Εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν ήδη λάβει ένα αφορολόγητο ποσό ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό με την σύμφωνη γνώμη και στήριξη του γερμανικού δημοσίου. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε αυτό το βοήθημα που θα τους ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό από το καλπάζον ενεργειακό κόστος. Δύο χρόνια έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδότες για να καταβάλουν το αφορολόγητο επίδομα στους εργαζόμενους. Το βοήθημα θα αποτελέσει από τον Ιανουάριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τη βιομηχανία τροφίμων και την εστίαση.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση το οικονομικού ινστιτούτου Ifo, το 42% των εταιρειών προτίθεται να καταβάλει το βοήθημα, 14% το απορρίπτει και το 44% αμφιταλαντεύεται. «Ειδικά οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το αφορολόγητο μπόνους», δήλωσε την Παρασκευή η ειδικός του Ifo Γιοχάνα Γκάρνιτς. Από την άλλη πλευρά, στον τομέα του εμπορίου, μόλις το 33% των εργοδοτών θεωρεί πιθανή την καταβολή εφάπαξ πληρωμής ύψους 1.500 ευρώ.

Το εφάπαξ βοήθημα συγκρατεί τις πληθωριστικές τάσεις

«Θεωρούμε δεδομένο ότι το αφορολόγητο βοήθημα θα αποτελέσει αντικείμενο και σε άλλες διαπραγματεύσεις για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να επωφεληθούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι», λέει ο Μίχαελ Σρόντι, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα. Το εφάπαξ βοήθημα έχει ως στόχο να ανακουφίσει τους εργαζόμενους σε μια εποχή εκτόξευσης τιμών. Και μάλιστα χωρίς να αυξάνεται μακροπρόθεσμα το μισθολογικό κόστος, δημιουργώντας ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle