Περίπου 25.000 ξένοι τουρίστες που επηρεάστηκαν από τις φωτιές στη Ρόδο θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα.

Όπως γράφει ο Guardian, χρειάστηκε ένας νέος νόμος και άφθονη γραφειοκρατία, αλλά εννέα μήνες μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Ρόδο, η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή μία απόφαση που όπως σημειώνεται, λαμβάνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

«Το σχέδιο είναι σε εφαρμογή και λειτουργεί όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός», δήλωσε στον Guardian ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής. «Ήταν μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, νομίζω, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα άτομα που διέμεναν σε ξενοδοχεία τα οποία εκκενώθηκαν λόγω των πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου θα μπορούν να εξαργυρώσουν ηλεκτρονικά κουπόνια αξίας έως και 500 ευρώ για την κάλυψη των χρεώσεων διαμονής μιας εβδομάδας. Η πρωτοβουλία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: από τώρα έως τις 31 Μαΐου και την 1η Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή έχει υπάρξει ήδη ισχυρή, λένε αρμόδιοι του τουρισμού στη Ρόδο, καθώς πάνω από 5.000 τουρίστες έχουν γραφτεί στο μητρώο δικαιούχων του προγράμματος. «Όποιος διέμενε σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές είναι επιλέξιμος», δήλωσε ο Γιάννης Παπαβασιλείου, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων του νησιού. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και μας λένε ότι το φθινόπωρο θα είναι ακόμα πιο δυνατή».

Όπως εξήγησε, οι αποζημιώσεις θα αντικατοπτρίζουν το ποσό που κατέβαλαν αρχικά οι πελάτες στους τουριστικούς πράκτορες και θα κυμαίνονταν από 300 έως 500 ευρώ. «Θα ισχύει μόνο για ξενοδοχεία, όχι για ιδιωτικά καταλύματα τύπου Airbnb. Στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα κάνει πράξη την υπόσχεσή της να αποζημιώσει όσους έχασαν τις διακοπές τους λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Διαβάστε ακόμη

Ευρύ sell off στις διεθνείς αγορές εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ (γραφήματα)

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις

Μελίνα Τραυλού: Η Ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ