Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα της συγχώνευσης με απορρόφηση της Cosmote από τον ΟΤΕ, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ.

Το ΔΣ του Οργανισμού έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης, σύμφωνα με το οποίο η θυγατρική Cosmote θα μεταβιβάσει το σύνολο της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό) στον ΟΤΕ. Σημειώνεται πως οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό στη λειτουργική ενοποίησή τους, με τη συγχώνευση να είχε ουσιαστικά δρομολογηθεί μετά την υπογραφή της νέας τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), με την οποία οι εργαζόμενοι των δύο επιχειρήσεων εξισώθηκαν μισθολογικά αποκτώντας κοινά εργασιακά δικαιώματα.

Στόχος της συγχώνευσης είναι να επιτευχθεί η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ κατέχει το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της COSMOTE, όπως προαναφέρθηκε, δεν θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Αναφορικά με το μετοχικό κεφάλαιο, δεν θα μεταβληθεί λόγω της συγχώνευσης και, συνακόλουθα, ο ΟΤΕ δεν υποχρεούται στην έκδοση νέων μετοχών. Κατά συνέπεια, το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ δεν θα αυξηθεί, αλλά στο λογαριασμό «Συμμετοχές» θα αποσβεσθεί ποσό ίσο με το κεφάλαιο της COSMOTE.

Σημειώνεται πως η απορρόφηση δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, καθώς η COSMOTE ενοποιείται ήδη πλήρως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του Ομίλου.Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί, όπως έχει γνωστοποιηθεί, τον Ιανουάριο του 2024. Στο σχέδιο σύμβασης αναφέρεται ακόμη πως με την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης, η COSMOTE παύει να υπάρχει.

Με δεδομένη την ολοκλήρωση του ευρύτατου μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ, η αγορά αναμένει να διαπιστώσει και τις προθέσεις των Γερμανών της DT για τη παράταση ή μη της θητείας του Μ. Τσαμάζ, η οποία τυπικά εκπνέει τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για τον μακροβιότερο Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ιστορία του ΟΤΕ, στη θητεία του οποίου ο Οργανισμός μετασχηματίστηκε από ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο γεμάτο βαρίδια του παρελθόντος, σε μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας που συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ. Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο τιμόνι του Οργανισμού είναι ήδη πολλά και περιλαμβάνουν ονόματα όπως του Κώστα Νεμπή, νυν CEO της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου και της DT.

Η επιστροφή στο Μέγαρο, τo σήμα “T” και τα επόμενα βήματα

Αλλαγές, όμως, εκτός από το εσωτερικό υπάρχουν και στο… εξωτερικό του Ομίλου, καθώς εδώ και κάποιες εβδομάδες τo σήμα “T” της Deutsche Telekom έχει τοποθετηθεί κάτω από το λογότυπο του Ομίλου ΟΤΕ στην πρόσοψη του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ. Πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αξιοποίησής του brand «T», ενός από τα κορυφαία επικοινωνιακά, από τον ΟΤΕ, κάτι που έχει συμβεί από όλες τις θυγατρικές της Deutsche Telekom. Σε πλείστες περιπτώσεις οι θυγατρικές αυτές έχουν μετονομαστεί, κάτι θεωρείται πως αποτελεί θέμα χρόνου να γίνει και στην Ελλάδα.

Ακόμη, στο πλαίσιο των κινήσεων μετασχηματισμού και ενοποίησης λειτουργιών, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του προσωπικού μονάδων του ΟΤΕ και της COSMOTE από το μισθωμένο κτίριο της Παιανίας (Karela Business Park) στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα καθώς υλοποιείται με το κτίριο να είναι ταυτόχρονα πλήρως λειτουργικό στους ορόφους που δεν ανακαινίζονται.

Από τη λύση της μίσθωσης του Karela Business Park στην Παιανία, ιδιοκτησίας Prodea (σ.σ. ήδη μισθώθηκε στον όμιλο Mytilineos), ο ΟΤΕ εξοικονόμησε σημαντικά ποσά, ενώ η ολοκλήρωση του project στο διοικητικό Μέγαρο ενίσχυσε περαιτέρω την εμπειρία της OTE Estate σε επίπεδο project management. Τα τελευταία χρόνια η ΟΤΕ Estate έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων (το νεοκλασικό ιστορικό Υπεραστικό Μέγαρο για τους παλαιότερους), ακίνητο των 4.600 τμ στην Αγία Παρασκευή που πήρε και πιστοποιητικό BREEAM, το κτίριο της Cosmote TV στη Ν. Κηφισιά και βέβαια την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Στόχος είναι η OTE Estate να αναλάβει νέα έργα και συμβόλαια αναβαθμίσεων – ανακαινίσεων ακινήτων στην αγορά, υλοποιώντας έτσι και τη στρατηγική αναζήτησης νέων πηγών εσόδων που έχει θέσει η διοίκηση του Ομίλου για όλες τις θυγατρικές του.

Διαβάστε ακόμη

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Η καλλονή κόρη της Μόνικα Μπελούτσι και του Βενσάν Κασέλ σαρώνει τις πασαρέλες

«Ελληνικά Σωληνουργεία»: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» ο μηχανολογικός εξοπλισμός (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ