Κλιμακώνεται η πίεση προς τις Ευρωπαϊκές τράπεζες να προστατεύσουν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια έναντι της ταχείας επιδείνωσης της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βάζοντας στο στόχαστρο τα μερίσματα αλλά και τα μπόνους των διοικήσεων και των στελεχών τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει από όλες τις τράπεζες να ακολουθήσουν τη σύστασή της για την καθυστέρηση στην καταβολή των μερισμάτων μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Θέλουμε να ενσταλάξουμε στις τράπεζες μια ισχυρή δέσμευση για τη διατήρηση κάθε ευρώ κεφαλαίου που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για να δανειστεί στην οικονομία», δήλωσε ο Ενρία. «Εάν οι τράπεζες αποφασίσουν να μην συμμορφωθούν με τις συστάσεις, θα αποφασίσουμε αν θα λάβουμε άλλα μέτρα. Μπορούμε επίσης να λάβουμε νομικά δεσμευτικά μέτρα εάν χρειαστεί».

Όσον αφορά για τα μπόνους των στελεχών ο Ενρία δήλωσε ότι η σύσταση της ΕΚΤ είναι για τα τραπεζικά ιδρύματα να επιδείξουν «μετριοπάθεια». Ο ίδιος εξήγησε τη «χαλαρότητα» της οδηγίας για τα μπόνους, αναφέροντας ότι πολλές τράπεζες τα έχουν ήδη καταβάλλει οπότε εστιάζουν την προσοχή τους στα μερίσματα.

Η προσθήκη της απειλής λήψης μέτρων μετά την πρώτη σύσταση τονίζει την αυξανόμενη αυστηροποίηση της στάσης της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ θέλει να διαδραματίσουν οι τράπεζες τον δικό τους ρόλο αφότου τους έχει παρασχεθεί στήριξη άνευ προηγουμένου υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων και επιτρέποντάς τους προσωρινά να αντλούν από τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Οι ισπανικές τράπεζες ήταν μεταξύ των πρώτων που συμμορφώθηκαν με την σύσταση με την BBVA να ανακοινώνει ότι 300 κορυφαία στελέχη της παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους στα μπόνους του 2020. Η ιταλική UniCredit  ακολούθησε, ανακοινώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος προς το παρόν, ενώ η Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι η διοίκησή της θα δωρίσει ποσά από τα μπόνους.

Οι βρετανικές τράπεζες Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, RBS, Standard Chartered και ο βρετανικός βραχίονας της ισπανικής Santander ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις καταβολές μερισμάτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι βρετανικές τράπεζες θα έπρεπε να καταβάλουν πάνω από 8 δισ. λίρες εντός του έντους για μερίσματα, ενώ μόνο η HSBC θα πρέπει να διαθέσει 4,2 δισ. δολάρια.

Μπορεί οι βρετανικές τράπεζες να «πάγωσαν» τις καταβολές μερισμάτων, αλλά απέφυγαν να ανακοινώσουν αλλαγές στις μισθολογικές τους πολιτικές, δηλαδή στα μπόνους των στελεχών τους.

Εξαίρεση αποτελούν μέχρι τώρα οι ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse που ανακοίνωσαν ότι έχουν προγραμματίσει την καταβολή των μερισμάτων του 2019, παρά τις συστάσεις της ρυθμιστικής αρχής της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, με δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να περικόψει διάφορες αμοιβές για το 2020 ως ένδειξη αλληλεγγύης εν μέσω της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Credit Suisse στις αρχές του έτους κατέβαλε 3,28 δισ. δολάρια σε μπόνους για το περασμένο έτος και η Deutsche Bank διέθεσε 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη ότι η απαγόρευση των μερισμάτων θα μπορούσε να βλάψει την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με το Reuters αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch ανέφεραν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους: «Σημειώνουμε ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 30 Μαρτίου κατά 30 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με αυτό που “εξοικονομήθηκε” από την απαγόρευση των μερισμάτων της Παρασκευή 27 Μαρτίου».