Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στάθηκε ιδιαίτερα στον υψηλό πληθωρισμό και το οικονομικό έλλειμμα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτοί οι δύο παράγοντες συνέβαλαν σε μια «ευαίσθητη» οικονομία παρασύροντας τη λίρα και οδηγώντας σε ύφεση στα τέλη του 2018.

Το «εύθραυστο» της υπόθεσης έχει να κάνει με τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και τους επιβαρυμένους ισολογισμούς των τραπεζών και του επιχειρηματικού τομέα.
Ωστόσο η έκθεση αναφέρει ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία μετά την ύφεση του 2018, σε συνδυασμό με την παροχή πίστωσης από τις κρατικές τράπεζες και τις πιο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό συνέβαλαν στην επιστροφή της τουρκικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κύριοι πυλώνες αποτέλεσαν η τουριστική βιομηχανία της χώρας και η μείωση των εισαγωγών, «διορθώνοντας» το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.


Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης συνετών πολιτικών για την αντιμετώπιση των αδυναμιών και απηύθυνε έκκληση για ένα περιεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσει ισχυρότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Το Ταμείο επισημαίνει πως αν και η πρόσφατη δημοσιονομική τόνωση βοήθησε την οικονομία να ανακάμψει, το έλλειμμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, συστήνει μια ουδέτερη δημοσιονομική στάση για το 2020, σε συνδυασμό με πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Σημειώνει επίσης ότι είναι αναγκαία μια ήπια προσαρμογή μεσοπρόθεσμα για να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.