Συνεχιζόμενο «χάσμα» στη ζήτηση για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) παρά τις επενδύσεις στα δίκτυα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα φτάνοντας σε ένα επίπεδο κάλυψης στη χώρα στο 35%- 36%, διαπιστώνουν οι επιτελείς των παρόχων.

Το θέμα, στον απόηχο των επίσημων ανακοίνωσεων για την αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ με την αποχώρηση του προέδρου και CEO κ. Μιχάλη Τσαμάζ κατόπιν της ολοκλήρωσης της θητείας του τον Ιούνιο και νέο επικεφαλής τον κ. Κώστα Νεμπή, τέθηκε ευρέως στη χθεσινή συζήτηση «CEO Summit» στο συνέδριο ΙnfoCom, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής – Μετασχηματισμού & Παρόχων του ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Nova στάθηκαν στην ανάγκη για επιτάχυνση της διείσδυσης της τεχνολογίας του FTTH με τον κ. Γεωργιόπουλο μάλιστα να εστιάζει στο θέμα των υψηλά ρυθμιζόμενων τιμών χονδρικής- και κατά προέκταση στο ρόλο της ΕΕΤΤ: «Εχοντας αυτές τις τιμές χονδρικής άνω των 100Mbps, θα φτάσουμε στο σημείο στην πενταετία να υπάρχει κάλυψη 80% FTTH, με τα σπίτια να έχουν μεν τη δυνατότητα για οπτική ίνα, αλλά τελικά η πλειονότητα να έχουν internet μέσω χαλκού».

Στο ερώτημα για το αν είναι ικανοποιημένος από τη συνδεσιμότητα της χώρας ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι καταρχάς είναι ένα τεράστιο επίτευγμα το ότι «τρέχουν» πολλά έργα αξίας δισ. ευρώ στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα, αν και ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς: «Εχουμε την Ελλάδα σταθερών γραμμών όπου θα πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, έχουμε επίσης το έργο για τις υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας- Ultra Fast Broadband όπου πολύ σύντομα, πιθανότατα ακόμη και έως το τέλος του έτους, θα μπούν οι υπογραφές με το δεύτερο εργολάβο, υλοποιείται το Smart Readiness για δομημένη καλωδίωση με οπτικές ίνες μέσα σε κτίρια που θα διευκολύνουν τη μετατροπή τους σε «έξυπνα», έχουμε στη συνέχεια και το Gigabit Voucher που ερχεται για να ενισχύσει με τη μηνιαία επιδότηση στο τιμολόγιο των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων (σ.σ. ώστε να βοηθηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας σε σπίτια και επιχειρήσεις που παραμένει χαμηλή, με τους καταναλωτές να μην επιλέγουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps, εξαιτίας του υψηλού κόστους). Τα πράγματα κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουμε», σχολίασε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης Chief Officer Στρατηγικής – Μετασχηματισμού & Παρόχων του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε στις επενδύσεις του ομίλου αλλά και την απόσταση μεταξύ προσφοράς- ζήτησης στο κομμάτι της οπτικής ινας μέχρι το σπίτι (FTTH).

«Εμείς θα κλείσουμε το έτος με κάλυψη για πρόσβαση στο δίκτυο FTTH με πάνω από 1,3 εκατ. γραμμές σε ένα 28% της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ενώ πέρυσι ήμασταν στις 910.000. Αποτέλεσε ένα κατασκευαστικό ρεκόρ, ήδη επιταχύναμε τη χρονιά που μας πέρασε και σκοπεύουμε να κρατήσουμε αυτούς τους ρυθμούς και ακόμη και να τους αυξήσουμε- αν και αυτό συναρτάται και με την κατασκευαστική αγορά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται εκεί. Το άλλο ταβάνι που μπαίνει ως προς την επιτάχυνση έχει να κάνει με τη ζήτηση και την αξιοποίηση από τους πολίτες. Δεν έχει νόημα να επενδύουμε όλο και πιο γρήγορα αν δεν υπάρχει ζήτηση, η οποία δεν είναι αυτή που θέλουμε και για το λόγο του ότι η αγορά διαμορφώνεται γύρω από ταχύτητες 100 mbps που μπορούν να ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από το δίκτυο vectoring.

Οσο το κράτος και η κοινωνία και οι πολίτες ωριμάζουν ψηφιακά τόσο θα μπαίνουν στο τραπέζι και οι μεγαλύτερες ταχύτητες. Στην προσφορά, σε επίπεδο χώρας φτάνουμε σε ένα επίπεδο κάλυψης 35%- 36%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 56- 57% ωστόσο οι ρυθμοί με τον οποίο «τρέχουμε» είναι ικανοποιητικοί. Πέρυσι ήταν η κάλυψη στο 22%- 23% και το 2021 στο 11%, άρα προσθέτουμε κοντά στις 12 μονάδες σε ετήσια βάση, έχοντας τη δυνατότητα σε 4 χρόνια να φτάσουμε κοντά στο 80%. Από την άλλη, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να λειτουργούμε συμπληρωματικά οι πάροχοι, να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις στο δίκτυο, ώστε να πετύχουμε και τους πιο φιλόδοξους στόχους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο CEO της Vodafone κ. Χάρης Μπρουμίδης: «Στο θέμα της προσφοράς, τα πράγματα είναι πιο σαφή, σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε. το ποσοστό ήταν στο 28% τώρα είμαστε στο 35%- 36% αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα ξεκινήσαμε πιο αργά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη γιατί ήμασταν στο χαλκό. Εγώ πιστεύω ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θέμα προσφοράς δεν υπάρχει αλλά υπάρχει θέμα στη ζήτηση που δεν είναι ακόμη εκεί, είναι κάτω του 20% στην Ελλάδα έναντι του 60% που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ζήτηση δε μεγαλώνει ανάλογα με τη μεγέθυνση των δικτύων, ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει ακόμη την ποιότητα του FTTΗ προϊόντος. Τι πρέπει να γίνει; Ενας τρόπος είναι το gigabit voucher, που έχει πέσει όμως στα 48 εκατ. ευρώ. Είναι ένας τρόπος, με μεγαλύτερο κονδύλι, να βοηθηθεί η ζήτηση. Επίσης, περιμένουμε να δούμε το πόσο εύκολα, με λιγότερη γραφειοκρατία, θα μπορούν να ενταχθούν τελικά περισσότερα κτίρια στο δίκτυο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των παρόχων μέσα από ένα σχήμα δέσμευσης σε κάποιους όγκους με κάποια καλύτερη τιμή στην χονδρική, ώστε να υπάρξει και μία αντίστοιχη μετατόπιση στη λιανική. Το θέμα προσφοράς είναι λυμένο -αν υπάρξουν πρωτοβουλίες και στη ζήτηση τα δίκτυα θα προσελκύσουν περισσότερους συνδρομητές».

Αισιόδοξος για την κάλυψη- προσφορά, απαισιόδοξος ως προς τη ζήτηση, «όπου η διείσδυση είναι μόλις στο 6%- 7%» δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της NOVA, κάνοντας λόγο για ψηλά ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής FTTH, ωθώντας τελικά τις τιμές λιανικής πάνω από τα 30 ευρώ για 100 mbps. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε σχέση με τη χαμηλή ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες FTTH που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο τιμών χονδρικής όπως διαμορφώνεται.

Η Νova υπέβαλε αίτηση πρόσβασης εγγράφων στην ΕΕΤΤ για τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για το μοντέλο. «H ρύθμιση της αγοράς είναι πολύ σημαντική, έχουμε όλοι ευθύνη από κοινού και υπάρχει η υποχρέωση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε ο επικεφαλής της ΝΟVA, η οποία δηλώνει ότι θέλει να συνδράμει στην αναβάθμιση του μοντέλου ορισμού των τιμών χονδρικής και γι’ αυτό έχει αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε εκπόνηση τεχνικοοικονομικών μοντέλων κατάρτιση προτάσεων οι οποίες και θα κατατεθούν στην ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο, το μοντέλο τιμολόγησης ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής, αποτελεί μία από τις αιτίες για τις οποίες η Ελλάδα μένει πίσω στις ψηφιακές υποδομές και οι πολίτες έχουν 36 Mbps μέσο όρο ταχύτητας internet.

Το μοντέλο κάνει λανθάνουσες παραδοχές όπως ότι η θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για FTTH στα 24Mbps που δεν διατέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μαζί με άλλους εσφαλμένους υπολογισμούς θέτει την τιμή για 100Mbps σε πάνω σε πολύ υψηλά επίπεδα καθηλώνοντας την αντίστοιχη ζήτηση κατατάσσοντας την χώρα στην τελευταία χώρα της ΕΕ σε διείσδυση ταχυτήτων άνω των 100 ΜBps. Ετσι όπως είναι τα πράγματα, στην Ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη, πανευρωπαϊκά, υψηλότερη τιμή χονδρικής σε 1 Gbps, επηρεάζοντας όχι μόνο τους παρόχους, αλλά τελικά και το κοινό, πολίτες και επιχειρήσεις. «Η ζήτηση «τρέχει» με περίπου 160.000 γραμμές, όταν οι εταιρείες έχουν 1 εκατ. γραμμές, άρα τελικά η χώρα θα …παραμείνει στο χαλκό».

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας το θέμα της τιμής ο κ. Μπρουμίδης, ανέφερε μεν ότι είναι σημαντική, ωστόσο προέταξε ιδιαίτερα το κομμάτι της ποιότητας στην τελική εξίσωση: «Το θέμα είναι πώς θα έχουμε αξιόπιστα, ποιοτικά δίκτυα. Πάντα παίζει ρόλο η τιμή αλλά δεν πρέπει να προσανατολίζουμε προς τα εκεί τη συζήτηση για το FTTH. Στην εποχή της συνδεσιμότητας είναι πολύ σημαντική η ανάγκη να δώσουμε μια πιο ποιοτική υπηρεσία».

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: «Μπλόκο» στα €50 δισ. για την Ουκρανία – Αρχές του 2024 η συζήτηση για τα δημοσιονομικά (tweets + vid)

Στεγαστικά δάνεια: Προς παράταση το πλαφόν στα επιτόκια – Δεύτερη ευκαιρία για τους δικαιούχους του «Σπίτι Μου»

Το στράβωμα του ΚΜ με τον Σολτς, οι ασφαλιστικές «ξηλώθηκαν» στη Θεσσαλία, το αντίο του Τσαμάζ και ο νέος τιμονιέρης, ο Κόκκαλης και το καζίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ