Πλέον όποιος κινείται το τελευταίο διάστημα στο Άμστερνταμ, εκτός από τα χαρακτηριστικά κτίρια, τις γέφυρες και τα πολλά πολλά ποδήλατα, μπορεί να δει και ταμπέλες που ζητούν (στην αγγλική γλώσσα) από τους τουρίστες να μην ουρούν στα κανάλια και τους δρόμους της πόλης, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας δεν έχει παραπάνω από 800.000 μόνιμους κατοίκους αλλά υποδέχεται έως 20 εκατομμύρια τουρίστες σε ετήσια βάση. Το Άμστερνταμ είναι γεμάτο μουσεία παγκόσμιας φήμης, όμορφους χώρους πρασίνου και γαλήνια κανάλια. Την ίδια στιγμή όμως η πόλη έχει κερδίσει τη φήμη της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας των ξέφρενων πάρτι, με την αρνητική έννοια του όρου. Τώρα το Άμστερνταμ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του.

Σύμφωνα με το BBC, εφαρμόζεται μία σειρά από νέα μέτρα που στόχο έχουν «να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής στο Άμστερνταμ» ενώ η πόλη «εργάζεται να αποτρέψει τις οχλήσεις που προκαλεί ο τουρισμός». Τον Ιούλιο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια από το κέντρο της πόλης ώστε να αποφευχθεί ο υπερτουρισμός στις πιο δημοφιλείς περιοχές. Τον Μάιο απαγορεύτηκε το κάπνισμα κάνναβης στη Red Light District. Τον Μάρτιο η πόλη λάνσαρε μία ψηφιακή καμπάνια με στόχο τους άντρες 18 έως 35 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες που έρχονταν για «ναρκωτικά, αλκοόλ και σεξ».

Tα βίντεο της καμπάνιας είναι ευθύ, σχεδόν ωμά. Παρουσιάζουν νέους άνδρες να παραπατούν στο δρόμο, να τους περνάει χειροπέδες η αστυνομία, να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα στις αρχές και να φωτογραφίζονται μετά τη σύλληψή τους.

Υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. Το μήνυμα τους είναι σαφές: «Stay away»: Mείνετε μακριά. Ένα long weekend στο Άμστερνταμ μπορεί να δημιουργήσει άσχημες εμπειρίες. H φυγή από την πραγματικότητα που αναζητούν οι Βρετανοί που έρχονται στην ολλανδική πρωτεύουσα μπορεί να καταλήξει σε καταδίκες.

Αρκετά βρετανικά ταξιδιωτικά γραφεία διαφημίζουν εκδρομές στο Άμστερνταμ στις οποίες περιλαμβάνεται κρουαζιέρα στα κανάλια με απεριόριστο αλκοόλ και βραδιές «μπριζόλας και στριπτίζ» (steak and strip). Σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι Βρετανοί μπορούν να πετάξουν στο Άμστερνταμ με πολύ φθηνές τιμές, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να γεμίζει τα Σαββατοκύριακα η ολλανδική πρωτεύουσα από μεθυσμένους ή Βρετανούς νεαρούς, υπό την επήρεια ναρκωτικών, με αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ουρούν σε δημόσιο χώρο, κάνουν εμετό στα κανάλια, ξεγυμνώνονται ή συμμετέχουν σε καυγάδες μετά από μεθύσια.

«Οι επισκέπτες παραμένουν καλοδεχούμενοι αλλά όχι όταν δείχνουν ανάρμοστη συμπεριφορά και προκαλούν οχλήσεις», τόνισε σε δήλωση του ο αντιδήμαρχος Sofyan Mparki. Πολλοί ντόπιοι είναι και αυτοί αγανακτισμένοι από τους ενοχλητικούς τουρίστες και την ατελείωτη κοσμοσυρροή. Στην πόλη μπορεί να δει κανείς ταμπέλες με φωτογραφίες μόνιμων κατοίκων της Red Light District που υπενθυμίζουν στους επισκέπτες πως «Εμείς ζούμε εδώ».

Και κάπως έτσι, το Άμστερνταμ θέτει, πια, σαφή όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι τουρίστες εκεί και τι όχι. Οι ειδικοί του χώρου επισημαίνουν πως η ολλανδική πόλη κινείται στα ίδια χνάρια και στη ρότα που έχει τραβήξει η Βαρκελώνη, εδώ και μεγάλο διάστημα. Εννοείται πως πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σκέφτονται ακριβώς το ίδιο: το πώς θα απαλλαγούν από τους «κακούς», ενοχλητικούς -χωρίς εισαγωγικά- τουρίστες…

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: «Άμεσα θα πάρουμε χρήματα» – Πώς θα εκταμιευτούν οι πόροι για τη Θεσσαλία (vid)

Οικογένεια Λιβάνη: Προσπαθεί να «σώσει» τη Φιλοθέη, έχασε την «Ελληνική Ρίζα» (pics)

ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες – Το «όχι» στην Ιταλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ