Η Ευρώπη φαίνεται ότι εντείνει τις πιέσεις της θέτοντας σκληρότερους όρους  για εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, έπειτα από το Brexit, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς υπάρχει η προθεσμία (31 Δεκεμβρίου) για να «κλείσει» το deal μεταξύ τους.

Το μπλοκ των 27 κρατών – μελών φαίνεται ότι ζητάει σκληρότερους όρους σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αλιεία αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τους όρους που τέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο το σχέδιο της ΕΕ για την εμπορική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, τα κράτη – μέλη θέλουν η Βρετανία να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, ακόμα και αν η Ένωση αλλάξει αυτούς του κανόνες στο μέλλον.

Επιπλέον, οι 27 θα επιδιώξουν επίσης να εξαρτήσουν το σύνολο της συμφωνίας στη δέσμευση ότι η Βρετανία θα σέβεται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει ήδη αρνηθεί αρκετές από τις απαιτήσεις της ΕΕ, τονίζοντας ότι επιθυμεί μια συμφωνία «απελευθέρωσης» από τους κανόνες της ΕΕ, έπειτα από το Brexit.

Αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία, η Βρετανία ουσιαστικά θα διαπραγματεύεται με τους όρους το Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία με κάθε κόστος» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΕΕ».

Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να επανεξεταστεί και να αναπροσαρμοστεί πριν την υπογραφή του στις Βρυξέλλες στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πρόκειται να ξεκινήσουν την εβδομάδα μετά την υπογραφή του.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός συντονισμού Μάικλ Γκοβ ζήτησε από τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για σημαντικές αλλαγές στον τομέα του εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αλλαγές θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλον, αναπόφευκτοι συνοριακοί έλεγχοι για τα εμπορεύματα που θα εισάγονται από το επόμενο έτος, μεγάλα κόστη και έντονη γραφειοκρατία, καθώς δεν πρόκειται πριν το 2025 να είναι έτοιμα τα «έξυπνα» σύνορα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εμπορικές τριβές μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων:

-Οι δεσμεύσεις με ισότιμους όρους πρέπει να αποτρέπουν τα αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα «έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια βιώσιμη και μακροχρόνια σχέση» μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές λένε ότι το θέμα είναι πιθανό να γίνει το πλέον φλέγον στις διαπραγματεύσεις.

-Η αλιεία, και συγκεκριμένα η πρόσβαση της ΕΕ στα νερά της Βρετανίας, αποτελεί, επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών. Η γραμμή της ΕΕ είναι ότι η πρόσβαση αποτελεί προϋπόθεση για το «κλείσιμο» της συμφωνίας. Ο Τζόνσον έχει διαμηνύσει ότι θα απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία δίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό που πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν ως κάτι άδικο.

-Επιπλέον, η ΕΕ δεν θέλει να δώσει στη Βρετανία κάποια «ειδική φροντίδα», ειδικά στο θέμα της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Η ΕΕ κατευθύνεται στον συγκεκριμένο τομέα σε μια τυπική συμφωνία όπως με άλλες χώρες.

-Το τελευταίο σχέδιο της ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι ολόκληρη η βάση μιας συμφωνίας εξαρτάται από τη «συνεχή δέσμευση της Βρετανίας να σεβαστεί» την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την περασμένη εβδομάδα, οι Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας σκόπευε να αναστείλει τη σύμβαση.