Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μίζα… όμως για να συνεχίσει να αποδίδει επαρκώς η μηχανή της ελληνικής οικονομίας απαιτούνται τομές και ρήξεις σε πολλά επίπεδα ώστε να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός και η διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Αυτό αναμένεται να είναι το βασικό μήνυμα το οποίο θα επιχειρήσουν να εκπέμψουν οι Βιομήχανοι προς την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και την κοινωνία στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τρίτη.

Παράλληλα όμως θα υπογραμμιστεί και η ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία στην πορεία προς τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα». Εξ ου και το μότο της φετινής ΓΣ είναι «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον».

«Το ζητούμενο για τη χώρα σήμερα είναι μια μακροχρόνια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης, η οποία θα φέρνει οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, και δεν θα έλθει νομοτελειακά, αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε, κάνοντας σημαντικές αλλαγές», σημείωναν κύκλοι του ΣΕΒ.

Η πρωτοτυπία φέτος στη ΓΣ είναι πως θα επιχειρηθεί να υπάρξει διάλογος και σύνθεση απόψεων, γι αυτό και δεν θα υπάρξει η γνωστή διαδικασία των «παράλληλων μονολόγων» αλλά μία ανοικτή συζήτηση γύρω από κεντρικές προτεραιότητες που η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις αλλά και η κοινωνία πρέπει να προτάξουν για την επόμενη μέρα.

Προτεραιότητες

Σε αυτό το διάλογο, ο ΣΕΒ προτάσσει έξι βασικές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία, επιδιώκοντας, όπως δηλώνουν κύκλοι του, «να καλλιεργηθεί μία συναντίληψη για την πραγμάτωσή τους, με στόχο μια συμπεριληπτική, μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».

Οι προτεραιότητες αυτές είναι:

 1. Οι επιχειρήσεις να πάνε πιο κοντά στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούν να κάνουν αυτές καλύτερα.
 2. Η προώθηση της συλλογικής ικανότητας σαν κοινωνία και οικονομία για καινοτομία σε όλους τους τομείς.
 3. Η επένδυση και η συνεργασία για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
 4. Η συστηματική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.
 5. Την υποστήριξη των επιχειρήσεων για την επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού
 6. Να εργαστούν όλες οι πλευρές για μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας.

Τροχιοδεικτικά

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητηθούν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις απ’ την κυβέρνηση. Ήδη τα πρώτα «τροχιοδεικτικά» βέλη ήρθαν από τον επικεφαλής της «Ελληνικής Παραγωγής» κ. Μιχάλη Στασινόπουλο του Ομίλου Viohalco, ο οποίος προ ημερών πέραν των πάγιων αιτημάτων για το ζήτημα των αποσβέσεων και του κόστους ενέργειας, ζήτησε περισσότερα κίνητρα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των βιομηχανιών.

«Σήμερα μιλάμε για το πόσο γρήγορα αλλάζει το ευρύτερο περιβάλλον. Ξέρουμε ότι ο κόσμος ως το τέλος της 10ετίας θα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ότι σήμερα. Επομένως, αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας και παράλληλα τις χρόνιες αδυναμίες τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ως βιομηχανικός κλάδος περιμένουμε πιο ισχυρά κίνητρα στο σχέδιο ανάκαμψης σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος.

Οι εργασίες

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, θα διεξαχθεί και φέτος εξ αποστάσεως, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης θα απευθυνθούν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, οι οποίοι θα κάνουν τον απολογισμό των δράσεων και του πολύπλευρου έργου του Συνδέσμου, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα ενημερώσει τα Μέλη για τις βασικές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου την επόμενη χρονική περίοδο.

Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης θα μιλήσει στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.

 • Θα ακολουθήσει στις 19:00, η Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
 • Την εκδήλωση θα χαιρετήσει (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα) η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
 • Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και συζήτηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του CEO της Pfizer κ. Albert Bourla (σε απευθείας σύνδεση) και του Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

Η πρωινή Γενική Συνέλευση

Σημειώνεται πως το πρωί, μετά την κύρια Ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου προς τα μέλη, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ θα παρουσιάσουν τις θεματικές προτεραιότητες του Συνδέσμου στα μέλη. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν για:

 • Βιομηχανική Στρατηγική: Ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ
 • Εργασιακά, Εκπαίδευση & Δεξιότητες: Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, CHIPITA A.E.
 • ESG: Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS
 • Φορολογικά θέματα: Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος, ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
 • Καινοτομία: Ο κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος ΔΣ, UPSTREAM A.E.
 • Πράσινη Οικονομία: Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
 • Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη & Ισότητα: Η κα. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, UNI-PHARMA Α.Β.Ε.Ε.
 • Δράσεις για ΜμΕ: Ο κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ Μ.Γ. Α.Ε.

Οι εργασίες της Ανοικτής Εκδήλωσης θα μεταδοθούν ζωντανά, μέσω livestreaming. Όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει θα πρέπει πρώτα να εγγραφεί εδώ: https://gs2021.sev.org.gr/el/Events/sev-ga-2021

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Πληθωρισμός και μετά την πανδημία – Οι «χρυσοί» κλάδοι για επενδύσεις

Λιονέλ Μέσι: Το νέο «χρυσό» συμβόλαιο, οι business με τα ξενοδοχεία και η Hard Rock

ΠΟΥ: Χρήση μάσκας και από τους πλήρως εμβολιασμένους – Συναγερμός για το στέλεχος Δέλτα