Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μάρος Σεφέροβιτς και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις θέσεις τους για μία σειρά θεμάτων που απασχόλησαν τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ.

Brexit

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων σχετικά με τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία, σε νομικά δεσμευτική βάση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να παρέχει εγγυήσεις, και όχι μόνο υποσχέσεις. «Ποιο είναι το νόημα υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Μισέλ.

Συντονισμός για την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής

Οι Σαρλ Μισέλ και Μάρος Σεφέροβιτς ανέφεραν τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τη βελτίωση του συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ενημέρωσαν επίσης τους ευρωβουλευτές σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον νόμο για το κλίμα έως το τέλος του έτους και ανέφεραν σχέδια για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής.

Αντιδράσεις ευρωβουλευτών

Οι περισσότεροι ομιλητές των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σθεναρή στάση που έχει κρατήσει η ΕΕ των 27 και ο Μισέλ Μπαρνιέ με στόχο την επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού και την αποφυγή του κοινωνικού και περιβαλλοντικού ντάμπινγκ στη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφερόμενοι στη δήλωση του προέδρου του ΕΚ Σάσολιεπέκριναν τους ηγέτες της ΕΕ για το γεγονός ότι χρονοτριβούν σχετικά με την προστασία του κλίματος και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη για κοινές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία, την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, χωρίς να επιβαρύνονται αδικαιολόγητα οι μελλοντικές γενιές.

Κάποια μέλη του ΕΚ αναφέρθηκαν στην απουσία αναφοράς στην επιθετικότητα της Τουρκίας από τα συμπεράσματα της Συνόδου, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει αποφασιστική δράση το συντομότερο για τον περιορισμό της.