Σε περιόδους κρίσης, όπως και ακραίων συνθηκών λειτουργίας των αγορών, ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι η διασφάλιση της ταμειακής τους ρευστότητας.

Κατά τη 12ετή κρίση χρέους της χώρας δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες ενώ διατηρούσαν τη δυναμική τους στο πεδίο των πωλήσεων δεν άντεξαν και κατέρρευσαν διότι δεν διέθεταν την αναγκαία ρευστότητα ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες – καθημερινές τους ανάγκες, καθώς και τα βραχυπρόθεσμα όπως και μακροπρόθεσμα χρέη τους.

Η ταμειακή ρευστότητα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, λόγω αυτή τη φορά των δυσλειτουργιών που προκαλεί στις συναλλακτικές σχέσεις η γεωπολιτική κρίση.

Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών κάθε επιχείρησης δεν λογίζεται από μόνη της αρκετή ώστε να εξασφαλίσει τις ομαλές ταμειακές ροές. Το «υγειές» ταμείο προϋποθέτει και μία σειρά άλλων πρωτοβουλιών τις οποίες οφείλει να λαμβάνει κάθε σύγχρονη επιχειρηματική μονάδα. Μία εξ’ αυτών είναι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των στρατηγικών πελατών της. Πελατών δηλαδή από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητάς της. Με όρους μακροοικονομίας, αναφερόμαστε σε πελάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν «συστημικούς» κινδύνους. Η πιστοληπτική αξιολόγηση ουσιαστικά επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να αποφασίζει με σχετική ασφάλεια τα όρια των χορηγούμενων πιστώσεων και τα ρίσκα που αναλαμβάνει.

Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό, εργαλείο αποτελεί η ασφάλιση των πιστώσεων. Οι συμβάσεις ασφάλισης πιστώσεων δίδουν τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να διασφαλίζει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος των πιστωτικών του ανοιγμάτων, ώστε στον βαθμό που κάποιες από τις επί πιστώσει πωλήσεις του δεν εξυπηρετηθούν, να τις ανακτά κάνοντας χρήση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Τα εν λόγω συμβόλαια αφορούν πάσης φύσεως εμπορικές συναλλαγές, ενώ αποκτούν ιδιαίτερη αξία και σημασία εφόσον οι χορηγούμενες πιστώσεις προσφέρονται σε εταιρείες εκτός συνόρων. Εν ολίγοις, η ασφάλιση των πιστώσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπορική δράση κάθε εξωστρεφούς επιχείρησης, καθότι πλήρης και σαφής «ορατότητα» των αγορών στις οποίες απευθύνονται οι εξαγωγείς δεν υφίσταται.

Κατά συνέπεια, η ασφαλισμένη πίστωση με αποδέκτες εγχώριους ή διεθνείς πελάτες, εξασφαλίζει την είσπραξη και άρα την ταμειακή υγεία και ισορροπία κάθε επιχείρησης.

Και αυτό σε μια εποχή κατά την οποία, ενώ η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική κατεύθυνση, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 6%, οι κίνδυνοι στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών παραμένουν υψηλοί, σαφώς βέβαια μειωμένοι έναντι προηγουμένων ετών.

Στις απειλές λογίζονται ο υπερπληθωρισμός και οι αρνητικές επιπτώσεις του στη ζήτηση, η ενεργειακή ακρίβεια που επιβαρύνει υπέρμετρα την επιχειρηματική δράση, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, καθώς και τα «σύννεφα» ύφεσης που συγκεντρώνονται στην Ευρώπη και που θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν είναι λίγα και τα βάρη από το παρελθόν. Τα κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει στους Servicers (Διαχειριστές Δανείων) υπολογίζονται σε 87,66 δισ. ευρώ (τέλος α΄ τριμήνου 2022), τα NPEs (Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια) των τραπεζών διαμορφώνονται σε 13,5 δισ. ευρώ (τέλος α΄ τριμήνου 2022) και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν πλέον εκτιναχθεί στα επίπεδα των 113 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2022).

Σήμερα, που οι εξαγωγές προσεγγίζουν ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως εξάλλου και ο τουρισμός και που η ελληνική οικονομία επιδιώκει να διατηρήσει μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, οι υπηρεσίες αξιολόγησης και ασφάλισης των συναλλαγών αποτελούν ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο για κάθε επιχειρηματία που προσβλέπει ανάπτυξη.

*Ο Γεράσιµος Τζέης είναι Managing Director της Atradius Ελλάδος

Διαβάστε ακόμη

Wagyu vs Kobe: Ολη η αλήθεια για τα πιο περιζήτητα κομμάτια κρέατος στον κόσμο

Τυρί και κρασί: Ολα όσα αξίζει να ξέρετε για να μην καταστραφεί γευστικά καμιά από τις νύχτες σας

Τρία μέλη της διεθνούς dream-team των δημοσίων σχέσεων και τα μυστικά μιας απαιτητικής δουλειάς