Η άνοδος του δολαρίου έχει πλήξει τις μετοχές εκτός των ΗΠΑ, αλλά η ομάδα των εταιρειών που εξάγουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βγει κερδισμένη. 

Όσες από αυτές τις εταιρείες έχουν σημαντικά κέρδη σε δολάρια θα έχουν μια απροσδόκητη ευκαιρία. Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι, μεταξύ άλλων, θα είναι οι ασιατικές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ και οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές και φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι μετοχές των εταιρειών αυτών, βάσει των εκτιμήσεων της Goldman Sachs Group Inc., έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο φέτος.

«Οι εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ θα πρέπει να επωφεληθούν όχι μόνο μέσω της συναλλαγματικής μετατροπής, αλλά και από άποψη του εμπορικού πλεονεκτήματος», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Principal Asset Management, Τζορτζ Μαρίς, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν σημαντικές βελτιώσεις στα περιθώρια κέρδους, είτε πρόκειται για Ευρωπαίους είτε για Ιάπωνες είτε για Κινέζους εξαγωγείς», συμπλήρωσε.

Η ισοτιμία του δολαρίου έχει καταγράψει κέρδη έναντι όλων των βασικών νομισμάτων αυτόν τον μήνα, καθώς η ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομία των ΗΠΑ έχει περιορίσει τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Oι εξαγωγείς μπορεί να βρεθούν στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε ανάκαμψης, καθώς τα 12μηνα αναδρομικά κέρδη ανά μετοχή (ΕPS) των ασιατικών και ευρωπαϊκών εξαγωγών τείνουν να κινούνται παράλληλα με το δολάριο.

Ο κολοσσός της Ταϊβάν

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους βρίσκονται στην Ασία. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία καταγράφει σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων της από τις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, σημείωσε την πρώτη αύξηση της κερδοφορίας της εδώ και ένα χρόνο το α’ τρίμηνο, παρά τις μειωμένες προοπτικές της για μελλοντική αναπτυξιακή δυναμική.

Οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 29% φέτος στην Ταϊπέι, ενώ ο δείκτης αναφοράς του νησιού σημείωσε άνοδο άνω του 10%.

Οι αγορές της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν είναι πιθανό να επωφεληθούν από την ενίσχυση του δολαρίου, δεδομένου του σχετικά υψηλού ποσοστού των υπεράκτιων εσόδων τους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

Ορισμένες ιαπωνικές μετοχές έχουν συσχέτιση άνω του 0,8 με την ισοτιμία δολαρίου-γεν, συμπεριλαμβανομένων των Toyota Motor Corp., Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και Inpex Corp., όπως ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Οι εξαγωγείς θα βοηθηθούν τόσο από το ισχυρότερο δολάριο, όσο και από την έκθεσή τους στην ανθεκτικότητα των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας επηρεάζονται θετικά από την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες πολυτελείας θα επωφεληθούν από το ράλι του δολαρίου, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των τομέων με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με το ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Η δανέζικη εταιρεία παραγωγής φαρμάκων Novo Nordisk A/S «έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα, καθώς η παραγωγή της είναι συγκεντρωμένη στην Ευρώπη, αλλά η μεγαλύτερη αγορά της είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Λοράν Ντουιγιέ.

Πιθανοί κερδισμένοι

Η ενίσχυση του δολαρίου και η αυξανόμενη διάθεση μείωσης του κινδύνου στις αγορές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ισχυρότερη υπεραπόδοση των εταιρειών που κερδίζουν τα χρήματά τους εκτός Ευρώπης, όπως συνέβη το 2019, το 2020 και το 2022, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Liberum Capital.

Οι βρετανικές βιομηχανικές εταιρείες, όπως η Ashtead Group Plc και η Rentokil Initial Plc, αλλά και η ολλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ArgenX SE, οι οποίες οφείλουν τουλάχιστον το 70% των εσόδων τους στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι μερικές από τις μεγαλύτερες κερδισμένες, με βάση την ανάλυση της Liberum.

Ενώ το ισχυρότερο δολάριο θα ωφελήσει τους εξαγωγείς, είναι πιθανό να πλήξει σχεδόν όλους τους άλλους.

Στην τελευταία ανάλυση όσον αφορά την κερδοφορία της, η Blackstone Inc. δήλωσε ότι το ισχυρότερο δολάριο περιόρισε τις αποδόσεις ορισμένων funds ακινήτων με επενδύσεις εκτός των ΗΠΑ έως και 60 μονάδες βάσης.

Η Akamai Technologies Inc. με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία οφείλει περίπου τα μισά από τα έσοδά της στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στην ισχύ του δολαρίου ως αντίξοο παράγοντα.

Οι μηνιαίες αποδόσεις του δείκτη μετοχών MSCI All Country World Ex-US μειώνονται κατά 0,2% για κάθε αύξηση 1% του δείκτη δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση της Invesco Asset Management.

«Γενικά, θα περίμενα εκροές όταν το δολάριο ενισχύεται», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Invesco, Ντέιβιντ Τσάο. «Οι κυκλικοί τομείς, όπως οι εταιρείες καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες, είναι πιθανό να υποαποδώσουν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Λουί Ντε Μέλο (ΟΟΣΑ): Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουμε εάν αλλάξουμε συνήθειες στα 40, στα 50 ή στα 60

Παύλος – Νικόλαος – Φίλιππος: Πρίγκιπες χωρίς θρόνο με business και ακίνητα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ