«Αυτή η κόκκινη σφραγίδα μου ανοίγει τον δρόμο», έλεγε τον Μάρτιο του 2022 ο Γιούρι Ρεσχέτο. «Είναι ο δρόμος που οδηγεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην ΕΕ. Έχω την άδεια να εγκαταλείψω τη Ρωσία, λίγο πριν τα μεσάνυχτα». Κι έτσι πριν από 14 μήνες, ο διευθυντής του γραφείου της Deutsche Welle στη Μόσχα πέρασε το συνοριακό φυλάκιο του Ιβανγκορόντ με προορισμό την πόλη Νάρβα της Λετονίας.

Η Deutsche Welle συμπληρώνει 70 χρόνια λειτουργίας αυτές τις μέρες. Το παράδειγμα του Ρεσχέτο είναι πρόσφατο, αλλά όχι μοναδικό. Ο αριθμός των παραπόνων και των καταγγελιών που καταγράφει το τμήμα «Travel Security and Emergencies» της Deutsche Welle έχει πλέον ξεπεράσει κάθε ρεκόρ. Κάποια «απρόοπτα» αφορούν διαδηλώσεις ακροδεξιών οργανώσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ωστόσο, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται εκτός συνόρων. Στη Ρωσία και στο Αφγανιστάν, σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

«Όλο και περισσότερες πιέσεις»

Ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ ΛίμπουργκΕικόνα: Carsten Koall/dpa/picture alliance
Πολλά από αυτά δεν γίνονται καν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Ένα ακόμη παράδειγμα: Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Τζαφάρ Αμπντούλ Καρίμ, γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής στον αραβόφωνο χώρο, από τους σημαντικούς συντελεστές του αραβικού προγράμματος της Deutsche Welle, αναγκάστηκε να διακόψει τηλεοπτικά γυρίσματα στη Βαγδάτη και μάλιστα να εγκαταλείψει το Ιράκ. Όπως λέει ο ίδιος, είχε δεχθεί απειλές από υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος.

Ο γενικότερος απολογισμός της δημοσιογραφικής δουλειάς είναι ασφαλώς θετικός, εκτιμά ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ. «Νομίζω ότι καταγράφουμε πολλά θετικά στοιχεία σε όλο αυτό το διάστημα», επισημαίνει. «Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας, να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ψηφιοποίησης, να διαμορφώσουμε μία ξεκάθαρη στρατηγική ως ένας διεθνής ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα όσα έχουν επιτύχει οι συνάδελφοί μας, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η αποστολή μας γίνεται όλο και πιο σημαντική, βλέπουμε τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ελευθερία του Τύπου δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις και αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη δική μας αποστολή».

Διαβάστε περισσότερα: DW