Ευρώπη

AstraZeneca: Κατηγορίες από την ΕΕ για παραβίαση συμβολαίου – Αντιμέτωπη με πρόστιμα (upd)

  • newsroom


Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 της παρέδωσε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου της, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί βάσει συμβολαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα (26/5/2021) την AstraZeneca για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου που είχε συνάψει με την 27μελή Ένωση για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως η φαρμακοβιομηχανία δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί το συμβόλαιο και πως δεν προειδοποίησε εγκαίρως την ΕΕ για τις μεγάλες περικοπές στις παραδόσεις των εμβολίων, στις οποίες προέβη.

Στη διένεξη αυτή, με διαιτητή πλέον τη βελγική δικαιοσύνη, η πρώτη επίθεση έγινε από τον δικηγόρο Ραφαέλ Ζεφαρελί, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών μελών της Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύθηκε, εξ ονόματός τους, τους όρους αγοράς.

Ο δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ΕΕ ζητάει 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ως αποζημίωση από την AstraZeneca για μη τήρηση του συμβολαίου της με την ΕΕ.

Ο Ραφαέλ Ζεφαρελί δήλωσε πως η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατ. ευρώ από την AstraZeneca για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής. Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν της παρέδωσε παρά 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου της, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί βάσει ενός συμβολαίου που είχε συναφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της συμφωνίας και θεωρεί «αβάσιμη» την προσφυγή εναντίον του ενώπιον του αστικού δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Το θέμα είναι ευαίσθητο, διότι οι πολύ πιο περιορισμένες, απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, παραδόσεις του εμβολίου αυτού είχαν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από την ερμηνεία της έννοιας των «καλύτερων εύλογων προσπαθειών» για να ικανοποιηθεί ο πελάτης, στην προκειμένη περίπτωση οι χώρες της ΕΕ.

Σε αντίθεση με το εργαστήριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι οι προσπάθειες αυτές δεν καταβλήθηκαν από αυτό, το οποίο είχε προκρίνει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την προμήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της αγοράς της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο δικηγόρος Ζεφαρελί εξήγησε στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης ότι επί εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, το ολλανδικό εργοστάσιο της AstraZeneca (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η Halix) είχε συνεχίσει να τροφοδοτεί αγορές άλλες από αυτή της ΕΕ.

«Οι καλύτερες εύλογες προσπάθειες προϋποθέτουν μια ευελιξία. Γιατί η εγκατάστση της Halix δεν άρχισε να προμηθεύει την ΕΕ παρά μόνο στις 13 Οκτωβρίου;», ρώτησε ο δικηγόρος. «Η AstraZeneca δεν χρησιμοποίησε καν το σύνολο των εργαλείων που είχε στη διάθεσή της», πρόθεσε ο Ζεφαρελί, υποστηρίζοντας πως ο όμιλος μπορούσε την εποχή εκείνη να κινητοποιήσει «έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εργοστάσιο της Halix, στο Λάιντεν της Ολλανδίας έστειλε επίσης εμβόλια στην Ιαπωνία στο τέλος της περυσινής χρονιάς. Συνολικά «50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες σε κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου», κατήγγειλε ο Ζεφαρελί.

Μετά την αποτυχία μιας απόπειρας φιλικού διακανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 26 Απριλίου ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με τη διένεξη αυτή.

Τι απαντά η εταιρεία

Η AstraZeneca αντέκρουσε την κατηγορία ότι παραβίασε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν υπήρξε καμία κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου. Είναι σοκαριστικό να κατηγορούμαστε για απάτη», δήλωσε ο δικηγόρος του αγγλοσουηδικού ομίλου, Χακίμ Μπουλαρμπά, στο δικαστήριο των Βρυξελλών που εξετάζει την υπόθεση.

Η φαρμακοβιομηχανία προβάλλει ως επιχείρημα τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εφοδιάσει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου που πλήττονται από την πανδημία. «Το επείγον σήμερα δεν είναι πλέον τόσο ο εμβολιασμός στην Ευρώπη, είναι ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού», είπε ο Μπουλαρμπά.

Πάντως, ο δικηγόρος διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα τηρήσει την υπόσχεση να παραδώσει συνολικά 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι η AstraZeneca θα κάνει τα πάντα για να επιλυθούν τα προβλήματα. Οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας επανέλαβαν ότι από τα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί ότι υπήρχαν δυσκολίες στην παραγωγή σε ορισμένα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, με «πρωτοφανή ταχύτητα» και όσον αφορά την παραγωγή, το πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα αβέβαιο, τόνισε ο Μπουλαρμπά. Η απόφαση του δικαστή ενδέχεται να εκδοθεί μετά από πολλές εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένα ενοίκια: Εξώδικα ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλες αλυσίδες για τις «κουρεμένες» υπεκμισθώσεις

MLS: Συζητήσεις (;) με την Corinth Capital – Σκέψεις για λογιστικές καταστάσεις χωρίς έκθεση επισκόπησης

ΕΕ: Σε μείωση των κτιρίων που χρησιμοποιεί προχωρά η Κομισιόν