Σημαντική αύξηση εσόδων και EBITDAal αλλά και των μετά φόρων ζημιών της κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η United Group, καθώς οι εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων των  Nova, Wind Hellas αλλά και της και Optima Telekom στην Κροατία, ενισχύουν τον ισολογισμό.

Η United Group (UG) που ελέγχεται μετοχικά από την BC Partners, εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα ύψους 1,267 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (910 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των εσόδων κατά 39% αποδίδεται στις εξαγορές της Wind Hellas και Optima Telekom, την οργανική ανάπτυξη της βάσης συνδρομητών, τη μετάβαση των συνδρομητών σε multi play πακέτα, τις αυξήσεις τιμολογίων και την πλήρη επίδραση ενοποίησης της Nova Bulgaria και άλλων εξαγορών στη Βουλγαρία.

Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μετά τις μισθώσεις (EBITDAal) ανήλθαν στα 444,9 εκατ. ευρώ, έναντι 343,9 εκατ. ευρώ (+29%). Σημαντικά αυξημένες ήταν οι ζημιές (πριν από φόρους) που διαμορφώθηκαν σε 62 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, οι ζημιές προ φόρων από φόρους διογκώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε 62 εκατ. έναντι 7,9 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, οι προ φόρων ζημιές έφθασαν σε αυτά τα επίπεδα κυρίως λόγω του υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους και του κόστους αποσβέσεων ως αποτέλεσμα των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022. Ως αποτέλεσμα οι δανειακές υποχρεώσεις (ομόλογα) της United Group στο τέλος του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ. Επίσης, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της United εμφανίζονται αυξημένες 21% στα 311,9 εκατ.  έναντι 258,1 εκατ. ευρώ.

Οι συνέργειες

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία των επιμέρους θυγατρικών, η Ελλάδα αποτελεί την κυριότερη αγορά για τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο της United Group. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Wind εμφάνισε έσοδα 282,5 εκατ. (αντιστοιχουν το 22% του συνόλου) και EBITDAal ύψους 81 εκατ. (18% του ομίλου). Αντίστοιχα, η Nova είχε έσοδα 118,9 εκατ. (9% του ομίλου) και EBITDAal ύψους 35,2 εκατ. (8%). Η UG στην οποία θέση CEO έχει η Victoriya Boklag, τονίζει πως η Ελλάδα αποτελεί βασική αγορά για τον Όμιλο και με την εξαγορά της WIND, είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν κορυφαίο πάροχο και να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, περιεχόμενο, τεχνολογία και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να αποτελέσει ηγετική δύναμη στην ψηφιοποίηση της χώρας.

Για τη WIND αναφέρεται πως έχει συνολικά 4,2 εκατομμύρια χρήστες και προσφέρει υπηρεσίες κινητής, σταθερής, διαδικτύου και τηλεόρασης, αποφέροντας ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως WIND και Nova βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης έπειτα από την εξαγορά τους από την UG, με την ενιαία εταιρεία να διατηρεί το brand NOVA στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Rystad Energy: Η ενεργειακή κρίση φέρνει επενδύσεις $42 δισ. στο φυσικό αέριο

Επιδοτήσεις έως 75% στον ξενοδοχειακό κλάδο – Αρχίζουν οι αιτήσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Πλειστηριασμοί: Δυναμικό ξεκίνημα με Βωβό και…Nicolas