία έχει δρομολογήσει την αξιοποίηση οικοπέδου άνω των 2 στρεμμάτων στο ύψος της γνωστής «κόκκινης δεξαμενής» στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ ένα ακόμη οικιστικό δρομολογείται σε οικόπεδο επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι και άλλα έργα σε άλλες περιοχές με εύκολη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως στους Αμπελοκήπους κ.τ.λ.

Από τους μεγάλους παίκτες στον κατασκευαστικό τομέα, νέα έργα στον τομέα του real estate προωθεί και ο όμιλος Αvax, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του, πέραν των λοιπών κλάδων όπου δραστηριοποιείται (έργα υποδομών και κτιριακά, ενεργειακά, έργα δικτύων και συμβάσεων παραχώρησης/ΣΔΙΤ). Ειδικά για το real estate όπου ο όμιλος έτρεξε στην Κύπρο τη μαρίνα Λεμεσού, τώρα οι νέες κινήσεις αφορούν τον οικιστικό τομέα με δύο έργα εντός κι εκτός Αθηνών από το δεύτερο μισό του έτους. Το πρώτο αφορά επίσης την περιοχή του Ελληνικού, κοντά στο μετρό σε ιδιόκτητο ακίνητο, πλησίον της λεωφόρου Βουλιαγμένης, για την κατασκευή διαμερισμάτων, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ., με προσδοκώμενες πωλήσεις στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο project δρομολογείται στα Χανιά, με προσδοκώμενες πωλήσεις της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ομίλου για το κομμάτι της κατοικίας είναι και το γεγονός ότι ήταν μεταξύ αυτών που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, στις αρχές του έτους, για την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία που αφορούσε τότε τον πύργο κατοικιών στο Ελληνικό.

Εκτός της περιοχής του πολυσυζητημένου πλέον Ελληνικού, προς την πλευρά της θάλασσας, υλοποιεί τα νέα οικιστικά της projects η Dimand του κ. Δημήτρη Ανδριόπουλου, με σύγχρονα συγκροτήματα μικρότερων, κατά κύριο λόγο, διαμερισμάτων στην περιοχή του Πειραιά που θα απευθύνονται σε εργαζομένους.

Σε κατοικίες για εργαζομένους αλλά και φοιτητές βλέπει ευκαιρίες και η Noval Property, η επενδυτική ακινήτων του ομίλου Viohalco, η οποία επίσης επεκτείνεται σταδιακά και στον οικιστικό τομέα πέραν των επαγγελματικών αναπτύξεων. Ενδεικτική είναι η νέα πράσινη επένδυση για την ανακατασκευή κτιρίου στην περιοχή του Μετς με κατοικίες και γραφεία συνολικής επιφάνειας 4.253 τ.μ., με κοινόχρηστους χώρους και roof garden.

Ενα ενδιαφέρον οικιστικό πρόγραμμα τρέχει στην Κάντζα και η R.E.D.S. του ομίλου Ελλάκτωρ: ο λόγος για τη Βίλλα Καµπά και το οικιστικό συγκρότηµα στην Κάντζα, όπου η εταιρεία έχει εκδώσει τις άδειες ανακατασκευής του διατηρητέου κτίσµατος και δόµησης του οικιστικού συγκροτήµατος των 17 κατοικιών και βρίσκεται σε αναζήτηση υποψήφιου επενδυτή για τη διάθεση των κατοικιών σε επόµενη φάση.

Διαβάστε ακόμη

Οι μουρμούρες περί ανασχηματισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ, τα funds, οι… λακκούβες και οι νέες μπίζνες του Θεοδωρόπουλου

Αποζημιώσεις: Πότε θα πιστώνονται τις προκαταβολές οι πυρόπληκτοι

Θάνος Ψαθάς: Νέες επενδύσεις και επέκταση δραστηριοτήτων για την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.