H Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες που συλλέγονται από την πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, του πρώτου «έξυπνου» δάσους στην Ελλάδα που δημιούργησε στην περιοχή της Πάρνηθας και το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής εποπτείας σε πάνω από 300.000 στρέμματα για την αποτελεσματική και έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς.

Οι εικόνες προέρχονται από την real time συλλογή δεδομένων που αντλεί αδιάλειπτα η σύνθετη τεχνολογική λύση την οποία εγκατέστησε στο δάσος η Vodafone.

Ειδικότερα, με τη δύναμη του Vodafone Green Network, της τεχνητής νοημοσύνης, καμερών τελευταίας τεχνολογίας, αισθητήρων και του Vodafone ΙοΤ, οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα real time εποπτείας μιας εκτεταμένης έκτασης του δάσους, ενώ η κάλυψη που προσφέρει το σύστημα κυμαίνεται από 314.000 έως 700.000 στρέμματα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο δάσος την εκάστοτε στιγμή.

Τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας αυτής ανέπτυξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης σε χθεσινή του συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για το Vodafone Smart Forest.

Με αφορμή τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «To Vodafone Smart Forest είναι ένα ψηφιακό όπλο στα χέρια των Αρχών. Έχουμε δει στο παρελθόν ότι πολύ συχνά, η πυροσβεστική καλείται να βρεθεί σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και την σήμανση του συναγερμού. Η τεχνολογία, όμως μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων από πλευράς των αρμόδιων αρχών, χάρη στα εργαλεία που αυτή φέρνει, βοηθώντας παράλληλα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε: «Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της Vodafone αποδεικνύει τη σημασία των συνεργειών. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Γιατί η συνεργασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνεργασία με φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Vodafone. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: την πρόληψη, την προετοιμασία, την ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα. Με αξιοποίηση της τεχνολογίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε συντονισμό με την επιστημονική κοινότητα. Η σημερινή πρωτοβουλία, σε πειραματικό στάδιο ακόμα, δείχνει ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Από πλευράς μας, προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αξιέπαινη κίνηση κι ευχαριστούμε θερμά τη Vodafone για την πρωτοβουλία της».

Υπενθυμίζεται ότι οι λειτουργίες της πρωτοβουλίας της Vodafone περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, την αναγνώριση των λόγων για την οποία αυτή συμβαίνει και την καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση κ.ά.

Εντοπίζοντας μία πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο, η τεχνολογία της πρωτοβουλίας Vodafone Smart Forest ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου. Βασικά πλεονεκτήματα της λύσης αυτής είναι ο εντοπισμός ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα και η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.