Δεν προστίθεται καμία χώρα στην «πράσινη» λίστα των ταξιδιών προς το εξωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το BBC, αφαιρείται η Πορτογαλία από την «πράσινη» λίστα και πλέον εντάσσεται στις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας.

«Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το άνοιγμα στις 21 Ιουνίου»

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps τόνισε ότι η απομάκρυνση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα αποτελεί προσέγγιση με προτεραιότητα την ασφάλεια, καθώς η χώρα παρουσιάζει διπλάσιο ποσοστό μολύνσεων σε σχέση με την προηγούμενη ταξιδιωτική έκθεση.

Επίσης, ο ίδιος είπε ότι «υπάρχει ένα είδος μετάλλαξης από το Νεπάλ, που αποτελεί παραλλαγή της ινδικής μετάλλαξης» και πως δεν είναι γνωστό το αν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί με κάποιο εμβόλιο.

«Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε, καθώς η 21η Ιουνίου πλησιάζει και μαζί η έκθεση για το τέταρτο στάδιο του ανοίγματος», είπε ο Grant Shapps. «Λίγη υπομονή τώρα είναι απαραίτητη. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το άνοιγμα της 21ης Ιουνίου», τόνισε προσθέτοντας ότι «ο Θεός ξέρει πόσο έχει υποφέρει η ταξιδιωτική βιομηχανία».

Ποια είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία που βγαίνει από την «πράσινη» λίστα

Η Πορτογαλία χθες κατέγραψε 724 κρούσματα κορωνοϊού και έναν θάνατο. Την ίδια μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 4.430 κρούσματα αλλά βέβαια η Πορτογαλία έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό – περίπου 10,17 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα 66,8 εκατομμύρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών της Πορτογαλίας είναι 3.828 σε σύγκριση με τα 25.240 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο John Hopkins, σχεδόν το 20% του πορτογαλικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με σχεδόν το 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χάνκοκ: Πρέπει να συμμορφωθούμε με τα δεδομένα

Όπως ανέφερε το BBC νωρίτερα υπήρξαν σενάρια ότι ελληνικά και ισπανικά νησιά θα μπορούσαν να προστεθούν στην «πράσινη» λίστα, καθώς και η Μάλτα, η Φινλανδία και τμήματα της Καραϊβικής – αλλά η κυβέρνηση διατηρεί την επιφυλακτική της στάση συστήνοντας προσοχή.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε στο BBC ότι «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει εσωτερικά στη χώρα, ενώ φυσικά θα επιτρέψουμε τα ταξίδια όταν θα είναι ασφαλή. Πρέπει να συμμορφωθούμε με τα δεδομένα».

Νωρίτερα βρετανικά μέσα όπως ο Independent μετέδιδαν ότι στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο και για Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη. Τελικά, η χώρα μας παρέμεινε στην «πορτοκαλί» λίστα

Τι ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα

Τα ταξίδια σε χώρα που βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα σημαίνει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει:

  • να κάνουν τεστ Covid-19 πριν από την αναχώρηση ώστε να έχουν αποδεικτικό αρνητικού αποτελέσματος
  • να προγραμματίσουν τη διενέργεια τεστ τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής τους
  • να συμπληρώσουν το έντυπο εντοπισμού επιβατών

Οι ταξιδιώτες δεν έχουν την υποχρέωση καραντίνας, εκτός εάν το τεστ της δεύτερης ημέρας μετά την επιστροφή τους είναι θετικό ή εάν το σύστημα ανίχνευσης του NHS εντοπίσει ότι ταξίδεψαν με κάποιον που βρέθηκε θετικός στον ιό.

Αντίθετα, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις «πορτοκαλί» χώρες έχουν την υποχρέωση δεκαήμερης καραντίνας κατ’ οίκον, μετά τη διενέργεια τεστ.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία

Κυβέρνηση VS Τράπεζες: Σε ποιες περιπτώσεις διασταύρωσαν τα… ξίφη τους και ποιος επικράτησε

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.