Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία του ΑΕΠ για τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως κατέδειξε η πρώτη εκτίμηση της Eurostat για το β’ τρίμηνο του 2022. 

Πιο συγκεκριμένα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο) κατά 0,7% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. 

Σε ετήσιο επίπεδο δε (δηλαδή σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2021), η ανάπτυξη της οικονομίας καθορίστηκε στο 4% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε αυξηθεί κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση (0,6% στην Ε.Ε.) και κατά 5,4% σε ετήσια βάση (5,5% στην Ε.Ε.). 

Ανάμεσα στις χώρες – μέλη (όσες έχουν διαθέσιμα στοιχεία), η μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία (6,9%), στην Ισπανία (6,3%) και στην Ιταλία (4,6%). Αντίθετα, η μικρότερη αύξηση κατεγράφη στη Γερμανία (1,5%), στη Λετονία (2,5%) και στη Λιθουανία (2,8%). 

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, η υψηλότερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στη Σουηδία (1,4%) και στην Ιταλία (1%), ενώ σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής ΑΕΠ κινήθηκαν η Λετονία (-1,4%), η Λιθουανία (-0,4% και η Πορτογαλία (-0,2%).

Οι παραπάνω επιδόσεις αποδεικνύουν εν μέρει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, η οποία εδώ και μήνες καλείται να διαχειριστεί μια αρκετά δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση: Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, τσουχτερό κόστος ενέργειας, ανησυχίες για ύφεση, σφιχτή νομισματική πολιτική και ένας πόλεμος στη γειτονιά της.  

Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε να αναλάβει (επιτέλους) δράση, προχωρώντας στην αύξηση (η πρώτη από το 2011) του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,5%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,9% τον Ιούλιο).  

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της ανάπτυξης, κάτι που εξηγεί και την αισθητή απόκλιση της επιτοκιακής πολιτικής σε σχέση με την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ιδίως αν αναλογιστούμε την ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί να βυθίσει σε ύφεση την Ευρωζώνη, σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.  

Διαβάστε επίσης:

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε

Αγγελική Φράγκου: Κυρίαρχη στη Ναυτιλία – Δημιούργησε εταιρεία-κολοσσό με 188 πλοία