Η ιαπωνική Toshiba, εταιρεία με ιστορία 148 χρόνων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Japan Industrial Partners (JIP) κατέχει πλέον το 78,65% του συνόλου των μετοχών της.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η εξαγορά ανοίγει τον δρόμο για την JIP για να εκτοπίσει τους υπόλοιπους μετόχους και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal στην Ιαπωνία για φέτος.

Επίσης, η προσφορά της κοινοπραξίας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τερματίσει την 74χρονη πορεία του ομίλου ηλεκτρονικών ειδών στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο του Τόκιο θα τερματίσει μία ταραχώδη δεκαετία στην εταιρεία, που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, καταστροφικές ζημίες και συγκρούσεις με ακτιβιστές μετόχους που αφαίρεσαν από την Toshiba την ικανότητά της να καινοτομεί.

Ωστόσο, τα προβλήματα στη διοίκηση ίσως να συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι δανειστές της Toshiba ζητούν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διοίκηση ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος Goro Yanase, όπως ανέφεραν πηγές του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων. Ο Yanase παραιτήθηκε νωρίτερα φέτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον τρόπο αξιοποιούνταν δαπάνες, κατά παράβαση του κανονισμού της εταιρείας. Ωστόσο, συνέβαλε καθοριστικά στο να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία εξαγοράς και έχει εμπειρία στον τομέα πυρηνικής ενέργειας της Toshiba – κλειδί για οποιαδήποτε ανάκαμψη, ανέφεραν οι πηγές

Η Sumitomo Mitsui Banking και άλλες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εξαγορά μέσω δανείων ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων γιεν πιέζουν επίσης για την τοποθέτηση δικών τους εκπροσώπων σε ηγετικές θέσεις, δήλωσαν πηγές. Υπάρχουν αντιδράσεις εντός της εταιρείας σχετικά με την επιστροφή του Yanase και ο διορισμός μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, είπαν οι άνθρωποι.

Εκπρόσωπος της Toshiba δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, προσθέτοντας ότι η JIP και η Toshiba θα συζητήσουν τη διοικητική δομή της εταιρείας μετά την ιδιωτικοποίηση.

Μια χρονοβόρα διαδικασία υποβολής προσφορών άφησε την εφευρέτη του πρώτου φορητού υπολογιστή στον κόσμο σε σε ρόλο θεατή κατά τη διάρκεια ενός τεράστιων αλλαγών που έφερε η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Εν τω μεταξύ, η θυγατρική της Toshiba στον τομέα των τσιπ, η Kioxia Holdings έμεινε ακόμη περισσότερο πίσω από τους ηγέτες της αγοράς, τη Samsung Electronics και την SK Hynix Inc.

Τα στελέχη της Toshiba και οι δανειστές έχουν δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιτρέψει στην Toshiba να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η εταιρεία, οι δραστηριότητες της οποίας περιλαμβάνουν πυρηνικά εργοστάσια, ημιαγωγούς ισχύος, μπαταρίες και σκληρούς δίσκους, είχε τρεις διαφορετικούς προέδρους την τελευταία τριετία.

Η Toshiba, που κάποτε υπήρξε πρωτοπόρος της τεχνολογίας, πλήρωσε το 2015 το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ιαπωνία για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων. Ακολούθησε μία απομείωση ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το ξεπούλημα της κορυφαίας επιχείρησής της με τσιπ μνήμης -κόσμημα του στέμματος, που αναδιοργανώθηκε ως Kioxia. Αποσχίστηκε επίσης από τις δραστηριότητες ιατρικών συσκευών, οικιακών συσκευών και τηλεόρασης.

Ακτιβιστές μέτοχοι με επικεφαλής την εταιρεία Effissimo Capital Management Pte άρχισαν να αντιδρούν καθώς οι απώλειες αυξάνονταν. Πίεσαν για αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφίσματος για την ανάληψη θέσης στο διοικητικό συμβούλιο από τον συνιδρυτή της Effissimo, Yoichiro Imai.
Το 2021, ανακοίνωσε σχέδια διάσπασης σε τρεις μονάδες, για να το αναθεωρήσει έναν χρόνο μετά. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε για να αναλάβει την ευθύνη για το χάος, μετά το οποίο το διοικητικό συμβούλιο άρχισε να ζητά προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η ίδρυση της εταιρείας χρονολογείται από το 1875, όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ως επιχείρηση κατασκευής τηλεγραφικού εξοπλισμού.

Οι μετοχές της Toshiba άρχισαν να διαπραγματεύονται τον Μάιο του 1949, όταν άνοιξε ξανά το Χρηματιστήριο του Τόκιο μετά τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για δεκαετίες έπειτα ήταν σύμβολο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της τεχνολογικής βιομηχανίας της.

Το 1985, η Toshiba λάνσαρε αυτό που περιέγραφε ως «τον πρώτο φορητό υπολογιστή για τη μαζική αγορά στον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ