Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες θα ανακοινώσει σήμερα ο όμιλος Nova που ελέγχεται από την United Group (BC Partners). Θα προηγηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και θα ενημερωθεί για τον επενδυτικό σχεδιασμό του ομίλου στην Ελλάδα.

Τις ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσουν σε ειδική εκδήλωση σήμερα το απόγευμα η CEO της United Group Viktoriya Boklag, CEO της United Group και Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO του σχήματος Nova-Wind. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές και οπτικές ίνες, για 5G καθώς και για τον τομέα του ICT αλλά και στο σκέλος του ψηφιακού περιεχομένου.

Η United Group μετά την εξαγορά της Nova αρχικά και της WIND Ελλάς στη συνέχεια και στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο εταιρειών σχεδίαζε να πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη 5ετία, εστιάζοντας σε τομείς προτεραιότητας, όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η ανάπτυξη του 5G και η συνδρομητική τηλεόραση. Η συγχώνευση των Nova και Wind έχει δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό πόλο στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, με περίπου 5 εκατομμύρια συνδρομητές και πανελλαδικό δίκτυο που υπερβαίνει τα 200 καταστήματα.

Σημειώνεται πως τo 2021 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία, η United Group ενοποίησε στο σύνολο της χρήσης τα αποτελέσματα της Nova με την ελληνική θυγατρική να καταγράφει έσοδα 243,5 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDAal) 69,6 εκατ. ευρώ. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 94,6 εκατ. ευρώ για τη NOVA.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η United Group που ελέγχεται μετοχικά από την BC Partners, εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα ύψους 1,267 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (910 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των εσόδων κατά 39% αποδίδεται στις εξαγορές της Wind Hellas και Optima Telekom, την οργανική ανάπτυξη της βάσης συνδρομητών, τη μετάβαση των συνδρομητών σε multi play πακέτα, τις αυξήσεις τιμολογίων και την πλήρη επίδραση ενοποίησης της Nova Bulgaria και άλλων εξαγορών στη Βουλγαρία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Wind εμφάνισε έσοδα 282,5 εκατ. (αντιστοιχούν το 22% του συνόλου) και EBITDAal ύψους 81 εκατ. (18% του ομίλου). Αντίστοιχα, η Nova είχε έσοδα 118,9 εκατ. (9% του ομίλου) και EBITDAal ύψους 35,2 εκατ. (8%).

Υπενθυμίζεται πως ήδη η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική εταιρεία της Nova-Wind, μέλος της United Group, άντλησε κεφάλαια, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, μέσω δανειακής σύμβασης, που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΣΤΑΤ: Επιδόσεις – ρεκόρ κρατούν ψηλά την οικονομία

Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δώσει $4 δισ. για αγορά 192 πλοίων το 2022

Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας