Κάτω του ήμισυ, σε σχέση πάντα με το ‘’κανονικό’’ 2019 ήταν η επιβατική κίνηση στο εννεάμηνο του 2021 για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με μειωμένες επιδόσεις κατά 57,9%, ενώ σε σύγκριση με το 2020 καταγράφεται αύξηση κατά 22,5%.

Στα θετικά πάντως για το ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’, με το βλέμμα στη θερινή σεζόν του 2022, θα πρέπει να περιληφθεί το νέο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, από την Delta Airlines, ότι σκοπεύει να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι με απευθείας σύνδεση στο Βοστώνη- Αθήνα.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ed Bastian έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA) που πραγματοποιείται στη Βοστώνη.

Ο Σεπτέμβριος στο Ελ. Βενιζέλος

Ως προς τις επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος, ακολουθώντας τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2021, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από την πανδημία COVID-19, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου να εμφανίζεται μειωμένη κατά 34,1% σε σχέση με την κίνηση του 2019, φθάνοντας συνολικά το 1,77 εκατ., υπερδιπλάσια πάντως σε σχέση με τις 862 χιλ. του Σεπτεμβρίου του 2020 (+105,4%).

Το αποτέλεσμα αυτό, αν και συνολικά αποδεικνύει τη σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο, αποτελεί «ένδειξη επιβράδυνσης της βαθμιαίας βελτίωσης που διαγράφηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής του Ιουλίου και του Αυγούστου», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Στην εγχώρια αγορά, η επιβατική κίνηση, με 615 χιλ. επιβάτες ήταν κατά 24,2% μειωμένη σε σχέση με το 2019 (2,7 εκατ. επιβάτες το Σεπτέμβριο του 2019) και αυξημένη κατά 80,3% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση κατά 38,4% σε σύγκριση με το 2019, αγγίζοντας το 1,16 εκατ. επιβάτες, επίδοση υπερδιπλάσια έναντι των 521 χιλ. επιβατών του Σεπτεμβρίου του 2020.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο του 8,4 εκατ. επιβατών και, αν και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020 κατά 22,5%, παρέμεινε μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, κατά 57,9%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημειωτέον ότι το εννεάμηνο του ιστορικού 2019 που ήταν και η καλύτερη χρονιά για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η επιβατική κίνηση είχε αγγίξει τα 20 εκατ. επιβατών.

Φέτος στο εννεάμηνο, οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 27,1%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 19,8%, αλλά, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι εξωτερικού, παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 46,9% και 62,8% αντίστοιχα.

Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021 ανήλθε σε 114,8 χιλιάδες περίπου και, αν και παρουσίασε άνοδο (+27%) σε σχέση με το 2020, συνεχίζει να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 35,2% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις, αν και ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 30,1% και 24,3% αντίστοιχα, παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 27,1%, και 41,1% αντίστοιχα.

Η Delta Airlines

Οσον αφορά την Delta Air Lines θα διευρύνει τις επιλογές της για πτήσεις από την Αθήνα το επόμενο καλοκαίρι, ξεκινώντας ένα απευθείας δρομολόγιο προς το Διεθνή Αερολιμένα Logan της Βοστώνης, στις 29 Μαΐου. Η Βοστώνη θα είναι ένας καινούργιος προορισμός από την Αθήνα και θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα, καθημερινά, απευθείας δρομολόγια προς Ατλάντα και Νέα Υόρκη – JFK που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με τη Βοστώνη να είναι ένα από τα κεντρικά αεροδρόμια της Delta, οι πελάτες της θα μπορούν να συνεχίζουν από εκεί το ταξίδι τους με πτήσεις προς διάφορες πόλεις της Βόρειας Αμερικής και αλλού.

Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα με αεροσκάφος Α330-300.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα επισήμως δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων της Delta για τη Νότια Ευρώπη, Frederic Schenk «υπήρξε μεγάλη ζήτηση για Ελλάδα και προσφέροντας αυτό το νέο δρομολόγιο προς τη Βοστώνη θα δημιουργηθούν ακόμη στενότεροι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας μία ακόμη επιλογή κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Καθώς ο κόσμος επιστρέφει στις διεθνείς πτήσεις, ανυπομονούμε να διευρύνουμε το δίκτυό μας και να προσφέρουμε μια καινούργια, απευθείας πτήση από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ»,

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Delta, η Βοστώνη είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με μια οικονομία σε άνθιση και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι «θα έχουμε ενισχύσει το κεντρικό μας αεροδρόμιο στη Βοστώνη, προσθέτοντας περίπου 3.800 θέσεις την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενό μας υψηλό αριθμό, το 2019».

Στον διεθνή Αερολιμένα Logan η αεροπορική θα πραγματοποιεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι 160 απευθείας πτήσεις καθημερινά, προς 55 προορισμούς, μια αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το προ πανδημίας ποσοστό της, τον Οκτώβριο του 2019. Οι πελάτες που χρησιμοποιούν το δίκτυό της Delta συμπεριλαμβάνοντας και το δίκτυο των συνεργατών της θα μπορούν να ταξιδέψουν σε πάνω από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την Αθήνα, το επόμενο καλοκαίρι η Delta θα προσθέσει και ένα νέο δρομολόγιο προς το Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Η σύνδεση ΗΠΑ- Αθήνα

Φέτος κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν και δη τον Αύγουστο, οι αναχωρήσεις από το ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ για ΗΠΑ έφτασαν για πρώτη φορά τις 9 από 7 που ήταν το 2019, τη χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Αν και για το 2022 είναι νωρίς ακόμα, τα πρώτα μηνύματα από τις αεροπορικές αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένες από το καλοκαίρι του ’21 και στο σχεδιασμό τους είναι να επαναλάβουν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, διατηρώντας την αυξημένη φετινή συνδεσιμότητα και για το καλοκαίρι του 2022, προσθέτοντας και νέα δρομολόγια όπως φάνηκε τώρα με την Delta.

Για το φετινό καλοκαίρι και με βάση τα στοιχεία του ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ και την επιβατική κίνηση με ΗΠΑ, αυτή κυμάνθηκε σαφώς πάνω από το μέσο όρο σε σύγκριση με άλλες βασικές αγορές της Ελλάδας, στο 65% του 2019. Delta (σύνδεση με Ατλάντα, Νέα Υόρκη), United (Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη), American (Nεα Υόρκη, Σικάγο και Φιλαδέλφεια από τις 18/8) είναι οι αεροπορικές που πετούν φέτος στη σύνδεση Ελλάδα- ΗΠΑ στο πλαίσιο του θερινού τους προγράμματος που λήγει μέσα στον Οκτώβριο.

Η Emirates είναι η μοναδική περίπτωση αεροπορικής στη σύνδεση Αθήνας- Νέας Υόρκης που (ακόμη και πριν από την πανδημία) πετούσε καθημερινά όλον τον χρόνο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που διατηρείται και φέτος.

Διαβάστε ακόμη:

Facebook: Τι προκάλεσε το μεγάλο blackout που κόστισε $1,3 δισ. στην παγκόσμια οικονομία

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ

Ο νέος διεθνής μέτοχος της ΔΕΗ, τα καλά νέα του Ανδρεάδη, το τιμόνι στη Μελίνα, το «επενδυτικό χαρέμι» του Πρεμ και οι 4 επιστολές της Attica Bank