Με Ελληνες μηχανικούς που θα φτιάξουν την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας του Facebook, με εργαζομένους που θα δουλεύουν στην Google και στη Meta από την Ελλάδα, με υποδομές για να περάσει από τη χώρα μας το υψηλής ταχύτητας δίκτυο Blue Submarine Cable System που θα ενώνει 3 ηπείρους, με απευθείας επενδύσεις κεφαλαιούχων στη χώρα, αλλά και… παραδίδοντας μαθήματα σε ολόκληρους κλάδους εργαζομένων διεθνώς μέσω νέων προγραμμάτων ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στον χάρτη των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το τιμόνι των εξελίξεων κρατά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έθεσε στο Νταβός τις βάσεις για τις μελλοντικές συμφωνίες. Οπως με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, που το 2020 είχε πει για τη συνάντησή τους ότι ήταν «η πιο σημαντική από τις 45» που είχε κάνει, ενώ τώρα ότι «πάντα βγαίνουν ιδέες» από τις συζητήσεις μαζί του. Ο πρωθυπουργός είχε θερμό τετ α τετ και με τον CEO της εταιρείας Σάτια Ναντέλα, ο οποίος του είπε πως «όλα όσα κάνετε εσείς και η κυβέρνησή σας είναι φανταστικό να τα βλέπει κανείς. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε αυτή την κλίμακα»!

Η νέα ιδέα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία ενός διεθνούς προγράμματος από τη Microsoft για εκπαίδευση και ψηφιακή κατάρτιση εργαζομένων, κάτι ανάλογο και μεγαλύτερο ίσως από το εργαλείο της Google στην Ελλάδα για ψηφιακή κατάρτιση και επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού.

Στην περίπτωση της Microsoft συζητείται να επιλεγεί ένας κλάδος εργαζομένων (αγρότες, λόγου χάρη) που θα καταρτιστούν στις νέες τεχνολογίες και μετά αυτό θα επεκταθεί παγκοσμίως, με επίκεντρο όμως την Ελλάδα.
Αλλά και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Google Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής (EMEA) Ματ Μπρίτιν, συζητήθηκε η προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όμως τα σχέδια της εταιρείας για υποθαλάσσια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System). Αν και σήμερα ο όλος σχεδιασμός παρακάμπτει την Ελλάδα (μέσω Μασσαλίας κυρίως) η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα. Και από το 2024 ενδεχομένως η Ελλάδα θα αποτελεί «κέντρο διαβιβάσεων» τριών ηπείρων.

Οπως ελέχθη, η τεράστια σημασία της διακίνησης και ασφάλειας τέτοιων δεδομένων φαίνεται και από το γεγονός ότι η Google έχει συνδράμει την Ουκρανία να αποκρούει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και να «κατεβάζει» fake news για τον πόλεμο. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία έχει φτιάξει «ομάδα κρούσης» για να βοηθάει τις χώρες να προστατεύονται από fake news όταν γίνονται εκλογές.
Ανάλογη συζήτηση έγινε και με τον πολυεκατομμυριούχο Τζάρεντ Κοέν, της εταιρείας Jigsaw (και πρώην μεγαλοστέλεχος της Google Ideas), που επίσης αναπτύσσει εργαλεία για καταπολέμηση των fake news, αλλά και της πρόκλησης όξυνσης και πόλωσης στο Διαδίκτυο.

«Γραφείο» η Ελλάδα

«Γέφυρες» έριξε ο πρωθυπουργός στην Google και για να αποκτήσει -ή να στείλει- περισσότερους εργαζομένους της στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον πρόεδρο της εταιρείας για το σύστημα τηλεργασίας που εφαρμόζει. Και τον ενημέρωσαν ότι δίνει το δικαίωμα στους εργαζομένους να δουλεύουν 3 ημέρες στο γραφείο και 2 μέρες από όπου αλλού θέλουν. Αλλά, το βασικότερο, να μπορούν και να εργάζονται 4 εβδομάδες τον χρόνο από άλλη χώρα!

Ο πρωθυπουργός πρότεινε -και οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμφώνησαν- πως πρέπει να είναι η Ελλάδα μία από τις επιλέξιμες γι’ αυτό χώρες, απ’ όπου οι υπάλληλοι θα εργάζονται έως και έναν μήνα τον χρόνο.

Ανάλογη συζήτηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο για Διεθνείς Υποθέσεις της πρώην Facebook -και νυν Meta Platforms– Νικ Κλεγκ. Η Meta έχει 78.000 υπαλλήλους, έχει όμως αποφασίσει ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά άλλο γραφείο για να στεγάσει δραστηριότητες και εργαζομένους. Με το νέο σύστημα, κάθε υπάλληλος θα μπορεί να εργάζεται «όπου θέλει».
Πρακτικά, όμως, η λίστα των χωρών περιορίζεται με κριτήρια ασφάλειας, φορολογίας κ.λπ., για τα οποία η ελληνική πλευρά παρουσίασε στις εταιρείες αυτές ένα ελκυστικό πλαίσιο.

Η Ελλάδα πάντως καταφέρνει να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων και για το επόμενο project της Meta/Facebook, που επενδύει 10 δισ. δολάρια για να γίνει εταιρεία παραγωγής software/hardware, όπως η Apple και η Microsoft. Η «επόμενη πίστα» είναι η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) που θα ονομάζεται «metaverse». Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία θα προσλάβει 10.000 ειδικευμένους μηχανικούς στην Ευρώπη.

Αν και δεν έχει αποφασιστεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τον Νικ Κλεγκ να περιλαμβάνεται η Ελλάδα στη «λίστα» των προσλήψεων. Και ο Κλεγκ παραδέχθηκε πως η ελληνική Accusonus, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η Meta, είχε αναπτύξει λογισμικό προηγμένης τεχνολογίας ήχου που ήταν 1-2 έτη μπροστά από τις άλλες εταιρείες διεθνώς! Και τόνισε πως οι εξελίξεις στην ηχητική τεχνολογία θεωρούνται πιο σπουδαίες και από εκείνες στην εικόνα, σε ό,τι αφορά το virtual metaverse επίπεδο της εταιρείας.
Συναντήσεις έγιναν και με άλλους κεφαλαιούχους, όπως με τον επενδυτικό οργανισμό Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα έρθουν στην Ελλάδα για να μελετήσουν προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να μετέχουν σε ένα Venture Capital. Αλλά και με το hedge fund «Bridgewater» που διαχειρίζεται κεφάλαια 140 δισ. δολαρίων, ο επικεφαλής του οποίου Ρέι Ντάλιο υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του: «Συγχαρητήρια, είναι η στιγμή σου, κανείς δεν φανταζόταν πως θα γίνονταν όλα αυτά στην Ελλάδα!».

*Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας  με τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο και τον πρόεδρο της Μάντσεστερ Σίτι Καλντούν αλ Μουμπάρακ

Διαβάστε ακόμη:

Το ντιλ του 1 δισ. και τα 5 επιχειρηματικά ραντεβού των Αράβων στην Αθήνα

«Λευκός καπνός» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Πώς έφτασαν σε συμφωνία οι «27»

Το μεγάλο «crash test» για τις τιμές – Αποκλιμάκωση ή νέο κύμα αυξήσεων;