Σε μια εποχή που η συζήτηση για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα του ανθρώπου «ανοίγει» όλο και περισσότερο, η ελληνική τεχνογνωσία πραγματοποιεί σημαντικά βήματα ως προς τις λύσεις που μπορεί να προτείνει για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Κυρίως των μεγάλων, οι οποίες δείχνουν πιο «ώριμες» μπροστά στην πρόκληση να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες στις διαδικασίες τους, όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της διοίκησης της Witside.

Μίας από τις πλέον καινοτόμες ελληνικές εταιρείες στην ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών, που αξιοποιούν τεχνολογίες Big Data & τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία ρίχνει το βάρος της δραστηριότητάς της στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να «εξαιρεί» τον δημόσιο, αν και δεν τον θέτει σε προτεραιότητα, καθώς οι ταχύτητες σε αυτόν παραμένουν «αργές».

Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με ισχυρούς ομίλους προερχόμενους από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αυτούς της ενέργειας και των τροφίμων κ.ά., και καταγράφει στο ενεργητικό της, μεταξύ άλλων, έργα για την Alpha Bank, τη ΔΕΗ, τη Motor Oil και τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Κρι Κρι, όπως αυτά που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Witside, Χρήστος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον χώρο της έκθεσης τέχνης «I’m not a robot» που διοργανώνει (2-11 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα.

Παράλληλα, διευρύνει το τεχνολογικό της εκτόπισμα και στο εξωτερικό, με ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια σε Κύπρο, Μάλτα, Δυτικά Βαλκάνια και συζητήσεις σε εξέλιξη για νέες συμφωνίες σε Πολωνία, Ρουμανία, Μάλτα και σε άλλες, νέες και παλιές για αυτήν αγορές. «Ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευτεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Witside, Χρήστος Παπαδόπουλος

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον».

Την περασμένη χρονιά, η Witside αύξησε το πελατολόγιό της και ολοκλήρωσε με επιτυχία σημαντικά έργα στις περιοχές του Business Intelligence, του Data Management και των Advanced Analytics, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν οι λύσεις Big Data και ΑΙ. Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς, ανεβάζει από χρονιά σε χρονιά τον πήχη της σε επίπεδο εσόδων και κερδών: Οι πωλήσεις της από 3.187.710 ευρώ στη χρήση του 2022 αυξήθηκαν σε 4.050.000 ευρώ (+27%) το 2023 και εκτιμάται ότι το 2024 θα ανέλθουν σε 5.140.000 ευρώ.

Τα EBITDA από 488.000 ευρώ το 2022, έφτασαν στα 781.653 ευρώ το 2023 (+60%) και το 2024 θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων επίσης από 412.399 το 2022, αυξήθηκαν στα 695.000 το 2023 (+69%). Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της αναμένεται να την οδηγήσουν σε διπλασιασμό των μεγεθών της σε βάθος 3ετίας. Το 2023, επίσης, η Witside ενίσχυσε το δυναμικό της κατά 20% (σε 48 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 41 μηχανικοί), στοχεύοντας το ίδιο για το 2024. Το 2023 οι επενδύσεις σε αναβάθμιση ή απόκτηση λογισμικού και άλλους τομείς άγγιξαν τις 250.000 – 300.000 ευρώ και επιπλέον δαπανώνται σε τομείς του R&D ποσά έως και 600.000 ευρώ.

«Όπλο» για την ιατρική

Κατά τον απολογισμό της πορείας της για το 2023 και την ανάλυση των σχεδίων της Witside για το 2024, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναφορές σε έργα που αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε το έργο AI-Patholab, που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και τοn θυρεοειδή.

Ανέπτυξε σε συνεργασία με την Istomedica πρόγραμμα που βοηθά το έργο των παθολογοανατόμων, για το οποίο εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, και όπως παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος «…επιδιώκουμε ακριβέστερες προβλέψεις, για πολύ πιο στοχευμένες θεραπείες. Διαβάζουμε ιστολογικές εξετάσεις και πετύχαμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ακρίβειας, που ξεπερνούν το 98%». Το 2024 η εταιρεία ξεκίνησε με σημαντικό αριθμό νέων συμβάσεων και σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων στον χώρο του Trade Promo Optimization και του Data Lineage.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η διοίκησή της, η Witside διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία και αξιοποιεί πρωτοποριακές τεχνολογίες για να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις στην άντληση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση δεδομένων. Ειδικεύεται σε λύσεις Business Intelligence, Data Management & Advanced Analytics και έχει μεγάλη εμπειρία σε έργα Data Visualization, Big Data & AI. Την εμπιστεύονται πάνω από 350 οργανισμοί και εταιρείες από όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας, βιομηχανικό, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικό, φαρμακευτικό, κρουαζιέρα, τυχερών παιχνιδιών κτλ, και όμιλοι πλην των προαναφερόμενων όπως οι Cosmote, Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Info Quest, Σκλαβενίτης, Τράπεζα Πειραιώς, Viochalco, κ.ά.

Οι εξαγορές, το ΧΑ και οι spin-off

Το ενδεχόμενο εξαγορών (ίσως κάποιας startup) δεν αποκλείσθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ αυτό μιας πιθανής εισαγωγής στο ΧΑ επί του παρόντος μοιάζει μακρινό. Αντιθέτως, εξετάζεται πιο άμεσα η περίπτωση της δημιουργίας εταιρικού spin-off, που σημαίνει ότι μια μητρική μετατρέπει ένα από τα τμήματά της σε ανεξάρτητη εταιρεία. «Διαθέτουμε αρκετά υψηλή ρευστότητα και έχουμε μηδενικό δανεισμό.

Οπότε, δεν μας χρειάζεται κάτι σε αυτήν την κατεύθυνση», ήταν το αρχικό σχόλιό του κ. Παπαδόπουλου σε ερώτηση για μια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και συνέχισε, συνδέοντάς το με την εύρεση κεφαλαίων για κάποια εξαγορά: «Δεν το αποκλείουμε, όμως θα πρέπει να εντάσσεται στον δικό μας σχεδιασμό. Η λογική είναι να πάρουμε χρήματα για να κάνουμε κάτι. Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε τα σχέδιά μας, βασικό μας μέλημα είναι να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία της εταιρείας για να μπορεί να υποδεχθεί καινούργια πράγματα. Μία από τις σκέψεις είναι ορισμένα από τα προϊόντα που αναπτύσσουμε, να αποτελέσουν spin-off».

«Πολλοί δεν έχουν καταλάβει»

«Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ουσιαστικά σήμερα στη φάση που ήταν η ιατρική στην αρχαία Ελλάδα. Είχαμε, τότε, κάποια συμπτωματολογία και ήταν όλα εμπειρικά. Σήμερα, τα ευρήματα των διαφόρων ερευνών είναι αντιφατικά. Πολλοί λένε ότι θέλουν να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά με πολύ μικρό budget τελικά, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει για τι συζητάμε.

Οι παραδοσιακές λύσεις business intelligence έχουν μια χρονοκαθυστέρηση και κοστίζουν, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να έχουν απευθείας πρόσβαση, real time, στις πληροφορίες που χρειάζονται», είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος σε άλλες αποστροφές του λόγου του και συμπλήρωσε: «Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε εγκαταλείψει έργα, όταν διαπιστώσαμε ότι ο πελάτης δεν διέθετε τα σωστά δεδομένα, παρότι πίστευε πως είχε πλήρη εικόνα, τόσο της εταιρείας του, όσο και του κλάδου του. Στο παρελθόν έχουμε υλοποιήσει έργα για το Δημόσιο, αλλά δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Ξεκινήσαμε σαν εταιρεία στη διάρκεια της κρίσης, που δεν ήταν εύκολο να δουλέψεις με το Δημόσιο. Δυστυχώς, οι φορείς καθυστερούν να σου παρέχουν ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα. Δεν είναι έξω από την οπτική μας το Δημόσιο, ωστόσο όταν εξασφαλίζουμε ισχυρή ανάπτυξη από κάποια πηγή, επιλέγουμε αυτό που έχουμε δίπλα μας. Στην ΑΙ η διαθεσιμότητα των δεδομένων θεωρείται καταλυτικό στοιχείο για να προχωρήσεις. Η αγορά του ιδιωτικού τομέα είναι πιο δυναμική».

Διαβάστε ακόμη

Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις

Εφορία: Ταχύτερο «ξεμπλοκάρισμα» για όσους εξοφλούν τα χρέη στους δήμους

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για νέο υδροηλεκτρικό στον Εύηνο (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ