Ευρώπη

ΕΕ: Σε μείωση των κτιρίων που χρησιμοποιεί προχωρά η Κομισιόν

  • newsroom


Που στοχεύει η Επιτροπή με τη μείωση των χρησιμοποιούμενων κτηρίων - Πότε αναμένεται να εφαρμοστεί

Με στόχο την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, αλλά και για ένα πιο πράσινο μέλλον, η Κομισιόν σχεδιάζει να μειώσει κατά 50% τα κτίρια τα οποία χρησιμοποιεί στις Βρυξέλλες σε βάθος δεκαετίας.

«Σκοπεύουμε όχι μόνο να κάνουμε καλύτερη χρήση κάθε τετραγωνικού μέτρου, αλλά θέλουμε επίσης να κάνουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο πιο πράσινο. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των κτιρίων μας κατά τα επόμενα 10 χρόνια. Η συνολική επιφάνεια θα μειωθεί κατά 25%: από 780.000m² σε 580.000m² που εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αυτό όχι μόνο θα μας επιτρέψει να κάνουμε εξοικονόμηση, αλλά και να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», διευκρινίζοντας ότι αυτό πηγαίνει μαζί με την οργάνωση των γραφείων με βάση θεματικούς πόλους για την ανάπτυξη ανταλλαγών και στενής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσαρμόζει συνεχώς την πολιτική της για τα κτίρια στις νέες πραγματικότητες και ανάγκες. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να αγωνιστεί για μια πράσινη, ψηφιακή και σύγχρονη διοίκηση», τόνισε και προσέθεσε ότι η Κομισιόν θα αξιοποιήσει επιτεύγματα που έχουν ήδη επιτευχθεί, δηλαδή την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% στα κτίριά της από το 2005 και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 86%.

Βασικό ρόλο επίσης διαδραματίζει και ο κορονοϊός που οδήγησε ως επί τον πλείστον σε τηλεργασία, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος Εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : « Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της μείωσης της συνολικής επιφάνειας των γραφείων είναι η γενικευμένη χρήση της τηλεργασίας ακόμα και μετά την COVID» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όπως όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, εξετάζουμε πλέον την πιο κατάλληλη ισορροπία μεταξύ εργασίας στο σπίτι και του γραφείου μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η πολιτική της Επιτροπής για τα κτίρια θα εφαρμοστεί σε διάστημα 10 ετών, καθώς λήγουν ορισμένες ρυθμίσεις μίσθωσης, γίνονται νέες ή αγοράζονται νέα κτίρια».

«Η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με το προσωπικό της Επιτροπής και τις αρχές στις Βρυξέλλες. Και, φυσικά, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης που απαιτούν επαρκή σχεδιασμό της αγοράς και ενοικίασης κτιρίων», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμα

Μειωμένα ενοίκια: Εξώδικα ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλες αλυσίδες για τις «κουρεμένες» υπεκμισθώσεις

Οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές για αγορά και ενοικίαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Costamare – Τι αναφέρει η εταιρεία