Kεφάλαια, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφεραν να «σηκώσουν» από τις διεθνείς αγορές οι τράπεζες, με τις ομολογιακές εκδόσεις να σημειώνουν υπερκάλυψη ρεκόρ, πιστοποιώντας έτσι, το αυξημένο – ειδικά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – ενδιαφέρον από πλευράς ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Με την υποχρέωση για την κάλυψη 5,5 δισ. ευρώ έως το 2025, στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), να παραμένει σε ισχύ και το momentum, τόσο για τις τράπεζες, όσο κυρίως για τη χώρα, να είναι θετικό, οι τράπεζες αποφάσισαν να βγουν στις αγορές, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού τους, αλλά και προσέλκυση μιας άλλης… κοπής επενδυτών, όπως διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Η πλειονότητα αυτών δεν είχε στα ραντάρ της τα ελληνικά assets, μία κατάσταση που αναστράφηκε πλήρως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πιο αναλυτικά, η πλέον πρόσφατη απόπειρα εξόδου στις αγορές ανήκει στην Alpha Bank, η οποία εξέδωσε ένα senior preferred ομόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά περισσότερες από 3,1 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5,125% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση πέριξ του 5,5%. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σημαντική επιτυχία της έκδοσης είναι βέβαιο πως θα έχει αντίκτυπο και στη μετοχή της τράπεζας, με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον των credit επενδυτών να στέλνει ένα δυνατό σήμα αγοράς στους equity επενδυτές. «Το γεγονός ότι το spread της απόδοσης του νέου ομολόγου της Alpha Bank είναι μόλις 20 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ομόλογο της Eurobank αποτελεί προάγγελο του κλεισίματος της ψαλίδας αποδόσεων και στις μετοχές», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η Alpha Bank παρουσιάζει σήμερα – και παρά το πρόσφατο μίνι «ράλι» της μετοχής – τον χαμηλότερο δείκτη P/TBV (0,58) μεταξύ των τραπεζών, δημιουργώντας ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις.

Τη «σκυτάλη» στην Alpha Bank είχε δώσει η Εθνική Τράπεζα, η οποία από την πλευρά της, είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή συγκέντρωσε προσφορές, ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές το ποσό της έκδοσης. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας δε, επρόκειτο για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5% έναντι αρχικής καθοδήγησης 5%. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 181 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν μετά το κλείσιμο του βιβλίου, η συνολική ζήτηση έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε, δηλαδή, σχεδόν έξι φορές, οδηγώντας σε μείωση κατά 0,50% της απόδοσης – από 6,875% που ήταν η αρχική προσφορά σε 6,375%. H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευε το 80% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (35%), τη Γαλλία (13%) και την Ιταλία (9%). Το 64% κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (asset managers) και οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (hedge funds), το 23% σε τράπεζες και τράπεζες Ιδιωτών (private banks) και το 7% σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Τον «χορό» των εκδόσεων το 2024 άνοιξε πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας στην έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2. Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση δε, οδήγησε το επιτόκιο της έκδοσης στο 7,375% την ώρα που οι αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου το έθεταν στην περιοχή του 7,75%.

Διαβάστε ακόμη

Το αγροτικό μασάζ Βορίδη, η Κεντροαριστερά (ανησυχεί), το ΚΚΕ αναθεωρεί, το κρητικό σφυρί του κ. Παντελή και τα ξενοδοχεία που κονταίνουν

DP Pumps Drakos – Polemis: Η ελληνική εταιρεία που μεταφέρει 20 τρισ. κυβικά μέτρα νερού παγκοσμίως

Εφορία: Ταχύτερο «ξεμπλοκάρισμα» για όσους εξοφλούν τα χρέη στους δήμους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ