Πολύ καλά αποτελέσματα δείχνει να έχει η χορήγηση και τρίτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, παρά την ανησυχία πως το ανοσοποιητικό μπορεί να απορρίψει τον αδενοϊό που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός μεταφοράς.

Η τρίτη δόση, σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συνεργάζεται με την AstraZeneca στην παρασκευή του εμβολίου, φάνηκε να ενισχύει τα αντισώματα στην πρωτεΐνη – ακίδα του κορονοϊού.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους πως η επαναλαμβανόμενη χρήση του αδενοϊκού φορέα μπορεί να σταματούσε το ανοσοποιητικό σύστημα από την αναγνώριση της πρωτεΐνης – ακίδας.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η μελέτη διαπιστώνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα των συμμετεχόντων όντως αντιδρά στον αδενοϊό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της πρωτεΐνης, αλλά είχε πολύ σημαντικότερη αντίδραση στην πρωτεΐνη.

Πηγή που γνωρίζει τα αποτελέσματα των δοκιμών περιέγραψε την αντίδραση των αντισωμάτων στην τρίτη ενισχυτική δόση ως «απίστευτη» και αρκετά ισχυρή ώστε «να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε μετάλλαξη».

«Σκοτώνει όλα τα επιχειρήματα πως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αδενοΐούς πάνω από μία φορά» αναφέρει.

Η μελέτη ενισχύει την άποψη να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca ως ενισχυτική δόση εάν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να φθίνει ή εάν μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παλέψει εναντίον νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού που προκαλεί την covid-19.

Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν είναι γνωστό πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Άλλη πηγή που γνωρίζει τα των δοκιμών ανέφερε πως η καθυστέρηση της τρίτης δόσης δείχνει να προκαλεί «πολύ μεγάλη» παραγωγή αντισωμάτων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ΑstraZeneca, η οποία δεν ασχολείτο με την παρασκευή εμβολίων πριν τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο κατά της Covid-19, θα μπορούσε να πουλά το εμβόλιο ως ενισχυτική δόση. Η ετήσια προμήθειά του ανοίγει μία αγορά που αποτιμάται στα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές. Οι «αντίπαλες» φαρμακοβιομηχανίες, οι BioNTech/Pfizer και Moderna, υπογράφουν ήδη προπαραγγελίες για τα εμβόλιά τους για το 2022.

Τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοΐούς, όπως τα AstraZeneca, Johnson & Johnson και Sputnik, χρησιμοποιούν ανενεργούς ιούς για να μεταφέρουν την ιική πρωτεΐνη του Sars-Cov-2, προκειμένου να «διδάξουν» το ανοσοποιητικό σύστημα πώς να παράγει αντισώματα.

Διαβάστε περισσότερα

H σφαγή στα κανάλια, η στροφή της ΔΕΗ και το παιχνίδι για τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας 

Κουρέματα μισθωμάτων: Δεν πληρώνουν ενοίκιο Μαΐου μέχρι να βγουν οι ΚΑΔ

ΕΚΕΠ: Το σφυρί και η «κόντρα» Cepal-Intrum που υπερδιπλασίασε το τίμημα