Μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στο ζήτημα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας αναζητούν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που 40 ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τον ρόλο της ρωσικής εταιρείας Gazprom, του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ, η οποία αρνείται να προσφέρει επιπλέον φυσικό αέριο.

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην ΕΕ, συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, σε συνδυασμό με χαμηλότερη από την αναμενόμενη παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, απασχόλησε τόσο τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, ενώ θα συζητηθεί στο σημερινό Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων (Ecofin) καθώς και στο αυριανό Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν η Ελλάδα και η Πολωνία και το οποίο υποστηρίχθηκε από αρκετές άλλες αντιπροσωπείες κρατών – μελών.

Τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους της Ένωσης ώστε για καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι άμεσες αντιδράσεις των κρατών – μελών να μην έρθουν σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΕ για το περιβάλλον. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο ανησυχητική μετά τις ανακοινώσεις για τα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που θα φτάσουν το 3,4%, μακριά από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 2%, ενώ ο πληθωρισμός για την ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό (17,4% τον Σεπτέμβριο έναντι 15,4%τον Αύγουστο),

Το πρόβλημα με τις τιμές της ενέργειας θα συζητηθεί και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο αποψινό δείπνο στη Σλοβενία εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ζητούν τη σύσταση ενός “στρατηγικού αποθεματικού φυσικού αερίου και πετρελαίου” για ολόκληρη την ΕΕ και καλούν τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να καταστρώσουν ένα σχέδιο για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ, στο παράδειγμα της κοινής προμήθειας εμβολίων, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Το όλο ζήτημα αναμένεται να επηρεάσει και τις εν εξελίξει συζητήσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, οι οποίοι προς το παρόν έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία, καθώς και τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Παράλληλα εντείνεται ο διάλογος ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ για το εάν η πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν εξαρτάται από ξένους προμηθευτές, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως “πράσινη”.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε το Παρίσι έκανε το βήμα να επιβάλει πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και να «παγώσει» τα τιμολόγια του φυσικού αερίου ως τον Απρίλιο, ενώ η Ελλάδα ζητεί την επιστροφή ορισμένων κερδών που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ για την αντιστάθμιση των αυξήσεων των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να προσφέρει στα κράτη μέλη μια «εργαλειοθήκη» που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να μετριάσουν την κρίση. Ωστόσο η Κομισιόν τόνισε ότι θα πρέπει μεν να υπάρξει αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, αλλά αυτή η αντίδραση να μην είναι σε καμία περίπτωση “υπερβολική”.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ

Γεράσιμος Καλογηράτος: 1,2 δισ. για την «πράσινη» ανανέωση του στόλου του ομίλου Μαρινάκη

Eλ. Βενιζέλος: Μείον 58% από το 2019 η κίνηση το 9μηνο αλλά και με νέες πτήσεις από ΗΠΑ το 2022 (πίνακας)