Το πρώτο μεγάλο ντιλ με τη Σαουδική Αραβία είναι γεγονός! Το πρωί έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία – πλαισίου για το μεγάλο πρότζεκτ του 1 δισ. ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη broadband καλωδίου απ’ τη Σιγκαπούρη ως τη Γένοβα, διασυνδέοντας απευθείας την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newmoney.

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι ζυμώσεις στις πολυάριθμες Β2Β συναντήσεις που γίνονται από χθες μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Μάλιστα σήμερα, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, έγιναν πέντε άκρως ενδιαφέροντα ραντεβού, τα οποία αφορούν τρεις ιδιωτικούς ομίλους και δύο μεγάλα πρότζεκτ: Τον Όμιλο Μυτιληναίου, τον Όμιλο Κοπελούζου, τη Lamda Development, το Θριάσιο και την Αλεξανδρούπολη.

Το μεγάλο πρότζεκτ του καλωδίου

Σε ό,τι αφορά το καλώδιο, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ονομάζεται «East to Med data Corridor» (EMC). Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Ένα έργο με μεγάλες προοπτικές, αφού εκτιμάται ότι αφενός θα καταστήσει την Ελλάδα «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της ΕΕ» (European Union’s East Data Gateway) και τη Σαουδική Αραβία «Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο» (Regionan Digital Hub).

Το έργο, μετά τον «λευκό καπνό» που υπήρξε χθες, θα έχει ως project leaders το HUB Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής της Saudi Telecom (MENA HUB) και την ελληνοκυπριακή εταιρεία TTSA. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας θα είναι το MENA HUBA της Saudi Telecom, η ΔΕΗ, η TTSA και η CYTA Κύπρου.

Oι υπογραφές επί της συμφωνίας – πλαισίου μπήκαν κατά τη διάρκεια των διμερών κυβερνητικών επαφών, που συνεχίζονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Προηγήθηκε χθες μία μαραθώνια συνάντηση μεταξύ της πολυμελούς αποστολής στελεχών της Saudi Telecom υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Hub Μέσης Ανατολής – Β. Αφρικής κ. Φαχάντ Αλ Χατζέρι, της ομάδας της ΔΕΗ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, του διευθύνοντος συμβούλου της CYTA Κύπρου κ. Ανδρέα Νεοκλέους και του Εκτελεστικού Διευθυντή της TTSA κ. Αλέξανδρου Σίνκα, κατά την οποία και ολοκληρώθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας του project.

Αυτό διέπει τον τρόπο που θα λειτουργεί το «Όχημα Ειδικού Σκοπού» που θα συγκροτηθεί και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί το έργο απ’ τους Project Leaders. Οι τελικοί όροι της συμφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται αν γίνουν ως το τέλος Ιουλίου και το project αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου, με την ολοκλήρωσή του να προσδιορίζεται για το δ’ τρίμηνο του 2025.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική θέση των δύο χωρών μας, παρέχοντας τον τόσο απαραίτητο νέο διάδρομο δεδομένων για την παγκόσμια οικονομία, τοποθετώντας την Ελλάδα και την Σαουδική Αραβία στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία», σημείωναν πηγές στο newmoney.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο project, το οποίο υποστηρίζει από πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση, φρόντισε να προωθήσει στους Σαουδάραβες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο. Ακολούθησαν αρκετές επαφές που οδήγησαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία προ διμήνου στην επίτευξη μίας καταρχήν προφορικής συμφωνίας, που πλέον αποκτά σχήμα και επισημοποιείται σήμερα δια των υπογραφών.

Τα νέα ραντεβού

Την ίδια ώρα συνεχίστηκε ο μαραθώνιος των επαφών για τις ελληνικές και τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις. Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρηματικού Forum πάνω από 230 συναντήσεις Β2Β. Σήμερα το ενδιαφέρον στράφηκε σε τρία άκρως ενδιαφέροντα ραντεβού, τα οποία μάλιστα συνοδεύτηκαν και από «αυτοψία» των ενδιαφερομένων. Συγκεκριμένα, υπήρξαν  πέντε επισκέψεις από γκρουπάκια Σαουδαράβων επιχειρηματιών.

Οι δύο έγιναν στα κεντρικά γραφεία των Ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα γκρουπάκια που ενδιαφέρθηκαν ή προσκλήθηκαν στις συναντήσεις, που έγιναν με στελέχη των δύο ομίλων, απαρτίζονταν από περίπου 10 άτομα. Προέρχονταν κυρίως απ’ τον χώρο της ενέργειας και των κατασκευών.

Επίσης, μία ομάδα Σαουδαράβων επιχειρηματιών, κυρίως του Real Estate και του Τουρισμού, ξεναγήθηκαν από στελέχη της Lamda Development στο Hellinikon Project. Η τέταρτη επίσκεψη αφορούσε στο Θριάσιο, όπου το Enterprise Greece πραγματοποίησε την παρουσίαση του πρότζεκτ και των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε μία μικρή επιχειρηματική ομάδα, που έχει ως αντικείμενο τα Logistics, τις μεταφορές και τις κατασκευές.

Τέλος, μία ομάδα ταξίδεψε το πρωί για την Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε για το λιμάνι, αλλά και τις υποδομές που θα αναπτυχθούν πέριξ αυτού, συμπεριλαμβανομένου του FRSU που θα κατασκευάσει η Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου. Στη συγκεκριμένη αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συμπεριληφθεί και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών ή εταιρειών που έχουν και ναυτιλιακό έργο.

Διαβάστε ακόμη

Ισκαντάρ Σάφα: Πήρε τον Σκαραμαγκά με 1 ευρώ, θέλει και τα ρέστα

ΔΕΗ: Φουντώνει ο πόλεμος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Νταβός: Κόμβος τεχνολογίας η Ελλάδα – Οι συζητήσεις με Google και Meta (Facebook)