Μεγάλη πτώση των κερδών της και σημαντικές ζημιές κατά το β’ τρίμηνο του έτους υφίσταται η πρωτοπόρος του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, BionTech, ελπίζοντας σε ανάκαμψη όταν κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο το νέο, προσαρμοσμένο εμβόλιο που ετοιμάζει, αλλά και με την αυξημένη εποχική ζήτηση.

Η BionTech κατέγραψε καθαρή ζημιά 190 εκατ. ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα κέρδη της έφθαναν τα 1,67 δισ. ευρώ. Από 3,2 δισ. την ίδια περίοδο, ο τζίρος περιορίστηκε στα 167,7 εκατομμύρια.

Αντίστοιχη πορεία διαπιστώνεται και στον εταίρο της BionTech στις ΗΠΑ, την Pfizer, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας, η οποία πάντως εξακολουθεί να επενδύει μεγάλα κεφάλαια στην έρευνα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά το β’ τρίμηνο επένδυσε μόνο 6,5% λιγότερα από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ συνολικά για το 2023 σχεδιάζει ερευνητικές δαπάνες ύψους 2 έως 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν ακόμη μεγάλα αποθέματα εμβολίου που είτε πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους, είτε την έχουν ήδη περάσει, καθώς η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία επικεντρώνει πλέον και πάλι τις προσπάθειές της στην έρευνα για τον καρκίνο, από όπου και είχε ξεκινήσει.

Ωστόσο, η BionTech σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, με την επιφύλαξη της έγκρισης. Το σκεύασμα θα είναι προσαρμοσμένο στην υποπαραλλαγή της Όμικρον «Corona XBB.1.5».

Διαβάστε ακόμη

«Καίει» η βενζίνη σ’ όλη την Ελλάδα, φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο – O ρόλος του ακριβότερου πετρελαίου

Δημήτρης Ματθαίου: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Ναυτιλία

Σταϊκούρας: «Θέτουμε μέτρα προστασίας για τους διανομείς, που σώζουν ζωές»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ