Ευρώπη

Διάγγελμα Μακρόν: Η Γαλλία επιστρέφει σε λοκντάουν από την Παρασκευή

  • newsroom


Με δραματικό τόνο ο γάλλος Πρόεδρος παρουσίασε στοιχεία εξάπλωσης της επιδημίας και το σκεπτικό της κυβέρνησής του για την επανάληψη του λοκντάουν - με εξαιρέσεις - Σε «μερικό λοκντάουν» για ένα μήνα και ολόκληρη η Γερμανία

Η Γαλλία θα επιστρέψει σε ένα εθνικό κλείδωμα ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να συγκρατήσει την επιδημία COVID-19 που απειλεί και πάλι να ξεφύγει εκτός ελέγχου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη.

Τα νέα μέτρα αφορούν επανάληψη του λοκνταουν των οκτώ εβδομάδων που επέβαλε η κυβέρνηση Γαλλία την Άνοιξη, όταν τα νοσοκομεία και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την επιδημία COVID-19 έφτασαν στο αποκορύφωμά τους.

Αλλά σε αντίθεση με το προηγούμενο κλείδωμα, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης είπε πως θα παραταθούν τα μέτρα στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις. Η εξειδικευση των μέτρων θα γίνει σε ειδική συνέντευξη τύπου που είναι προγραμματισμένη για αύριο. Την Πέμπτη συγκαλείται επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το συντονισμό των αντιδράσεων και των μέτρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γαλλία ανέφερε την Τρίτη 523 νέους θανάτους από κορωνοϊό  τις προηγούμενες 24 ώρες, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τον Απρίλιο, όταν η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της. Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας κινδυνεύουν να κατακλυστούν από τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ο αριθμός των νεκρών στη Γαλλία, που ξεπερνά τους 35.000, είναι ο έβδομος υψηλότερος στον κόσμο.